Mesajul tulburător al unui medic de la Ambulanţă despre dezastrul pe care îl pot provoca oamenii infectaţi cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean din Călăraşi, şcolit în Franţa, dar care a renunţat la oportunităţile pe care le oferă străinătatea şi s-a întors în oraşul natal, transmite un avertisment către populaţie de a respecta sfaturile autorităţilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Vlad Sârzea vorbeşte şi despre personalul medical care trebuie protejat de infecţia cu COVID-19 şi care reprezintă cea mai mare problemă.

Iată mesajul integrat postat de medicul din Călăraşi pe pagina de socializare:

„În această perioadă plină de incertitudine vă rugăm respectaţi sfaturile autorităţilor. Rămâneţi în case şi nu ieşiţi decât pentru necesităţile de bază. Când o faceţi purtaţi echipamente protectoare: mască, mănuşi. Păstraţi distanţa de 1,5 m între dumneavoastră şi alte persoane. Ştim deja că există un număr important de persoane infectate asimptomatice care transmit virusul. Adoptaţi formele de salut fără contact. Spălaţi mâinile cât mai des cu apă şi săpun minim 30 secunde. Încercaţi să faceţi cumpărăturile grupat, pentru a limita cât mai mult expunerea. Când reveniţi la domiciliu, scoateţi mănuşile, spălaţi mâinile, scoateţi masca şi apoi spălaţi iarăşi mâinile. Cu cât vom respecta mai bine aceste reguli cu atât mai lentă va fi rata de îmbolnăviri astfel sistemul sanitar, şi aşa deficitar, îi va putea trata pe cei mai gravi. Altfel, afluxul masiv va depăşi rapid capacitatea spitalelor. În tot acest timp gândiţi-vă la oamenii care trebuie să trateze aceşti bolnavi. Nu minţiţi când sunaţi la 112! Nu minţiţi când sunteţi preluaţi de Ambulanţă!

 

Nu minţiţi când ajungeţi la spital! Trăim în aceste momente o perioadă anxiogenă. Acest sentiment nu au mai fost resimţit din vremea copilăriei bunicilor noştri, astfel pentru majoritatea populaţiei este un lucru inedit, cu toate astea trebuie sa rămânem lucizi şi să acţionăm cu calm şi cu încrederea ca parte din soluţionarea cât mai rapidă a situaţiei este în mâna fiecăruia dintre noi. În timp ce citiţi aceste rânduri, mii de cercetători din lume lucrează la soluţii pentru stoparea epidemiei sau pentru tratamentul bolii în sine. Unele cercetări sunt la stadiul de observaţii clinice altele sunt mai avansate, în faze de replicare a rezultatelor în număr mare în vederea trecerii la etapa de validare. În concluzie, cu cât amânăm mai mult vârful epidemiei, cu atât mai aproape vom fi de validarea unor soluţii de tratament şi/sau prevenţie, astfel viaţa va putea să îşi reia cursul normal.

 

Până atunci, cea mai mare provocare a sistemului sanitar este cea de a-şi păstra capacitatea de reacţie la un aflux masiv de pacienţi critici. Nu locurile de reanimare sau ventilatoarele sunt problema principală, acestea se pot suplimenta relativ rapid, ci resursa umană calificată. Ea nu este suplimentabilă în timp scurt şi este rapid scoasă din joc dacă este infectată prin neglijenţa arătată de unii pacienţi.

Protejaţi-vă pe dumneavoastră! Protejaţi-vă bătrânii deoarece prezintă cel mai mare risc de forme grave şi protejaţi-i pe cei ce în aceste momente, 24h/24, se expun şi indirect îşi expun şi familiile pentru a putea veni în ajutorul dumneavoastră: personalul medical din spitale, din serviciile de ambulanţă, SMURD, medicii de familie, medicii din ambulatorii de specialitate şi cabinete, vânzătorii din magazine, agenţii de livrare, taximetriştii. Noi toţi muncim de luni până duminică pentru a vă fi de folos în orice moment, dar putem fi şi un vector de răspândire a virusului. Protejaţi-ne ca să vă protejăm!“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite