Lista greşelilor de comportament în societate. Care este poziţia corectă a genunchilor unei doamne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mersul pe stradă, discuţiile cu diverse persoane ori poziţia corpului atunci când ne aşezăm pe scaun nu le putem face la întâmplare. Există şi aici reguli de bun-simţ pentru fiecare mişcare pe care o facem.

Mersul pe stradă, discuţiile cu diverse persoane ori poziţia corpului atunci când ne aşezăm pe scaun nu le putem face la întâmplare. Există şi aici reguli de bun-simţ pentru fiecare mişcare pe care o facem.

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Iată ce sfaturi ne dă autoarea “Codului” referitoare la mersul pe stradă:

1. Când ne oprim să stăm de vorbă cu cineva pe stradă, nu ne sprijinim de zid, pentru că ne putem ţine şi pe propriile noastre picioare.

2. Domnii nu au niciodată voie să-şi ţină mâinile în buzunare. În casă, nu ne vom sprijini de spătarul scaunului şi nici nu ne vom juca nervos cu diferite obiecte. Unii au chiar obiceiul insuportabil de a bate tactul unei muzici auzite numai de ei, cu un creion, o brichetă, nefiind conştienţi că-i enervează pe cei din jur.

Chiar dacă suntem antrenaţi într-o discuţie aprinsă, nu-l vom lua pe interlocutor de nasture şi nici nu-l vom aproba, bătându-l energic pe umăr sau dându-i un cot în coaste.

Într-o vizită, vom evita să stăm cu spatele la cei din jurul nostru. Dacă o facem, siliţi de o împrejurare -suntem solicitaţi să răspundem la o întrebare - ne cerem scuze”.

" Nu poţi să te trânteşti ca un lemn"

Şi când ne aşezăm pe scaun trebuie să o facem cu grijă. Să te aşezi pe un scaun, pe o canapea sau pe un fotoliu înseamnă să dai aproape un examen, deoarece poţi să te aşezi cu un gest plin de graţie, după cum poţi să te trânteşti ca un lemn sau să te tolăneşti de parcă n-ai mai pleca niciodată.

“Lista greşelilor pe care le poţi face aşezându-te se poate prelungi la nesfârşit. Să amintim genunchii ţinuţi cu mâinile sau depărtaţi (poziţie extrem de dezagreabilă la doamne), bătaia nervoasă a degetelor pe suprafaţa mesei, fredonatul unei melodii. Este, de asemenea, inestetic să-ţi încrucişezi partea de jos a picioarelor. Când te ridici, faci  în aşa fel  încât să nu stai cu spatele la ceilalţi când îţi iei rămas bun şi să nu împingi cu forţa scaunul. E bine să-ţi dovedeşti simţul de ordine punându-l la loc, dar fără să cazi în extrema cealaltă, căutând cu prea multă grijă locul unde era la începutul vizitei”, scrie Aurelia Marinescu.

 Alte "mişcări" neîngăduite

Degetele în nas – un gest interzis cu desăvârşire.
 
Încrucişatul mâinilor pe piept e ridicol.

Nici să-ţi pui mâinile în şold ca o precupeaţă nu este un semn de bună educaţie, chiar dacă eşti foarte supărat.

Când tuşeşti sau caşti, pui mâna la gură; fiecare ştie acest lucru, dar din nefericire nu toată lumea o face!

La fel de deplasat este să încerci să acoperi cascadele de râs ducând mâna la gură. Nu mai vorbim de impresia proastă pe care o faci când râzi în hohote, împungându-ţi vecinul în coaste. Ca orice manifestare comportamentală, râsul îşi găseşte expresia ideală în moderaţie. Orice om devine mai plăcut atunci când surâde. Este un secret pe care îl deţin prea puţini semeni de-ai noştri, dar face minuni, cu condiţia de a nu-l etala permanent, pentru că atunci se transformă în rânjet.

Vă recomandăm şi:

20 de reguli de respectat la masă: nu mânca nimic cu mâna, du mâncarea la gură, nu gura la mâncare

Codul bunelor maniere atunci când oferim flori. Reguli obligatorii: de ce nu se dau niciodată garoafe şi cale

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite