Istoria unuia dintre cei mai odioşi ucigaşi în serie din România, care tortura femei în timp ce le viola: „Nu există tratament pentru un aşa psihopat sexual sadic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artur Ionuţ Strugaru este unul dintre cei mai periculoşi criminali în serie din România. Trimis în judecată, pe 8 iulie 2015, bărbatul originar din comuna călărăşeană Grădiştea a primit detenţie pe viaţă în 2016, după ce a ucis cu bestialitate ultimele două pensionare.

Tribunalul Călăraşi a hotărât condamnarea inculpatului Strugaru Ionuţ la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat, viol şi violare de domiciliu. La data de 16 februarie 2016, hotărârea instanţei de fond a rămas definitivă la Curtea de Apel Bucureşti prin retragerea apelului de către inculpat".

La momentul pronunţării sentinţei, el se afla deja în executarea unei pedepse de 20 de ani tot pentru crimă, victima fiind tot o bătrână, consăteană de-a sa.

Redeschiderea a două anchete în cazul unor violuri urmate de crimă, cu autor necunoscut, petrecute în judetul Călăraşi, a scos la iveala detalii şocante despre moartea victimelor şi gasirea presupusului vinovat.

Strugaru era bănuit de şase violuri, între care trei urmate de crime. În perioada septembrie 2008 - mai 2009, pe când avea doar 21 de ani, şi-a inceput seria de orori.

Martie 2009  este momentul în care ciminaliştii o găseau în fântână pe M. G., cea care s-a dovedit în timp a fi a doua victima. Fusese siluită, bătută crunt şi aruncată în puţ. Moartea ei venea la nici 6 luni după ce o alta femeie, N. P., de 82 de ani, a avut parte de un tratament similar.

Deşi existau multe similitudini între cele două fapte, Strugaru nu era văzut ca principal suspect, spun anchetatorii. Nu a mai durat mult şi pe 8 mai o altă femeie, de 72 de ani, N. M. se prăpădea în condiţii suspecte, dupa ce în casa ei explodase o butelie.

În cele din urmă, procurorii au reuşit să demonstreze că Strugaru a fost cel care a aruncat o femeie în fântână, iar in august 2010 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Dosarul celorlalte doua victime a fost preluat de Parchetul General. Nişte microurme găsite după reexaminarea genetică a lenjeriei intime l-au legat pe Strugaru şi de cazul P.N. Apoi s-a cerut deshumarea femeii incendiate. O nouă autopsie a indicat multiple fracturi provocate de un corp dur.

Pus în faţa evidenţelor, Strugaru şi-a recunoscut faptele, dar şi alte trei  violuri.

Dosarul a fost instrumentat de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ce au finalizat ancheta, în timpul căreia s-a stabilit că ucigaşul a avut discernământ în momentul comiterii faptelor, aceştia au dispus trimiterea în judecată a lui Ionuţ-Artur Strugaru pentru faptele săvârşite în 2008. El el a fost judecat pentru omor calificat, viol, violare de domiciliu, tentativă la tâlhărie calificată, tâlhărie calificată, distrugere.

În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului General spun că prima faptă s-a petrecut pe 8 septembrie 2008. Atunci Strugaru, băut bine, după ce fusese la bâlciul organizat anual toamna la Călăraşi s-a întors acasă unde a continuat să consume băuturi alcoolice.

I-a pus perna pe faţă

„În timpul nopţii a luat decizia să intre în locuinţa victimei P.N., în vârstă de 82 de ani, consăteană de-a sa, cunoscând faptul că aceasta locuieşte singură. Astfel, a intrat în curte prin escaladarea gardului de la stradă şi apoi a pătruns în casă, forţând una din uşile de acces cu umărul şi piciorul şi trăgând, totodată, de clanţă. Inculpatul a căutat bani sau alte valori în prima cameră, după care a trecut în camera în care victima dormea. S-a deplasat la aceasta, a trezit-o prin aplicarea unor lovituri cu pumnii în faţă şi a somat-o să-i spună unde ţine banii. Neprimind un răspuns satisfăcător, inculpatul a continuat să lovească victima în zona feţei şi a coastelor. Pentru a-i atenua ţipetele, acesta i-a pus perna peste faţă, iar la un moment dat i-a aplicat un căluş improvizat, scop în care a folosit furoul acesteia”, notează procurorii.

Planul diobolic a fost dus până la capăt. Bărbatul a dezbrăcat-o pe bătrână şi a violat-o, iar apoi a continuat s-o lovească până când a murit. Cadavrul femeii a fost ascuns sub pat, a mers la o fântână din sat s-a spălat de sânge, după care s-a culcat. Ca să şteargă toate urmele, a doua zi, spun anchetatorii, a ars hainele purtate la comiterea faptei, în curtea casei.

„Potrivit Raportului de expertiză medico-legală întocmit în cauză, moartea numitei P.N. a fost violentă, ea s-a datorat asfixiei mecanice cu aspirat sanguin, consecutivă unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de piramidă nazală”, se spune în rechizitoriu.

A omorât-o cu o săpăligă şi un ciocan

La mai puţin de un an, notează procurorii, în seara de 8 mai 2009, Strugaru Ionuţ, aflat pe terasa unui bar ca să vadă un meci de fotbal, a avut din nou porniri ucigaşe. A băut bine şi a plecat spre locuinţa victimei M.N., în vârstă de 71 de ani, despre care ştia că locuieşte singură. A intrat în casă peste bătrână şi a început să caute bani. Femeia s-a trezit, a început să ţipe, însă a redus-o imediat la tăcere, lovind-o în cap cu o săpăligă.

Deşi în casă nu a găsit bani, victima i-a spus în mod repetat că nu are, inculpatul a continuat să o lovească în cap cu săpăliga şi cu un ciocan găsit în cameră. Când şi-a dat seama că este moartă, criminalul a adunat covoarele din cameră, le-a pus peste victimă şi le-a dat foc. Înainte de a pleca, i-a luat telefonul şi a deschis o butelie de aragaz, în ideea producerii unei explozii.

„Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat că moartea numitei M.N. s-a datorat şocului combustional, consecinţa unor arsuri prin flacără urmate de carbonizare cvasitotală a victimei; leziunile traumatice care au dus la deces s-au produs prin flacără şi nu sunt specifice unei explozii”, spun procurorii.

„Crimele în serie sunt considerate de unii psihologi ca reprezentând ultima extensie a violenţei. Din punct de vedere raţional, crimele în serie sunt acte complet iraţionale. Totuşi, criminalul în serie simte o mare plăcere în exercitarea puterii şi a controlului asupra victimei, incluzând puterea vieţii şi a mortii, actul sexual fiind secundar. El este excitat de cruzimea actului său şi, frecvent, va tortura victima până la moarte. Orice mutilare a victimei va fi făcută fie ca să şocheze autorităţile, fie ca să facă neidentificabile rămăşiţele cadavrului.

Omuciderile unui criminal în serie au tendinţa să crească pe măsură ce trece timpul. Apare evident faptul că ei trebuie să ucida mult mai des pentru a-şi satisface plăcerea pe care o obţin săvârşind acest act. Mulţi criminali in serie au fost prinşi accidental, pe măsura ce deveneau mai îndrăzneţi în urmăririle lor şi mai indiferenţi faţă de risc. Acest tip de criminal nu se opreşte niciodată din ucis, până nu este prins şi încarcerat pe viaţă. Nu există niciun tratament pentru a vindeca un psihopat sexual sadic care devine un criminal în serie, relatează prof. Tudorel Butoi, în lucrarea “Psihologia crimei”, Ed. Sansa, Bucuresti, 1997.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite