FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

Prăjitură de post, ieftină şi delicioasă Fotografii: cufarulcubucurii.wordpress.com

Cine spune că în timpul Postului nu te poţi îndulci după pofta inimii greşeşte! Iată o plăcintă care are tot ce-i trebuie pentru a rivaliza cu un dulce sofisticat. Şi unde mai pui că este şi uşor de făcut, nu-i costisitoare, iar finalul … incredibil de gustos.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Reţeta, alături de alte bunătăţi de post, gătite de Gela Dumi, o învăţătoare, din judeţul Călăraşi, pasionată de arta culinară, poate fi găsită şi pe blogul cu reţete cufărulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente: 

Pentru blat: 500 gr faina, 150 ml apă călduţă, 250 gr margarină, 2 linguri zahăr, 10 gr praf de copt (un pachet), un vârf de cuţit de sare, coajă de lămâie sau portocala, un plic zahăr vanilat.

Pentru umplutură: 800 gr mere, 100 gr afine proaspete sau congelate, 10-12 linguri zahăr (depinde de mere), 6-8 linguri griş, o linguriţă scorţişoară sau alte arome, după gust (cardamomul e minunat), zahăr farin pentru pudrat.

Mod de preparare:

Se începe cu pregătirea aluatului. Făina se cerne de două ori împreună cu praful de copt. Se toarnă într-un castron încăpător şi se face un crater mic la mijloc. Margarina moale, ţinută în prealabil la temperatura camerei, se taie cuburi mici şi se pune în castron, împreună cu sarea, apa călduţă, zahărul, vanilia şi coaja de portocală/lămâie pregătite dinainte. Se frământă bine, până se omogenizează bine aluatul şi începe să se adune într-o bilă. Această operaţie durează foarte puţin.

Aluatul astfel obţinut se împarte în două părţi, sub formă de  bile. Dintr-o bilă se întinde o foaie de mărime uşor mai mare ca suprafaţa tăvii( 20/32 cm am avut eu tava). Această foaie se pune în tava pregătită deja cu hârtie de copt. Trebuie să fie marginile ridicate aproximativ 1 cm.

Se întinde şi cealaltă foaie exact de mărimea tăvii, de data asta şi se lasă în aşteptare pe planşetă. Numai după ce se termină cu întinderea foilor se poate începe pregătirea merelor.

Acestea, după ce s-au spălat în prealabil, se rad, se amestecă cu zahăr şi scorţişoară, iar la urmă se pun  afinele. Atenţie, dacă aveţi afine congelate, le lăsaţi să se scurgă bine într-o strecurătoare şi abia după ce s-au scurs le veţi pune peste mere!

E timpul să se toarne umplutura şi să se monteze plăcinta în straturi. Peste foaia aflată deja în tavă se pune jumătate din cantitatea de griş. Apoi, se pune compoziţia de mere, se netezeşte pentru a avea  acelaşi nivel peste tot. Se toarnă şi restul de griş, împraştiindu-se peste toată suprafaţa merelor. Se acoperă cu cea de-a doua foaie. Se înţeapă cu furculiţa din loc în loc. Dacă mai rămâne aluat se pote face un grilaj pe deasupra. Se introduce tava în cuptor preîncălzit la 180 de grade. Se coace aproximativ 30 de minute, se scoate când devine aurie.

Dacă nu se doreşte de post, se poate unge cu ou şi va căpăta o culoare mult mai frumoasă şi luciu!

Se taie rece şi se serveşte după dorinţă: pudrată cu zahăr, cu îngheţată de vanilie (vara), zahăr farin vanilat sau orice combinaţie vă place. Poftă bună!

Vă recomandăm şi:

Postul Paştelui: reţete şi obiceiuri. Cum să faci minuni gastronomice cu ingrediente sănătoase şi ieftine

Postul Paştelui: tradiţii, obiceiuri şi reţete. Zilele în care e bine să curăţăm casa de duhurile rele, să gătim după reţetele bunicii şi să uităm de petreceri

FOTO Cum a ajuns cartoful alimentul de bază al românilor - ce prevedea primul tratat gastronomic, din 1818, despre mâncarea săracului pentru tot poporul

FOTO Mâncăruri tradiţionale ciudate şi foarte gustoase - reţete de la străbunici: mămăliga din mei, carnea friptă pe pietre încinse şi „păpuşile” de dragavei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: