FOTO Reţetă apetisantă: prăjitură cu fructe uscate. Secretele unui desert de post, cu parfum de vanilie şi lămâie

FOTO Reţetă apetisantă: prăjitură cu fructe uscate. Secretele unui desert de post, cu parfum de vanilie şi lămâie

Prăjitură de post, un desert care rivalizează cu orice dulce sofisticat Fotografii cufarulcubucurii.wordpress.com

Cine spune că în timpul Postului nu te poţi îndulci după pofta inimii greşeşte! Iată un desert care are tot ce-i trebuie pentru a rivaliza cu un dulce sofisticat. Şi unde mai pui că este şi uşor de făcut, nu-i costisitoare, iar finalul … incredibil de gustos.

 

Reţeta, alături de alte bunătăţi de post, gătite de Gela Dumitrache, o învăţătoare, din judeţul Călăraşi, pasionată de arta culinară, poate fi găsită şi pe blogul său cu preparate cufărulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:

350 ml. apă minerală

270 gr. zahăr tos

500 gr. făină

180 ml. ulei

2 linguri cacao

coaja de la o lămâie

un pliculet praf de copt

150 gr. fructe uscate:curmale, caise, merişor, ananas, stafide

100 gr. nuci pentru deasupra

seminte dintr-o păstaie de vanilie sau 2 pliculeţe de zahăr vanilat, dacă nu aveţi păstaie

un praf sare

Mod de preparare:

Se amestecă apa minerală cu zahărul până se dizolva complet granulele. Se adaugă uleiul, sarea şi coaja de lămâie.

"Se cerne făina împreună cu praful de copt de două ori. Apoi se adaugă în castronul ce conţine ingredientele lichide şi se amestecă uşor cu telul începând de la marginile castronului. Când s-a terminat de încorporat toată făina se obţine o compoziţie curgătoare, mai puţin consistentă decât la chec, normal, doar nu are ouă...", explică Gela Dumitrache.

Se pregăteşte o tavă  mare cu hârtie de copt şi se toarnă jumătate din compoziţie, aşa, albă în ea. În cealaltă jumătate a compoziţiei se pune cacao şi se omogenizează totul. Apoi se presară şi fructele uscate tocate mărunţel.

Se omogenizează amestecând de jos în sus şi când această operaţie este gata se ia cu lingura compoziţie şi se toarnă peste cea albă din tavă. Trebuie cuprinsă toata suprafaţa prăjiturii, dar din loc în loc, fiindcă nu se poate întinde peste tot din cauza fructelor. Deasupra se pune multă nucă tocată, după ce în prealabil a stat cateva minute la cuptor.

"Eu am pus foarte multa nucă, fiindcă suntem fani! Se coace la cuptor preîncălzit la 180 de grade aproximativ 20 de minute. Se face testul scobitoarei şi dacă aceasta iese curat, prăjitura e gata.

Pentru a se tăia perfect este recomandat să se lase câteva ore la racit, dar noi niciodată nu avem atâta răbdare, fiindcă miroase grozav de bine în toată casa. Priviti secţiuni pufoase, care emană parfum de nucă, vanilie, lămâie", spune gospodina.

Vă recomandăm şi:

FOTO Reţetă sofisticată pentru masa de Paşte. Tort inedit cu urdă, ceapă şi rodie, un deliciu uşor de preparat

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: