De ce se tem cel mai tare locuitorii de pe malul Dunării. Cele două dezastre care au lovit Călăraşiul după o iarnă grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi zapada

Iernile grele dau frisoane celor mai vârstnici locuitori ai Călărăşiului, care se tem nu doar de zăpezi, cât mai ales de dezgheţul care umflă apele Dunării. Două catastrofe au rămas în memoria oamenilor, iar una s-a întâmplat chiar la 3 februarie, în 1985.


În acea noapte, îngheţată tun, Dunărea a format un pod de sloiuri de 15 metri înălţime. Până dimineaţă, nivelul apei a crescut cu repeziciune, podul natural a cedat şi sloiurile au spart digul. În oraş s-a dat imediat alarma pentru că apa ajunsese şi la trei metri înălţime. Animalele de la Grădina Zoologică au scăpat, iar leii, tigrii, urşii şi maimuţele umblau libere sau se refugiaseră în copaci. "Am salvat o parte dintre ele şi le-am urcat în bărci. S-a creat o panică de nedescris în oraş atunci cu atâtea fiare în libertate”, spune pensionarul Gheorghe Stan (72 de ani). În primăvara anului 1953, Dunărea a măturat tot ce-a întâlnit în cale. “Sloiuri imense pluteau pe Borcea, iar apa inundase toate locuinţele din apropiere. Vedeai peşti îngheţaţi pe străzi”, povesteşte Felicia Ion (70 de ani), pensionară.

Spaimă colectivă

Oamenii trăiau cu spaima în suflet că-şi pierd agoniseala de-o viaţă. “Aveam 10 ani atunci, dar îmi aduc aminte parcă ar fi fost astăzi. Sloiuri imense pluteau pe Borcea, iar apa inundase toate locuinţele din apropiere. Vedeai peşti îngheţaţi pe străzi, iar nivelul apei urcase în zona silozului până la fost stradă 23 August. Oamenii se refugiau speriaţi la rude, părăsindu-şi gospodăriile”, povesteşte Felicia Ion(70 de ani), pensionară.

Pod de sloiuri de 15 metri înălţime

Pe 3 februarie 1985, Călăraşiul nu a scăpat de furia Dunării. Apele umflate au inundat oraşul, cea mai gravă situaţie înregistrându-se la Grădina Zoologică. Îngheţată tun, Dunărea a format într-o noapte un pod de sloiuri de 15 metri înălţime. 

În oraş s-a dat imediat alarma pentru că apa ajunsese şi la trei metri înălţime. Autorităţile s-au mobilizat rapid încercând să mai slaveze câte ceva. “S-au făcut echipe şi de voluntari care au dat o mână de ajutor pentru prinderea animalelor care scăpaseră pe străzi. Lei, tigrii, urşii şi maimuţele umblau libere sau se refugiaseră în copaci. Am salvat o parte dintre ele şi le-am urcat în bărci. S-a creat o panică de nedescris în oraş atunci cu atâtea fiare în libertate”, spune pensionarul. Din fericire, după acea experienţă devastatoare, încet-încet Grădina Zoologică s-a pus pe picioare, a completat numărul de animale şi a ajuns să fie astăzi printre cele mai mari din România.

Vă recomandăm şi:

FOTO Una dintre cele mai frumoase Grădini Zoologice din ţară, promovată pe Facebook

Suspiciuni de trafic cu animale la Grădina Zoologică din Craiova unde a fost găsit un pui de leu ţinut ascuns

Trei pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova au dispărut imediat după ce au fost fătaţi

Grădina Zoologică din Hunedoara va fi redeschisă doar pentru o zi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite