Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărăganul se află pe lista zonelor afectate de seceta pedologică. Meteorologii au avertizat că, deocamdată, nu s-a compromis cultura de grâu. Acesta va depinde în mare parte de precipitaţiile din aprilie şi mai, lucru ce-i îngrijorează pe fermieri.


Precipitaţiile insuficiente din iarnă şi din prima lună a primăverii au făcut ca mai multe regiuni din ţară să fie afectate de secetă pedologică la culturile de grâu, însă recolta din anul acesta va depinde de nivelul precipitaţiilor din aprilie şi mai, a anunţat Daniel Alexandru, şeful Laboratorului de agrometeorologie al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Acesta a adăugat că şi anul trecut, în luna martie, exista temerea ca recoltele să fie afectate de secetă, însă ploile din aprilie şi, mai ales, din mai au revigorat culturile agricole şi au contribuit decisiv la recoltele record din 2013.

Un prim semn bun este faptul că, în acest sfârşit de săptămână, s-au anunţat precipitaţii în aproape toate zonele ţării, iar temperatura medie se încadrează în limitele normale ale perioadei, cu maxime de 13 - 14 grade Celsius.

Uniform şi cu densitate bună

Anul acesta grâul este frumos în multe ferme din Bărăgan, cu densitate bună şi foarte uniform.
“Avem o prognoză pozitivă şi încurajatoare pentru recolta din acest an. Să sperăm că va fi la fel de bună ca cea de anul trecut. Aşadar, nu avem motive de îngrijorare în ceea ce priveşte preţul pâinii. Pentru omul de rând, chiar dacă preţul la grâu va creşte, pâinea rămâne cel puţin la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Un impact pozitiv îl are însă şi reducerea TVA”, a precizat deputatul de Călăraşi Valeriu Steriu, membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice a Camerei Deputaţilor.

Toma Adrian Dinu, profesor universitar şi decan al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară-Filiala Călăraşi, spune că pentru o recoltă bogată, factorul determinant este legat de vreme. „Dacă plouă câte puţin în fiecare lună până în august, vom avea cereal şi pentru export, dar şi pentru consumul intern. Va fi mâncare pentru toată lumea.  Dacă vine seceta, situaţia se schimbă radical”.

Ca un joc de poker

Fermierii nici nu vor să se gândească la un an secetos, deoarece toate planurile li s-ar da peste cap. Problemele apar încă de la aratul pământului. Dacă nu plouă, pământul se crapă şi lucrările sunt îngreunate. Plus că atunci cresc şi cheltuielile. “Când încercăm să arăm, consumul de combustibil este dublu. Utilajele merg foarte greu şi trebuie să avem grijă să nu rupem cultura”, spun fermierii.
Lider al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicolae Sitaru este un fermier  care deţine peste 350 de hectare de teren arabil în Ialomiţa şi Călăraşi. Majoritatea sunt cultivate cu cereale, iar la ultima campanie de recoltare din vara trecută a reuşit să scoată peste 4 tone de grâu la hectar. “Agricultura este ca un joc de poker. Câştigurile sunt profitabile, însă riscul de a pierde este extrem de mare. Întotdeauna suntem la mâna naturii“, avertizează fermierul. Din activitatea sa agricolă, Sitaru câştigă pe an aproape 300.000 lei. Bani frumoşi, scoşi din pământ.

Însămânţări pe 410.000 hectare

Direcţia Agricolă Călăraşi a anunţat că din cele peste 410.700 de hectare de teren agricol din judeţul nostru, au fost însămânţate în toamna anului trecut 221.947 de hectare. Cea mai mare suprafaţă agricolă este ocupată de cultura de grâu, peste 122.930 de hectare care au fost deja însămânţate. În campania de primăvară urmează să fie semănată o suprafaţă de 188.800 de hectare din care aproximativ 100.000 de hectare de porumb.

Vă recomandăm şi:

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Fermierii din Vrancea consideră că agricultura reprezintă singura şansă viabilă de redresare a economiei ţării

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite