FOTO Reţetă sofisticată pentru masa de Paşte. Tort inedit cu urdă, ceapă şi rodie, un deliciu uşor de preparat
0Un altfel de tort merită încercat, măcar de sărbători. O reţetă uşoară, hrănitoare, dar mai ales inedită. Un tort apertiv care poartă semnătura Gelei Dumitrache, o pasionată de arta culinară ale cărei reţete sofisticat de gustoase le puteţi descoperi pe blogul cufărul cu bucurii.
Ingrediente:
400 gr. urdă sau ricotta
150 gr. brânză de oi
250 gr. lapte acru, merge si iaurt
un fruct de rodie (mare)
2 cepe roşii medii
2 linguri de ulei de măsline
80 ml. apă plată
10 gr. gelatină
4 linguri de lapte dulce
o lingură de oţet
o linguriţă de zahăr
o lingură de amidon
sare, dacă mai este nevoie, fiindca brânza e sărată
optional, kiwi pentru ornat
Mod de preparare:
Se scot seminţele din rodie. Se curăţă ceapa, se spală, se taie solzişori. Se sotează ceapa, doar până sticleşte în ulei de măsline, se adaugă apoi şi 2/3 din boabele de rodie, zahărul, oţetul şi apa şi se mai lasă pe foc 3 minute după ce amestecul dă în clocot.
Se ia apoi tigaia de pe foc şi se răstoarnă totul într-o strecurătoare, pentru separarea lichidului de boabele de rodie şi ceapa.
Lichidul se pune înapoi pe foc, se dizolvă amidonul în două linguri de apa şi se toarnă peste lichid, apoi se fierbe până dă în clocot şi pufuie precum mămăliga, de câteva ori, obţinându-se astfel sosul de rodie & ceapă.
Se pune gelatina la hidratat în patru linguri de lapte, dacă aveţi, dacă nu, în apă. După zece minute se încălzeşte la bain-marie, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se ia de pe foc în momentul în care s-a lichefiat. Se lasă să se răcească puţin. În acest timp se amestecă bine urda, brânza (frământată între timp) şi laptele acru, se potriveşte gustul de sare. Când se observă că gelatina se îngroaşă ca o miere, se toarnă peste compoziţia de urda şi brânză, amestecându-se energic până la omogenizare. Se adaugă apoi ceapa şi boabele de rodie păstrate în strecurătoare şi compoziţia tortului nostru este gata.
Se acoperă cu folie alimentară transparentă suprafată unei tavi şi se toarnă în ea compoziţia, se nivelează, se acoperă cu marginile foliei şi se âine la rece 2 ore, cel puţin, până se îmtăreşte.
“Pentru servire se răstoarnă tortul pe platou, se ornează astfel încât să ducem degustătorii în eroare, eu aşa am făcut, credeţi-mă! Experimentul a avut ca obiectiv obţinerea unui tort aperitiv din urdă şi brânză împrietenite cu alte câteva ingrediente la care mă gândeam demult, tot întrebându-ma “cum le-ar sta împreună?” Răspunsul, nu exagerez, ar corespunde dictonului”Lasa hrana să-ţi fie leac”(Hipocrate) Şi cu asta, consider că am spus tot.
Vi-l recomand cu drag, iubiţii mei cititori, merită să vă răsfăţaţi familia cu savoarea boabelor de rodie scăldate în suc de ceapă, ascunse într-o masă de produse lactate sănătoase. Poftă bună!”, explică Gela Dumitrache.
Vă recomandăm şi: