Leguma care alungă astenia. Cui este interzis prazul, alimentul care vindecă 60 de boli

Leguma care alungă astenia. Cui este interzis prazul, alimentul care 
vindecă 60 de boli

Prazul, un aliment plin de vitamine FOTO Adevărul

Utilizat atât în stare crudă în salate, cât şi la gătit, prazul este indicat în numeroase afecţiuni. Aliment nelipsit de pe mesele oltenilor şi care înlocuieşte cu succes ceapa, prazul este o adevărată fabrică de vitamine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Foarte bogat în apă, care se regăseşte în proporţie de 90%, dar şi în vitamina A, C, E, K şi câteva vitamine din grupul B, prazul conţine şi fier, sodiu, acid fosforic, siliciu, calciu, sulf, potasiu şi magneziu. “Prazul este indicat a fi consumat de către oricine, dar îndeosebi de persoanele care ţin cură de slăbit, cele care suferă de reumatism, anemie, artrită, cele care au depistat valori mari ale colesterolului în sânge, persoanele care suferă de constipaţie sau care îşi doresc pur şi simplu întărirea sistemului imunitar. Prazul este foarte util în îndepărtarea paraziţilor intestinali şi poate fi utilizat şi pentru îngrijirea părului”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Specialistul atrage însă atenţia că prazul şi preparatele fitoterapeutice din această plantă sunt contraindicate persoanelor care suferă de litiaze renale sau biliare din cauza oxalaţilor(acidul oxalic în contact cu calciul poate forma cristale care se depun în rinichi sau vezica biliară).

Recomandat şi în boli de nutriţie

 “Planta are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată, sân, ovarian, are efecte laxative, emolient, efect expectorant, diuretic, favorizează eliminarea toxinelor din organism, grăbeşte evacuarea intestinelor şi este un excelent antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator.

De asemenea, este recomandat şi în boli de nutriţie: rahitism, obezitate, diabet. Cercetătorii germani au descoperit că frunzele de praz conţin o substanţă monozaharidică denumită ''All-Ozem'' ce acţionează direct asupra insulinei, crescând efectul hipoglicemiant al acesteia”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Cum alegi prazul

De la Hipocrate şi până în zilele noastre, terapeuţii au descoperit alte şi alte proprietăţi terapeutice ale popularei legume, devenită un remediu indicat pentru 60 de afecţiuni acute şi cronice. Mai mult, în gastronomie, prazul este ridicat la rangul de rege al supelor. Partea comestibilă este porţiunea albă a plantei, dar şi frunzele.

Prazul se alege în funcţie de diametrul acestuia, astfel că, cu cât este mai mare în diametru, cu atât este mai fibros.Trebuie să fie drept, ferm, cu frunze verde deschis şi bulbul alb. Prazul se foloseşte în gastronomie atât în stare crudă, alături de preparate, în salate, sau gătit pentru prepararea diverselor tipuri de mâncăruri, dar poate fi administrat şi în scop terapeutic, beneficiind de numeroase substanţe cu potenţial vindecător.

Vă recomandăm şi:

Cât rău ne pot face unele plante-vedetă. Cui sunt interzise arnica şi echinacea, excelente antibiotice naturale

Remedii care destind arterele. Cele mai sănătoase plante care subţiază sângele, ce contraindicaţii au şi cum trebuie băute

Planta care vindecă răni grave. Efectele tămăduitoare ale gălbenelelor, cea mai puternică armă împotriva infecţiilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările