UPDATE Lacăt pe uşă. Scandalul cărnii de pui infestate cu Salmonella desfiinţează Avicola Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 32 de ani de activitate neîntreruptă, Avicola Călăraşi pune lacătul pe uşă. În plin scandal al cărnii de pui infestate cu salmonella, firma din Bărăgan a descis să închidă fabrica. De aici pleca, anual, 8% din producţia totală de carne de pui din România.

UPDATE Şi reprezentanţii unităţii de creştere a puilor din Călăraşi confirmă varianta închiderii. "Se conturează un scenariu sumbru. Am dus la cunoştinţa tuturor autorităţilor, inclusiv Ministerul Agriculturii şi Guvernul au fost informate despre acestă situaţie. Închisesem temporar abatorul din motive put economice şi speram să reluăm activitatea, însă acum situaţia este destul de gravă. Va trebui să decimăm efectivele", a declarat pentru Adevărul, Traian Bulearcă, directorul economic al firmei.

Efective decimate

În acest moment, la Avicola Călăraşi mai sunt 1.700.000 de pui de găină pentru carne, 400.000 de ouă aflate la incubator al căror proces de eclozare trebuie oprit, 60.000 de găini adulte şi 35.000 de puicuţe de 9 săptămâni. Bulearcă a precizat că este dificil ca toate acestea să fie vândute, din cauza scandalului de carne de pui infestată cu salmonella care planează asupra societăţii Avicola din Călăraşi. "Am încercat să ducem efectivele la abatorul din Buzău la tăiere, însă dânşii spun că nu le pot ambala. În acest mod, marfa nu poate fi livrată. Nu cumpără nimeni produs neambalat", a adăugat Traian Bulearcă.

Închiderea Avicola Călăraşi afectează direct aproximativ 300 de angajaţi. La începutul anului, aici lucrau peste 400 de călărăşeni, însă restrângerea în timp a activităţii a făcut ca o parte din ei să ajungă în şomaj

Notificări trimise autorităţilor

„Toate autorităţile locale au fost notificate despre această decizie. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Prefectura şi Consiliul Judeţean Călăraşi. Mediatizarea excesivă şi informaţiile eronate apărute în mass-media referitoare la carnea infestată au dus la această decizie”, a declarat dr. Vasile Nedelcu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Călăraşi. Închiderea societăţii bulversează piaţa muncii la Călăraşi, pentru că mulţi angajaţi se vor trezi peste noapte fără un loc de muncă.

Din 7 noiembrie, dată la care s-a anunţat oprirea activităţii de abatorizare şi incubare la Călăraşi, ar putea avea de suferit şi societatea Nutricom Olteniţa, producător de furaje, care face parte din acelaşi holding cu Avicola. „Este o problemă delicată. Cred că ar trebui să aibă loc un dialog social pentru a se găsi o rezolvare la această problemă. Oamenii care îşi pierd slujbele sunt debusolaţi”, spune Vasile Nedelcu.

Probele au fost negative

La Călăraşi, se tăiau în fiecare an 14 milioane de pui, iar pierderile din ultima lună sunt uriaşe. Recentul scandal privind infestarea cu salmonella a cărnii de pui de la Avicola se pare că a fost doar o fumigenă. Aşa susţin apropiaţii directorului executiv Avicola Călăraşi, Orlando Daher, una dintre persoanele învinuite de evaziune fiscală într-un mega-dosar cu o pagubă de peste 50 de milioane de euro. Autorităţile veterinare susţin că marfa livrată populaţiei de la Călăraşi nu a fost contaminată. Medicii au prelevat probe zilnic, iar rezultatul analizelor a fost negativ. "S-au recoltat probe din aşternut, dar şi din prospeţime. De fiecare dată au fost negative. Nu a existat niciun dubiu”, a spus dr. Vasile Nedelcu.

Prefectura a cerut control

Şi Prefectura Călăraşi a fost anunţată despre această decizie. " Suntem foarte reţinuţi în pronunţare. Nu dorim să blamăm în niciun fel sau să aruncăm o pată asupra Avicola. La Călăraşi nu au fost înregistrate reclamaţii nici de la consumatori privind carnea de pui, nici de la Fisc sau de la alte autorităţi, însărcinate cu activitatea de control", a declarat subprefectul Cornel Coman.

Ca să fie siguri, în eventualitatea unei închideri a societăţii, şefii de la Prefectură au solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă să demareze un control." Am dorit să ne asigurăm că oamenii vor putea să obţină indemnizaţie de şomaj şi că vor putea beneficia de dreptul de asigurat. Verificările nu au dat la iveala nicio neregulă. Toate dările către stat au fost plătite, iar salariile oamenilor au fost achitate la zi", a spus Coman.

Societatea, patronată de libanezi

Avicola a fost înfiinţată în anul 1981. Atunci oraşul Călăraşi a devenit reşedinţă de judeţ. Firma a funcţionat fără întrerupere timp de 32 de ani şi a devenit unul dintre principalii jucătorii pe piaţa cărnii de pui din România. Societatea este deţinută din anul 1998 de SC Nutricom SA Olteniţa, care are 97,3% din acţiuni. Directorul general, libanezul Hanna Daher este cel care deţine acţionariatul principal la Nutricom. Director executiv la Avicola este o rudă de-a lui Hanna, Orlando Emil Daher. În 2012, firma a raportat o cifră de afaceri de 23,47 milioane de euro şi o pierdere de 2 milioane de euro.



Vă recomandăm şi:

Avicola răspunde acuzaţiilor privind carnea infestată : „Nu au fost distruse loturi cu salmonela improprii consumului uman“

Scandalul puilor infestaţi de la Avicola. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare: „Nu avem carne infestată cu salmonella”

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite