FOTOGALERIE Liceanul care a dus Olteniţa la Olimpiada Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Silvian Baltac îşi doreşte o carieră în cercetare la prestigioasa universitate Cambridge. Elev în clasa a XII-a la liceul Neagoe Basarab din micul oraş de pe malul Dunării, este cel mai strălucit produs al şcolii. Adolescentul a uimit, din nou, lumea cu pregătirea sa excepţională.

La Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în perioada 9-18 iulie 2011 la Ankara, liceanul a obţinut medalie de bronz, depăşindu-i pe cei 300 de participanţi din 72 de ţări.  Şi nu este la primul succes. Anul trecut, în Siberia a câştigat două medalii de argint. Tânărul spune cu modestie că nu-i aşa de greu să iei o medalie, însă recunoaşte că lucrează şi câte 5-6 ore pe zi, înainte de concursuri: “Studiez chimia din pasiune, lucrez în fiecare zi şi în alte domenii, dar totul începe şi se termină cu chimie”. 

Silvian Baltac este singurul elev din judeţ cu performanţe internaţionale la chimie. Tânărul ştie exact valoarea sa şi din acest motiv spune că va continua să se specializeze pentru a putea urma o carieră în domeniul cercetării. În niciun caz nu va studia în România pentru că în sistemul nostrum de învătământ se fac foarte puţine lucruri.„ Voi aplica la Universitatea Cambridge pentru a-mi putea duce visul mai departe. Încă nu ştiu ce ramură a chimiei voi studia, însă în Anglia am toate condiţiile pentru a reuşi“, a spus adolescentul.

33 de pagini cu probleme

Subiectele de la olimpiadă, la proba practică i s-au părut cu un grad de dificultate ridicat. A avut la dispoziţie 5 ore să le rezolve. „La una dintre probleme am avut de determinat concentraţia a două săruri dintr-o soluţie necunoscută. Proba teoretică a fost mai uşoară, însă stufoasă. Nu prea aveai timp să te gândeşti pentru că cele 8 probleme erau cuprinse în 33 de pagini“, a spus adolescentul. La Ankara, elevii din cele 72 de ţări au fost cazaţi în campusul universităţii Metu şi nu au avut voie să comunice cu profesorii de la lot care i-au însoţit. „Ne-au luat telefoane şi laptop-uri pentru a nu afla ce subiecte avem în concurs. Am fost izolaţi. Toate problemele au fost traduse în limba română de profesorii noştri, aşa cum au făcut toţi însoţitorii din celelalte ţări“, a adăugat Silvian.


Vezi AICI Fotogalerie

image
image
image

Lecţii în avans

Cristian Lichiardopol, profesor de matematică şi directorul liceului unde învaţă Silvian, i-a fost de mare ajutor, predându-i în avans, cunoştinţele de care avea mare nevoie pentru pregătirile de la olimpiade. “ Peste un anumit nivel nu te mai poate ajuta mai nimeni, mă refer la profesorii de liceu. La şcoală se abordează doar programa, nicidecum subiecte de performaţă şi doar studiul individual a făcut ca eu să am astfel de rezultate. M-au ajutat foarte mult şi taberele de chimie la care am participat şi profesorii universitari de la lotul olimpic”, spune tânărul.

„Un copil normal, echilibrat“

Şi Mariana Biteş, director ajunct şi profesor de limba română la liceul „Neagoe Basarab“ are numai cuvinte de laudă pentru Silvian. „Despre rezultatele lui vorbesc diplomele şi medalii pe care le-a obţinut. Pot să vă spun că este un copil normal, echilibrat, sociabil şi foarte serios în pregătire. Ne mândrim cu faptul că numele şcolii noastre a fost făcut cunoscut în toată lumea. Nu am mai avut un astfel de elev, la chimie s-a făcut performanţă doar până la nivel naţional“, a spus Mariana Biteş.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite