Luptă acerbă pentru Primăria Călăraşi. Nouă candidaţi se află în cursa electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nouă candidaţi au intrat în cursa pentru Primăria Călăraşi FOTO Adevărul
Nouă candidaţi au intrat în cursa pentru Primăria Călăraşi FOTO Adevărul

Nouă candidaţi luptă la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, să câştige fotoliul de primar al municipiului Călăraşi. Actualul edil, Daniel Ştefan Drăgulin(PNL), care a bifat deja două mandate, a intrat din nou în cursa electorală.

Iată şi persoanele dintre care veţi putea alege următorul primar al municipiului Călăraşi: Vasile-Valentin Popa, din partea Partidului Ecologist Român (PER); Florian Săndulescu, propus de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR); Marius-Grigore Dulce este candidatul Partidului Social Democrat (PSD); Viorel-Dan Panciu este propunerea Partidului România Mare (PRM); Pro România l-a desemnat pe Alexandru Chiriţă; Partidul Mişcarea Populară (PMP) este reprezentat de către Liviu Coman; din partea Partidului Naţional Liberal (PNL) candidează Daniel-Ştefan Drăgulin; PLUS este reprezentat de către Luminiţa Bob; Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal (PPU-SL) l-a desemnat pe Florin Driga să reprezinte partidul la aceste alegeri.

Numerotarea secţiilor de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit lista finală cu numerotarea şi sediile secţiilor de votare pentru Alegerile locale 2020. Astfel, pentru scrutinul din 27 septembrie 2020 au fost organizate 18.794 de secţii de votare. La Alegeri locale 2020, cetăţenii pot afla secţia de vot la care sunt arondaţi şi adresa acestea de pe registrulelectoral.ro.

Registrul electoral este un sistem informatic naţional în care se înregistrează permanent datele tuturor cetăţenilor români care dobândesc dreptul de vot odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. De asemenea, Registrul electoral conţine şi informaţiile privind arondarea cetăţenilor cu drept de vot la secţii de votare, precum şi adresele acestora.

Cum afli secţia de vot la care eşti arondat şi adresa acesteia

La Alegerile locale 2020 puteţi afla secţia de votare la care sunteţi arondaţi şi adresa acesteia de pe registrulelectoral.ro. Este necesară completarea a trei câmpuri: 

CNP - codul numeric personal

Numele de familie

Codul de verificare pe care îl vedeţi pe site

Registrul electoral este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă şi îi include pe toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, obţinând astfel dreptul de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea şi actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor şi a informaţiilor privind arondarea acestora pe secţii de votare.

Votarea are loc într-o singură zi. Ea începe la ora 7,00 şi se închide la ora 21,00. Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.

Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, a primarului, precum şi a preşedintelui consiliului judeţean, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz, conform Autorităţii Electorale Permanente.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea, potrivit delimitării făcute conform Legii nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară. Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează dacă: a) persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv; b) persoana care s-a prezentat la vot şi-a pierdut drepturile electorale; c) persoana care s-a prezentat la vot este arondată la altă secţie de votare; d) persoana care s-a prezentat la vot, este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă; e) persoana care s-a prezentat la vot şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” trebuie să fie rotundă şi astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul în care se aplică.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare. 

Ştampila cu menţiunea „VOTAT”, încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Istriţa, un deal de legendă: legătura cu frumoasa fată a împăratului Carpat

VIDEO Cascada La Şipot, de la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova, atrage turişti în fiecare weekend

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite