Medic psihiatru, despre pandemia de COVID-19: În aceste 50 de zile, soarta multor români va fi decisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a pierdut peste 55.000 de persoane în lupta cu pandemia FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
România a pierdut peste 55.000 de persoane în lupta cu pandemia FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

Măsurile coerente de sănătate publică, dar şi obligativitatea vaccinării ar putea să ne scape de pandemie. România poate atinge un prag imunitar confortabil de 90+% până la finele lui ianuarie 2022 - este de părere unul dintre cei mai cunoscuţi psihiatri din România.

Medicul Gabriel Diaconu spune că obligativitatea vaccinării ar putea învinge pandemia, mai ales că ţara noastră are un avantaj: avem acees la patru variante de vaccin:

"Obligativitatea vaccinării, împreună cu măsuri coerente de sănătate publică, ar putea ridica Europa din mlaştina COVID. România are privilegiul accesului nu la unul, cât patru variante de vaccin. 

Timpul contează, nu doar numerele. Cu un Guvern hotărât, putem atinge un prag imunitar confortabil de 90+% până la finele lui Ianuarie 2022", explică medicul.

Timpul este unul din factorii esenţiali în această bătălie cu dezastrul sanitar şi ne vom afla în aceeaşi situaţie cumplită, dacă nu se acţionează corect:

"Timpul contează. Derularea vaccinală, dar şi timpul scurs de la primo-infecţia cu Covid-19, ar putea să permită debandada observată atât în toamna lui 2020, dar şi 2021, şi anul viitor, dacă nu acţionăm", precizează Gabriel Diaconu.

Totodată, avantajul vaccinării înseamnă catagrafierea corectă a zonelor acoperite. "Un green-pass care să includă imunizarea post-boală poate dubla catagramele, câtă vreme standardul serologic este stabilit. Nu ne putem opri până la acel moment. Şi, de la acel moment, certificatul verde va trebui periodic adaptat, scrie medicul. 

Noua perioadă tulbure

Gabriel Diaconu atrage atenţia, la fel ca mulţi specialişti că noi tulpini de COVID vor continua să apară, motiv pentru care nu trebuie să ne oprim din lupta cu pandemia:

"Răbufniri epidemice de noi tulpini de COVID vor continua pentru o bună parte a lui 2022-2024. Este un interval nepermis de lung, explicat în mare măsură de inegalitatea sanitară planetară, dar şi faptul că răspândirea neîngrădită creează premisele unor noi variante cu potenţial agresiv, unele aflate deja în monitorizare internaţională a organismelor de resort, ", spune medicul care adaugă faptul că reuşit deja atât de mult, dar, în acelaşi timp am irosit atâtea ocazii. 

Psihiatrul vorbeşte în mesajul postat pe pagina sa de socializare şi depsre noul val al pandemiei, anunţat la jumătatea lunii ianuarie, peerioadă în care Guvernul trebuie să ai cele mai bune decizii:

"Noua perioadă de turbulenţă anunţată de autorităţi, cu plecare plauzibilă la jumătatea lui ianuarie, 2022, înseamnă - de la momentul investirii noului Guvern, mai puţin de două luni, sau 50 de zile. În aceste 50 de zile soarta multor români va fi decisă. Nu doar prin prisma riscului de morbiditate, şi mortalitate COVID, dar şi prin toate celelalte greutăţi generate de pandemie", arată Gabriel Diaconu.

În final, medicul atrage atenţia că noul Guvern trebuie să rezolve această situaţie de viaţă şi de moarte, luând chiar măsuri mai puţin populare:

 "Guvernul Ciucă are un mandat de avarie, aşa cum, acum 100 de ani, guvernul regelui trebuia să rezolve de urgenţă marasmul sanitar din Moldova.  Măsurile nu vor fi populare. Dar moartea nu are partid politic. Lăsate să prospere pe morminte proaspete, facţiunile extremiste vor agita şi mai multe spirite, vor tulbura şi mai multe minţi. Acum. Ori niciodată", spune medicul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii cutremurătoare. Cum a reuşit o româncă să provoace sute de oameni să vorbească despre suferinţele post-COVID pe pagina RoVaccinare

Pandemia, vaccinurile, protestele: veriga lipsă din gestionarea COVID-19 la nivel global

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite