Gravide din zone defavorizate, pentru prima dată la medic. 80% dintre femei au abandonat şcoala în clasele primare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caravana pentru control gravide şi mame aflate în risc, care a debutat pe 2 septembrie 2019, a vizitat până acum 7 localităţi, printre care şi două dintre cele mai defavorizate zone din judeţul Călăraşi: Spanţov şi Gălbinaşi.

Asociaţia Prematurilor a dat startul Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor şi a Mamelor cu risc, prin programul În Stare de Bine şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Caravana va continua în alte 3 comunităţi, apoi se vor relua vizitele în cele 10 localităţi selectate în cadrul proiectului, pentru a monitoriza atent evoluţia sarcinilor.

În total au fost 68 de gravide, din comunităţi defavorizate, care au beneficiat de control al sarcinii şi ecografie de specialitate. Gravidele au aflat astfel, pentru prima dată, dacă copilul este bine, în parametri, când este preconizată naşterea, sexul copilului şi dacă există riscul de naştere prematură.

Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost 15 şi 38 de ani, cu o medie in jur de 23-24 de ani, dar care se aflau deja la a 3-a sau a 4-a sarcină.

70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină. Recordurile absolute au fost: gravidă de 31 de ani care era deja bunică, gravidă de 34 de ani, aflată la a 8-a sarcină, bunică de 3 nepoţi deja, femei care au născut primul copil la 13-14 ani şi gravide de 16 ani aflate la a doua sarcină.

Imagine indisponibilă

80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat şcoala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete şi aveau nevoie de sprijin pentru a înşelege ce scrie în fişa medicală sau pe rezultatul ecografiei.

Primesc sfaturi de la mediator

În localităţile cu comunităţi mai mari de romi, Primăria avea angajat şi un mediator sanitar sau un asistent comunitar, care ajuta la integrarea familiilor în comunitate şi îi inscriau la medicul de familie, încurajau înscrierea copiilor la gradiniţă şi şcoală, le explicau importanţa vaccinarii şi vizitau nou-născuţii acasă. Consultatiile s-au desfasurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localităţi, cu ajutorul medicilor de familie şi al primăriilor care au pus la dispozitie spaţiile administrate de ei.

Imagine indisponibilă

“Impactul pe care îl avem cu acest proiect este că le facem pe viitoarele mame să conştientizeze faptul că este important să-şi urmărească sarcina şi să meargă la controale regulate. De asemenea, cu ajutorul mediatorilor sanitari, se înscriu la medicul de familie şi primesc sfaturi despre unde ar trebui să nască, în functie de gradul de risc “ , a explicat Adina Clapa, Coordonator Proiect.

18.000 de copii se nasc anual înainte termen

Odata cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii şi cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. Ecograful achiziţionat pentru derularea proiectului este dotat cu sondă abdominală şi vaginală, ceea ce permite atât depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cât si eventuale malformaţii ale fătului.

Imagine indisponibilă

Aproximativ 18.000 de copii se nasc în Romţnia înainte de termen, unul la fiecare 30 de minute. Conform datelor Centrului Naţional pentru Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului 2017, 1.360 de nou-născuţi au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9.5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 mame (22%) au fost efectuate mai puţin de 4 controale, iar alte 358 femei (26.3%) nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite