Lunca Dunării, chinuită de secetă. Cel mai prost an pentru fermieri: „Porumbul a intrat în faza de nanism. E înalt până la genunchi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio o picătură de apă nu a mai căzut de la Rusalii în Lunca Dunării. Căldurile mari din ultimele două luni au făcut prăpăd în Bărăgan. Mii de hectare de teren sunt calamitate în judeţul Călăraşi, iar fermierii se roagă să aibă ce culege. Nenorocirea a venit după inundaţiile din primăvară care a transformat câmpurile într-o baltă imensă.



“Din 2007 nu am mai avut an aşa de prost. Ce să vă spun, e dezastru!. Porumbul, grâul, floarea-soarelui, rapiţa şi lucerna au fost distruse de temperaturile ridicate, dar şi de ploile torenţiale din primăvară. Floarea este compromisă în totalitate, iar porumbul a intrat în faza de nanism. E înalt până la genunchi, n-o să avem ce culege.

Nu ştiu ce va fi când vom trage linie. La orz a mers bine, s-a recoltat masiv, însă la celelalte culturi e jale. Şi soia arată bine deocamdată, am efectuat lucrări de irigaţii, să sperăm că scapă de necaz. Floarea-soarelui are turtiţa cât palma şi tulpina ca un creion, toate sunt chinuite de secetă”, spune Aurelian Dobre, fermier şi preşedinte interimar al Camerei Agricole Călăraşi.

Pierderi uriaşe, credite neacoperite

Agricultorii se plâng de faptul că vor avea pierderi uriaşe în acest an şi că nu-şi vor putea acoperi nici măcar cheltuielile tehnologiceşi ratele la banci. Bărăganul, grânarul ţării, nu mai speră în acest an la recolte-record ca în vara anului trecut. Veştile nu sunt bune nici pentru următoarea perioadă. Se anunţă secetă până la sfârşitul verii.

În celelalte zone din judeţul Călăraşi, fermierii sunt în grafic. Pentru că a plouat chiar şi în cea mai secetoasă zonă-Borcea-Unirea-Roseţi-, culturile nu au fost distruse.  La Radovanu şi Sohatu, pierderile  au fost cauzate de grindină, iar la Lehliu nu a mai plouat de la Paşte.
Conform Direcţiei Agricole Călăraşi, recoltările sunt mulţumitoare. La rapiţă a ieşit o recoltă medie de 2.800 kg/hectar şi la orz 4.700 kg/ hectar. În Lunca Dunării,  se începe treieratul la rapiţă şi grâu în prima săptămână din luna iulie, însă dezmiriştirea nu se poate face pentru că pământul e uscat.

“ Vom avea iar cheltuieli mari pentru că nu se poate lucra terenul. E beton! După inundaţiile din primăvară a urmat o uscăciune care a distrus tot”, spune Dobre.

Peste 12.000 de hectare, calamitate

Din decembrie şi până la începutul lunii mai, în judeţul Călăraşi, vremea rea a făcut pagube importante. Ploile şi gerul au pus la pământ tot ce-au întâlnit în cale. Fermierii sunt disperaţi că nu vor avea ce culege la vară, cele mai multe stricăciuni fiind la grâu, rapiţă şi orz, în zonele: Boianu – Sticleanu, Borcea de Sus, Călăraşi – Raul, Unirea – Jegălia – Gâldău, Terasa Călăraşi, Greaca – Argeş – Chirnogi, Olteniţa – Surlari – Dorobanţu, Valea Dâmboviţei, comuna Roseţi.

Bărăganul a avut de suferit din cauza precipitaţiilor abundente care au creat adevărate lacuri pe câmpurile din Lunca Dunării. Umiditatea excesivă a compromise peste 12.000 de hectare de culturi agricole şi a făcut imposibilă însămânţarea în campania de primăvară.

Anul trecut, în Bărăgan porumbul şi rapiţa au fost vedetele din câmp. Recoltele neaşteptate au umplut silozurile.  La rapiţă, deşi s-a estimat o producţie excepţională, de 4.500 kg/ha, o ploaie torenţială a „furat” recolta din mâna fermierilor. Chiar şi aşa, s-au strâns peste 2.800 kg/ha. Şi porumbul a adus satisfacţii uriaşe, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Bărăgan, o producţie cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani.
 

Vă recomandăm şi:

Ramona Ivan, CEC Bank: Există finanţări pentru fermieri pe 5 ani cu dobândă de Robor+1%

Peste 6.000 de fermieri bistriţeni, buni de plată. APIA a avut de recuperat 25 de milioane de lei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite