GALERIE FOTO Murătura asortată l-a făcut celebru în zece ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Badea, un negustor de murături
Puiu Badea, un negustor de murături

Românii stabiliţi în Irlanda, Cipru, Spania, Italia, Franţa şi chiar Statele Unite ale Americii au făcut deja comenzi pentru a-şi umple cămările cu delicase în saramură de la Călăraşi: castraveciori, pepenaşi, gogonele, mere, pere, conopidă , morcov şi varză.

Puiu Badea(44 de ani) spune că nu are niciun secret: totul se face cu dăruire şi cu mult suflet. După ce 16 ani a fost funcţionar public, s-a decis să dea lovitura cu produse tradiţionale. Consumator înrăit de murături, Puiucu, aşa cum îi spun apropiaţii, s-a gândit să împartă şi cu alţii bunătăţile cu care umplea cămara în fiecare toamnă. „Nu este nimic special în reţetă. Sare, apă şi multe condimente. Majoritatea gospodinelor nu mai folosesc astăzi, frunze de vişin sau de stejar la preparea conservelor, aşa cum obişnuiau bunicile noastre. Eu m-am întors la tradiţie, încercând astfel să creez produse sănătoase şi cu un gust deosebit“, spune comerciantul.

Prietenii şi rudele au testa marfa

Prietenii, cunoştinţele şi rudele sale au fost primii care au testat produsele. Astfel, Puiu Badea a reuşit să-şi îmbunătăţească reţetele, iar atunci când a ieşit pe piaţă, marfa nu a avut niciun cusur. Dacă în urmă cu un an a riscat şi a pus la murat 3 tone de legume, în 2011, pentru că cererea a fost foarte mare, cantitatea a ajuns la peste 30 de tone. „Este dificil pentru că investiţia presupune costuri ridicate. Dacă am contracte ferme, la anul pot să murez o sută de tone“, spune comerciantul.

Murăturile i-au cucerit şi pe străini

VEZI AICI FOTOGRAFII CU PRODUSELE

Hoteluri şi restaurante

În ţară, este déjà renumit. A participat la toate târgurile de produse tradiţionale, iar hipermarketurile i-au cerut marfă. Mai mult decât atât, câteva restaurant de lux i-au cerut reţeta de murături pentru a-şi încânta clienţii. A primit oferte şi de la hoteluri de 3 şi 4 stele pentru a-şi vinde murăturile. „ Ca să ieşi pe piaţă cun produs de success trebuie să pui, în primul rând, mult suflet. Eu sunt pătimaş în tot ceea ce fac. Dacă varza murată sau castraveciorii nu sunt cele mai bune, eu a doua zi închei afacerea. Un semnal în sensul bun este faptul că butoaiele mele se golesc pe z ice trece. Aproape că nu pot să fac faţă cererilor“, a spus bărbatul.

Legumele, doar de la producători

Este singurul din familie care se ocupă de această afacere, alături de câţiva prieteni. Acasă, de când se ştie Puiu Badea a pus murături în fiecare toamnă. Soţia sa chiar glumeşte şi-i cere uneori reţeta preparatelor. Spune că pasiunea pentru legumele murate a moştenit-o de la mama sa, însă a adaptat reteţa şi nu foloseşte deloc oţet.

Citiţi întreaga poveste în cotidianul „Adevărul“ de astăzi, ediţia de Muntenia !

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite