GALERIE FOTO Reţeta preparatelor afumate din Bărăgan

GALERIE FOTO Reţeta preparatelor afumate din Bărăgan

Nea Nelu conservă cu fum bunătăţile din carne

Bucatele tradiţionale pentru masa de Crăciun sunt pregătite în Bărăgan după reţetele bunicilor. În acest mod, călărăşenii au până la Paşte preparate din porcul de Crăciun.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ion Gheorghe(70 de ani), nea Nelu cum îl ştie tot cartierul, face de când se ştie bunătăţi afumate. Secretul ţine de focul care se face în afumătoare pentru ca bucatele să prindă savoare şi să se topească în gură. Se folosesc lemne care trebuie să ardă mocnit. Şuncă, jambon, cârnaţi, ciolane şi costiţe, toate stau frumos agăţate în cârlige pentru a fi pătrunse de fumul gros şi înecăcios. Vreo patru-cinci ceasuri sunt puse la grea încercare bucăţile de carne, timp în care nea Nelu are grijă ca produsele să iasă „ca la carte“. „Îmi dau seaman când sunt gata după culoarea pe care o prind. Când devin maronii înseamnă că sunt tocmai bune de mâncat“, spune nea Nelu, sigur pe experienţa sa.



VEZI AICI FOTOGRAFII CU PRODUSELE

Afumătoare modernă

După ce de Ignat a sacrificat purcelul crescut în propria gospodărie, a venit rândul afumării cărnii. Pensionarul spune că reteţa pe care o foloseşte datează de pe vremea bunicilor săi. Interesat de metodele tradiţionale de păstrare a bucatelor, nea Nelu a adaptat o afumătoare modernă în propria gospodărie. „Am construit un grătar care are funcţie dublă. Vara pregătim aici mititei, iar în preajma Crăciunului afumăm produsele din carne. În copilărie, la ţară, părinţii şi bunicii mei aşa păstrau carnea de la porc. Nu se congela nimic, totul era natural“, povesteşte pensionarul.

Nu conţin conservanţi

După ce au fost afumate, bunătăţile iau calea podului unde sunt păstrate până la vară. „ Sunt foarte sănătoase pentru că nu conţin niciun fel de conservanţi. Sunt şi mai delicioase alături de un pahar de vin roşu făcut în casă“, spune pensionarul. Vestea că pregăteşte cele mai bune preparate afumate i s-a dus în tot cartierul. Vecinii şi rudele acestora, dar şi nepoţii lui nea Nelu vin cu cotletele şi cârnaţii la afumat. „Nimic din magazin nu se poate compara cu ce se pregăteşte în casă. Mă bucur când rudele şi cunoscuţii apelează la mine pentru a le afuma preparatele din porc“, încheie pensionarul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările