FOTO Mănăstirea Negoieşti, ctitoria voievodului Matei Basarab, la un pas de a fi redată circuitului turistic. Investiţia depăşeşte 10 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai important lăcaş de cult din judeţul Călăraşi Foto: Preot Nicolae Truşcă
Cel mai important lăcaş de cult din judeţul Călăraşi Foto: Preot Nicolae Truşcă

Lăcaşul de cult din comuna Şoldanu, complex architectural medieval, ctitorit între anii 1646-1649 de Matei Basarab, va fi introdus în circuitul turistic, după o investiţie de 10,5 milioane lei. Mănăstirea se află în plin proces de restaurare. Voievodul şi doamna Elena aveau la Negoeşti un conac ce era reşedinţa de vară a familiei domnitoare, locul unde se retrăgeau adeseori, în linişte, şi de unde dirijau treburile ţării.

Astfel, parohia Negoieşti, monument istoric, se află în plin proces de restaurare, fiind beneficiara unei finanţări cu bani europeni. Proiectul „Restaurare, consolidare, punere în valoare şi introducere în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei mănăstiri Negoieşti - Şoldanu, judeţul Călăraşi, este una dintre cele mai importante investiţii din judeţ şi se derulează încă din toamna anului trecut. Acesta constă în restaurarea bisericii, schimbarea celor 3 turle, restaurarea picturii, refacerea zidurilor împrejmuitoare, a clopotniţei, construirea unei case monahale, a unui punct de informare turistică, amenajarea unei parcări cu 52 de locuri, forarea unui puţ de mare adâncime şi o ministaţie de epurare a apei menajere.

10,5 milioane lei, valoarea investiţiei

Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 şi are o valoare totală de 10.593.303,72 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 5.668.650,68 lei, iar co-finanţarea beneficiarului de 115.686,75 lei. Cheltuielile neeligibile reprezintă în cadrul acestui proiect o sumă foarte mare, pentru care se caută în prezent sprijin financiar - 2.055.519,10 lei, iar autofinanţarea însumează 1.102.108,88 lei. Contractul de finanţare are o durată de 42 de luni şi a fost semnat în luna mai 2011.

Dirijau treburile ţării

Mănăstirea Negoieşti, situată în comuna Şoldanu din judeţul Călăraşi, a fost ctitorită de către Matei Basarab şi Doamna Elena în perioada 1646 - 1649. Voievodul Matei Basarab şi Doamna Elena aveau la Negoeşti un conac ce era reşedinţa de vară a familiei domnitoare, locul unde se retrăgeau adeseori, în linişte, şi de unde dirijau treburile ţării.

Biserica, o adevărată fortăreaţă

Biserica are dimensiuni impresionante. De fapt, în această mică localitate Negoieşti, din inima Bărăganului, domnitorul Matei Basarab a avut timp de 10 ani, între 1640 – 1650, o reşedinţă de vară unde întrunea divanul ţării, emitea hrisoave domneşti şi primea ambasadori, localitatea funcţionând ca o veritabilă capitală a Ţării Româneşti. Aici domnitorul şi-a zidit o adevărată catedrală având înălţimea de 31 de metri, lungimea de 18 metri, lăţimea de peste 7 metri. Grosimea zidului bisericii este de 1,2 metri, în unele locuri depăşind 2,5 metri. Ctitoria domnitorului Matei Basarab din satul Negoieşti, comuna Şoldanu, este cel mai important monument istoric din judeţul Călăraşi.
 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite