Măsuri adoptate de poliţişti pentru punerea în aplicare a modificărilor legislative pentru combatererea violenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua formă a Legii nr. 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost publicată în Monitorul Oficial. În termen de 90 de zile urmează ca instituţiile care au competenţă în aplicarea legii să ia măsurile necesare pentru punerea în practică a noilor măsuri legislative, a anunţat IPJ Călăraşi.

Una dintre  modificările majore aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie este introducerea  Ordinului de protecţie provizoriu, care va fi emis de poliţişti din structurile Poliţiei Române. Astfel, la nivelul Poliţiei Române au fost dispuse mai multe măsuri pentru punerea în aplicare a acestor modificări. A fost constituit un grup de lucru, format din specialişti din cadrul structurilor cu atribuţii în acest domeniu, pentru elaborarea unor documente necesare aplicării viitoarelor prevederi ale Legii nr. 217/2003.

Astfel, până la împlinirea celor 90 de zile, specialiştii lucrează la întocmirea formularului de evaluare a riscului, a metodologiei privind modul de intervenţie, organizare şi desfăşurare a activităţilor specifice Poliţiei Române, privind faptele circumscrise violenţei domestice, a formularului de ordin de protecţie provizoriu şi a procesului-verbal de comunicare a acestuia.

Pregătirea profesională a poliţiştilor

Aceste documente vor fi transmise şi celorlalţi membri ai Comitetului interministerial care au participat la elaborarea proiectului de lege, în vederea formulării de puncte de vedere pentru completarea sau modificarea acestora.

De asemenea, este în lucru o Strategie privind pregătirea profesională (iniţială şi continuă) a poliţiştilor în vederea implementării noilor modificări legislative, respectiv emiterea ordinului de protecţie provizoriu. Totodată, la nivelul Poliţiei Române, se află în curs de implementare un proiect O.S.C.E. pe tema ,,Combaterii violenţei de gen”. Proiectul a fost aprobat pentru implementare în 3 ţări europene (România, Bulgaria şi Ungaria), în perioada ianuarie 2018 - ianuarie 2020. Acesta presupune pregătirea de formatori şi specialişti, poliţişti şi procurori din fiecare ţară participantă la proiect, în domeniul combaterii violenţei de gen.

De asemenea, urmează să se desfăşoare o campanie naţională de conştientizare a fenomenului violenţei domestice şi să fie tipărite ghiduri pentru prevenirea violenţei de gen.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite