Liceenii de la Colegiul "Barbu Ştirbei", printre câştigătorii concursului "Euroscola". Tinerii pleacă la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” din Călăraşi, care a desfăşurat o serie de activitaţi tematice în cadrul concursului naţional Euroscola, în perioada 11 mai - 10 octombrie 2016, s-a clasat pe locu IX în competiţia la care au luat parte 54 de licee din ţară. Liceenii din Călăraşi au câştigat astfel dreptul de a participa  pe 17 februarie 2017  la Zilele Euroscola de la Strasbourg.

Competiţia patronată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice s-a derulat sub tema: ”Criza refugiaţilor într-o Europă  a valorilor”. Elevii din echipa Euroscola 2016 au pregătit o piesă de teatru intitulată "Familii la răscruce (Fraţi în drepturi)".

"Piesa dezvăluie poveştile a două familii - una din România şi una din Siria. Acţiunea aduce în lumină tablouri din viaţa cotidiană a personajelor, zugrăvind călătoria anevoiasă a refugiaţilor către Europa, intregarea lor şi modul în care aceştia relaţionează cu o familie din România. Sunt reliefate tradiţii ale ambelor culturi, concluzia piesei fiind aceea că, în ciuda diferenţelor sociale şi religioase, oamenii pot convieţui, găsind, în final, valori comune", a explicat Cristiana Ion, elevă în clasa a IX-a, implicată în proiect.

Spectacolul a fost pus în scenă şi a fost prezentat publicului călărăşean la Sala “Barbu Ştirbei”. Atât scenariul cât si regia, costumele, decorul şi interpretarea au  fost realizate exclusiv de către elevii Colegiului Naţional "Barbu Ştirbei", îndrumaţi de actorul şi regizorul Ştefan Niţu.

Ateliere tematice şi sondaje de opinie

Pe lângă piesa de teatru, proiectul a urmărit şi realizarea unor ateliere tematice de informare şi formare în şcolile partenere, menite să releve informaţii corecte, eliberate de idei preconcepute, referitoare la criza refugiaţilor şi la valorile europene. Participanţii s-au implicat într-o amplă activitate de cercetare şi documentare astfel încât, dacă la început nu aveau cunoştinţe despre situaţia refugiaţilor, pe parcursul proiectului au descoperit o cultură diferită şi în acelaşi timp oameni care, asemenea nouă, au nevoie de pace şi de libertate în ţara lor.
 

Vă recomandăm şi:

Herta Müller: Orban nu primeşte refugiaţi, ci vinde permise de şedere permanentă pentru 360.000 de euro de persoană

Bani contra refugiaţi: noua filosofie europeană?

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite