Lecţia de supravieţuire a poliţistului-erou de la Lehliu: „Se măresc lefurile la medici şi profesori, dar la noi nu se gândeşte nimeni?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul-erou de la Lehliu, care în iarna anului 2010 a salvat peste 40 de persoane rămase captive într-un tren înzăpezit, luptă pentru supravieţuire. Cu o soţie bolnavă, măcinată de 5 ani de o boală necruţătoare, şi cu fiica studentă pe care trebuie s-o întreţină la Bucureşti, Viorel Spînu munceşte din greu pentru a face faţă greutăţilor.

Agent şef principal, Viorel Spînu este şeful Poliţiei Transporturi Feroviare din Lehliu Gară din 2003. Pentru a-şi întreţine familia face naveta la Lehliu Gară şi parcurge câte 35 de kilometri aproape zilnic până la locul de muncă.

“Am 47 de ani, aş putea ieşi la pensie, dar grijile şi problemele nu-mi dau pace. Este foarte dificil, sunt un om cu simţul datoriei şi cred că mai am multe de împlinit în meserie. Ne descurcăm greu, dar ce să facem, astea sunt vremurile pe care le trăim. Meseria îmi aduce satisfacţii, am reuşim să ţinem sub control infracţionalitatea pe calea ferată în zona noastră de competenţă. Cred că acest lucru este foarte important. Suntem pe ei, aşa cum zice o vorbă din popor. Am 4 colegi, băieţii mei, aşa cum le spun eu, cu care mă înţeleg bine şi facem o echipă reuşită”, povesteşte poliţistul.

image

Cei patru poliţişti alături de care lucrează sunt şi ei la fel de dedicaţi meseriei: doi dintre ei stau cu chirie la Lehliu, unul este localnic, iar celălalt face naveta împreună cu Viorel Spînu. “Suntem în gardă tot timpul, pentru că dacă îi scapi din ochi pe infractori n-ai făcut nimic”, spune şeful Poliţiei TF de la Lehliu.

În misiuni, cu o Dacie Break

Chiar dacă la capitolul dotări nu au tot ce le trebuie, oamenii legii se descurcă. Toate deplasările sunt făcute cu o Dacie Break veche la care repară zi de zi. “Vă spun sincer, câteodată, mi-e şi ruşine să cobor din maşină când mergem în misiuni. Ministerul a avut atâtea maşini, chiar nu se găsea una şi pentru noi? Până în 2010 am avut un Aro, la fel de vechi, a fost bun, dar acum ne gândim cu groază că vine iarna şi e greu cu o Dacie”, spune Viorel Spînu.

Scapă de credit peste doi ani

Deşi este şi el suferind, în luna februarie a fost diagnosticat cu pancreatită cronică, Viorel Spînu nu-şi plânge de milă. “Mi-am schimbat stilul de viaţă, alimentaţia, fac multă mişcare, iar medicamente cu pumnul, dar nu mă dau bătut. Încerc să elimin stresul din viaţa mea, însă e dificil cu tot ceea ce ne înconjoară. Am o mare satisfacţie legată de fiica mea, Ioana.

image

Are 18 ani şi este studentă la Universitatea Politehnică, Facultatea de Inginerie Electrică. Vă daţi seama că e greu acum, trebuie întreţinută şi susţinută pentru a-şi croi o carieră. Mai am puţin şi scap şi de ratele la bănci, peste doi ani sunt un om liber”, spune, zâmbind, poliţistul.

image

Situaţia soţiei este însă una dramatică. Petra suferă de cancer, iar tratamentul, internările la Bucureşti şi investigaţiile medicale costă mult. “Nu e bine şi nici nu vreau să mă gândesc la ce-i mai rău. Facem eforturi pentru a asigura tratamentul şi pentru a plăti tomografii şi alte investigaţii. În urmă cu câteva zile a mai făcut o internare la Bucureşti pentru tomograf. Am aşteptat 3 luni pentru o programare. Poate un om în situaţia ei, cu un rinichi extirpat şi cu tumori extinse, să aştepte atât?”, povesteşte poliţistul.

Vrea respectul guvernanţilor

Omul legii nu vrea mila nimănui, ci doar respectul guvernanţilor. Se gândeşte că i-ar prinde bine o mărire de salariu, aşa cum se vehiculează de la 1 ianuarie 2016. “Nu doar eu sunt în această situaţie, că nu-mi ajung banii, toţi colegii mei. Criza ne-a pus pe toţi la pământ. Toţi avem credite, iar salariile se duc în parte parte pe rate. Se măresc lefurile la medici şi profesori, nimic de zis, dar la noi nu se gândeşte nimeni?”, se întreabă poliţistul.

calarasi spinu

În urmă cu 5 ani, Viorel Spînu a fost protagonistul unui protest şi chiar a fost la un pas de a face greva foamei, după ce, înglodat în datorii, omul legii nu reuşea să-şi întreţină familia din salariul de 2.000 de lei pe care îl câştiga.

Vă recomandăm şi:

Cine sunt poliţiştii cu cele mai mari salarii din IPJ Vâlcea

„Şi tu poţi deveni poliţist!“, campanie pentru încurajarea tinerilor să devină oameni ai legii

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite