Maria Simion, femeia care a construit un dig în calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să nu mai trăiască experienţa din 2006, când apele i-au inundat casa,  Maria Simion, din cartierul Măgureni, şi-a construit singură dig de protecţie.

Maria Simion, în vârstă de 75 de ani, moldoveancă sadea din comuna George Enescu, judeţul Botoşani, a pus mâna pe lopată, împreună cu cei 3 copii ai săi, şi s-au apucat de construit digul care să le apere gospodăria. Fără să mai aştepte ca autorităţile să ia măsuri, Maria Simion a demarat lucrările, în anul 2006, imediat după inundaţii.

„Nu mă dădeau banii afară din casă, dar pentru siguranţa mea şi a familiei mele, am considerat că niciun efort este prea mare. Aşa că am mers la bancă, am luat un credit de 18.500 lei pe care îl achit în 10 ani şi am demarat lucrările“, povesteşte Maria Simion, mulţumită de „opera“ sa. În scurt timp, în faţa locuinţei, situată la intersecţia străzilor Dimitrie Cantemir şi Lupeni, din cartierul Măgureni, s-a ridicat un zid din armătură şi beton lung de 20 de metri şi înalt de 2 metri.

„Nu mi-au dat niciodată nimic“
 

La cei 75 de ani, Maria Simion a trecut prin cele mai mari inundaţii din Bărăgan: din 1976, 1985, 2006  şi pe cele de acum. Niciodată nu a dorit să plece din casa ei. „Trăiesc aici din 1959, de când m-am căsătorit cu răposatul soţ şi nu am de gând să plec! Casa asta a fost făcută cu multă lacrimi şi durere şi nu vreau să las totul de izbelişte, chiar dacă autorităţile nu mi-au dat niciodată nimic“, a declarat Maria Simion, resemnată .

„Ca şi în zilele acestea, la inundaţiile din 2006, multe din oficialităţile locale s-au perindat prin zonă, dar nu au făcut nimic pentru localinicii de aici“, povesteşte bătrâna, cu mâhnire .

Singură în calea nenorocirii

Vecina Mariei Simion,  Antoneta Moise are 45 de ani şi de 10 ani locuieşte în casa cu numărul 12 bis, din strada Dimitrie Cantemir. Ea trăieşte aici alături de cei trei copii pe care îi are în întreţinere şi de mama sa, Maria Lemnaru, 68 de ani. Bătrână este proprietarea casei care, acum, se află la nici un metru de apele braţului Borcea. Sacii pusi de pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în weekend-ul trecut în locul unde era poarta, acum acoperită de ape, au fost căraţi de fiul său în faţa casei.

Doar ei îi mai salvează intrarea în casa mamei sale, locuinţă care a fost şubrezită de inundaţiile produse în primavara anului 2006.  Pentru că toată curtea e sub ape, de câteva zile, ieşirea din casă se face prin gospodăria Mariei Simion. Altă variantă ar fi să strabată cu barca vecinei apa care atinge cel puţin un metru. 

La mâna naturii

În 2006,  autorităţile i-au dat Mariei Lemnaru, mama Antonetei Moise, un loc de casă pe strada Petroşani . „Nu am primit nimic în afara unui loc de casă. Alţii au primit şi locuri de casă şi materiale de construcţii. Eu cu ce să construiesc ? Am trei copii în întreţinere şi nu am niciun serviciu“, a declarat Antoneta Moise .

Viceprimarul Picu Şişman este cel care apare frecvent în zonă, când evenimentele impun acest lucru. El ne-a spus că în anul 2006 locuitorii care aveau anexe şi case în zona inundabilă au primit locuri de casă de la Primărie, dar şi materiale de construcţii de la Guvernul român. „Acum, apa a ajuns la un metru de cele 16 case aflate pe străzile Dimitrie Cantemir, Lupeni şi Rândunelelor din cartierul Măgureni. Am încercat să construim un mic dig de apărare pentru acestea, dar nu putem lupta cu stihiiile naturii. Primăria a rezervat patru locaţii pentru cel puţin 100 de persoane care ar putea fi evacuate din zona Măgureni“, a precizat viceprimarul Picu Şişman.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite