Gustul copilăriei. Cum prepari cea mai bună dulceaţă de prune umplute cu nuci, după reţeta bunicii

Gustul copilăriei. Cum prepari cea mai bună dulceaţă de prune umplute cu nuci, după reţeta bunicii

Un desert cu efect cuceritor la musafiri Fotografii cufarulcubucurii.wordpress.com

Un desert rafinat, cu gust ameţitor de bun, făcută ca pe vremea buniicii merită încercat. Dulceaţa de prune umplute cu nuci şi aromată cu cardamom şi scorţişoară ori anason stelat are, cu siguranţă, un efect cuceritor la musafiri.

 

Pentru Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, dulceaţa, a cărei reţetă o păstrează din generaţie în generaţie în cufărul cu bunătăţi, are gustul copilăriei.

“Dulceaţa asta era punctul forte al bunicii mele paterne. O făcea vara/toamnă si ne dădea din ea chiar în ziua de Sf. Nicolae. Acesta era deliciul pe care-l asteptam de la abunica în ziua primului Moş al iernii. Multă vreme nu am făcut-o de teamă „complicatului”, dar rămăsesm doar cu amintirea şi la un moment dat m-a ajuns dorul ăla mare de toate ale bunicii . Am răsfoit caietele vechi, am luat reteţa la puricat şi după citirea  motivată de gândul  de a scoate la suprafaţă ceea  ce aveam de la bunici, am facut-o şi am avut norocul să-mi iasă ca a bunicii.

În sensul că avea nucă şi scorţişoară şi stătea pruna mândră pe farfuriuţă,  aşa cum stătea când ne-o servea mămăiţa… şi când o tăiam, apărea un miez de nucă aromat  cu scorţişoară pe care-l devoram primul, tăvălit,  ce-i drept, prin toată minunea dulce de prună!  De atunci ma întorc la reteţă în fiecare vară  fiindcă în sezonul acesta am eu pruni ce dau în pârg, al căror sâmbure se desface cu uşurinţă.  Asta ar fi o condiţie să poţi face dulceaţa asta cu  fructul aproape întreg! Am încercat însă şi arome noi alături de scorţişoara şi au mers de minune, m-am hotărât să vă povestesc azi cum e şi cu dulceaţa asta”, povesteşte Gela, de profesie învăţătoare, îndrăgostită iremedial de bucătărie. Bunătăţile pe care le prepară pot fi găsite pe blogul său culinar, cufarulcu bucurii.wordpress.com.

Ingrediente:

1,6-1,7 kg. prune( uşor de desfăcut de pe sâmbure)

1,5 kg. zahăr tos

80 gr. zahăr farin

o lingură scorţişoară măcinată

baton de scorţişoară

seminţe de cardamom (sau anason stelat)

30-40 nuci sau miez de nucă, cumpărat gata

700 ml apă plată

opţional, câteva afine pentru culoarea siropului

Mod de preparare:

Se spală prunele, se zvântă pe un prosop curat. Se sparg şi se curăţă nucile, se aleg miejii de nucă, asta în cazul în care aveţi nuci (ca mine) şi nu aţi cumpărat miezul gata curăţat! Se pregăteşte oala în care se face dulceaţa şi se pun la fiert apa cu zahărul.

Eu am pus în apa respectivă o mână de afine ca să se coloreze puţin, deoarece prunele mele nu dau deloc culoare dulceţii. Voi nu sunteţi obligaţi să o faceţi, acest lucru nu modifică gustul cu nimic, afinele nu le pun la fiert, le strecor, deci sunt doar pe post de colorant natural!”, explică Gela.

 În  timp ce siropul fierbe, se pregătesc prunele pentru baia în piscina dulce/aromată. Se taie un căpăcel mic  în partea de sus a prunei şi cu un cuţitaş ascuţit se scoate sâmburele. Apoi miezul de nucă se stropeşte cu puţină apă şi se tăvăleşte prin zahăr pudră amestecat cu scorţişoară măcinată.

“Se umple orificiul din fiecare prună cu miez de nucă; eu îndes câte doi pentru a ţine pruna în formă! Se face testul picăturii pentru verificarea densităţii siropului pe o farfurioară, dacă nu se împrăştie se vor pune prunele în oală. Se adaugă batonul de scorţişoară şi apoi seminţele de cardamom după ce au fost scoase din teci. Nuca rămasă, dacă aţi avut mai multă, se adaugă şi ea în oală, dă bine, eu am pus o mână de mieji!”, spune gospodina.

 Se  fierbe dulceaţa la foc mic şi se amestecă cu multă grijă pentru a nu se strivi prunele. Când dulceaţa a scăzut suficient se încearcă punându-se pe o farfurioară ţinută la rece o lingură de dulceaţă şi dacă nu se împrăştie siropul se ia de pe foc. Se acoperă  oala cu un prosop ud, bine stors. Se toarnă rece în borcane sterilizate în prealabil.

“Eu am preparat două ture, una aromatizată cu cardamom şi a doua tură cu anason stelat, aceeaşi manoperă, doar că înlocuim condimentul cheie.

Borcanele se depozitează în locuri întunecoase şi reci, dar bine aerisite. E o dulceaţă aspectuoasă, elegantă, cu efect cuceritor la musafiri, cu gust de copilărie şi amintire de sărbătoare, cu o aromă fină, pe care nu voi înceta să o pregătesc pentru toţi cei dragi mie, mai ales pentru Ivona şi Alex,  de care la ora asta mi-e tare dor! Poftă bună!”, spune Gela Dumitrache.

Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

FOTO Reţetă apetisantă: prăjitură cu fructe uscate. Secretele unui desert de post, cu parfum de vanilie şi lămâie

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: