FOTO Cum arată după restaurare complexul medieval de la Negoieşti, avariat de mai multe cutremure în ultimii 350 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul medieval va fi repus în circuitul turistic Foto:Facebook
Complexul medieval va fi repus în circuitul turistic Foto:Facebook

Cel mai important monument istoric din judeţul Călăraşi, mănăstirea Negoieşti, situată în comuna Şoldanu, se află la un pas de a fi redată circuitului turistic. Lucările de restaurare şi reabilitare, finanţate cu peste 10 milioane de lei din fonduri europene, sunt aproape finalizate. Complexul medieval a trecut, de-a lungul timpului, prin grele încercări.



Avariată de mai multe cutremure în ultimii 350 de ani, mănăstirea de la Negoieşti şi-a schimbat mereu arhitectura. În prezent are loc o amplă restaurare şi reintroducere în circuitul turistic, prin restaurrea cu fonduri europene nerambursabile prin POR Axa 5 D.M.I. 5.1.. 2015 este ultimul an de implementare al proiectului.

Contractul de finanţare are o durată de 42 de luni şi a fost semnat în luna mai 2011. Are ca obiectiv specific restaurarea monumentului de patrimoniu naţional specific secolului al XVII-lea, ce caracterizează un stil arhitecural reprezentantiv pentru arta şi arhitectura religioasă medievală din ţara noastră. Constructorul spune însă că ar putea finalize lucrările cu un an înainte de termen, astfel încât în noiembrie 2013, mănăstirea să fie redată circuitului turistic.

Prima slujbă

În luna aprilie 2013, de Florii preotul Nicolae Truşcă, cel care slujeşte în acest superb lăcaş de cult, a oficiat prima Liturghie în biserica restaurată. ” Mai sunt multe de făcut, dar această zi a fost o izbândă şi încheie o etapă. Mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat să ajung aici”, a spus atunci părintele.

calarasi negoiesti

Astfel, până în prezent, în cadrul lucrărilor de reabilitare ale bisericii au fost montate turlele mici şi turla mare, a fost refăcută tencuiala exterioară, s-au recondiţionat, în mare parte, picturile interioare, a fost înlocuită reţeaua electrică şi a fost modernizat sistemul de încălzire al bisericii.

calarasi negoiesti

De asemenea, a fost resturată catapeteasma bisericii, sculptată în 1864 de Constantin Babic şi în acelaşi an pictată de Constantin Lecca.

calarasi negoiesti

Pictor şi profesor de desen din secolul al XIX-lea, Lecca s-a remarcat în domeniul portretisticii şi al picturii religioase. A fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental. A pictat numeroase compoziţii şi portrete de inspiraţie istorică, precum şi portrete ale protipendadei momentului.

Reşedinţa de vară a lui Matei Basarab

Lăcaşul de cult, complex architectural medieval, ctitorit între anii 1646-1649 de Matei Basarab, are dimensiuni impresionante. De fapt, în această mică localitate din inima Bărăganului, domnitorul Matei Basarab a avut timp de 10 ani, între 1640 – 1650, o reşedinţă de vară unde întrunea divanul ţării, emitea hrisoave domneşti şi primea ambasadori, localitatea funcţionând ca o veritabilă capitală a Ţării Româneşti. Aici domnitorul şi-a zidit o adevărată catedrală având înălţimea de 31 de metri, lungimea de 18 metri, lăţimea de peste 7 metri. De-a lungul vremurilor, mănăstirea de la Negoieşti a suferit o serie de transformări.

calarasi negoieşti

O fotografie datând din jurul anului 1900 arată biserica din exterior şi o parte din chili. Între anii 1825 şi 1838, bolnavii mintali de la mănăstirile Sfânta Vineri, Sf. Gheorghe şi Sărindar din Bucureşti au fost mutaţi la mănăstirea Negoieşti, de unde în 1838 au fost mutaţi la Mănăstirea Balamuci( Sursă Revista pentru Istorie, Arheologie şi Filologie, vol XI, partea I, 1911, Bucureşti, Institutul de Arte Grafice Carol Göbl).

calarasi negoiesti

Într-o altă fotografie veche, se află casa de oaspeţi înainte de anul 1900. Aici a funcţionat şi prima şcoala a satului Negoieşti, spune Alexandrina Truşcă, soţia actulului preot-paroh de la Negoieşti. În arhive s-a păstrat şi o fotografie cu biserica înainte de marele cutremur din anul 1801, probabil după reparaţia din anul 1777 făcută de catre Ieromonahul Serafim.


 

calarasi negoiesti

Vă recomandăm şi:

Mai veche decât Călăraşiul. Biserica Sfântul Nicolae rezistă sub vremuri de peste trei secole

FOTO Construcţie bizantină din judeţul Călăraşi, în paragină. Biserica din satul Frunzăneşti a fost lăsată pradă degradării

FOTO Gara Slobozia, monument istoric lăsat în paragină

Parcul librarului Ioanid, în paragină

FOTO şi VIDEO Monumentele istorice din Dolj zac în ruină şi anonimat. Majoritatea acestor bijuterii arhitectonice au căzut pradă localnicilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite