FOTO Respect pentru monarhie. Călărăşeanul care a primit medalia “Regele Mihai I pentru loialitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai, în vizită la Călăraşi, alături de fostul primar Nicolae Dragu Foto:I.S.
Regele Mihai, în vizită la Călăraşi, alături de fostul primar Nicolae Dragu Foto:I.S.

Regele Mihai are statuie la Călăraşi din 9 mai 2011, în Parcul Central de pe malul Borcei. Bustul acestuia pe află alături de cel al Reginei Maria. Tot aici, în 2008 a fost dezvelită statuia ecvestră a lui Carol I. Călăraşiul a devenit astfel singurul oraş din România care ridicase un monument după cel de-al doilea război mondial.

Iniţiatorul realizării acestor statui, fostul primar Nicolae Dragu, a primit medalia “Regele Mihai I pentru Loialitate”. Ceremonia a avut loc la 10 decembrie 2009 la Palatul Elisabeta.
Bustul regelui Mihai, cu o înălţime de 1,25 metri a fost realizat în bronz de sculptorul Dumitru Pasima. În semn de preţuire pentru Majestatea Sa, fostul primar Dragu a fost cel care a avut ideea realizării unei statui. „Am dorit să realizăm această statuie la Călăraşi, deoarece pe aici treceau toţi regii României la Cadrilater. Este foarte important să nu uităm istoria noastră. Regele Mihai este un Dumnezeu pentru noi“, declara Nicolae Dragu.

Primit cu pâine şi sare

Regele Mihai a mai fost la Călăraşi, pe 9 mai 2008, alături de principele Radu al României, reprezentant special al Guvernului şi colonel în Armata Română. Atunci au asistat la dezvelirea statuii ecvestre a regelui Carol I, amplasată în Piaţa Prefecturii. Majestatea Sa a descins din limuzina regală pe care a condus-o tot drumul de la Bucureşti la Călăraşi, fiind primit cu pâine şi sare de oficialităţile oraşului, în ovaţiile unei mulţimi impresionante de oameni. Regele Mihai a primit atunci cheia oraşului Călăraşi şi s-a declarat bucuros să dezvelească statuia lui Carol I.

Reparaţie identitară
 

Evenimentul a fost deosebit,  mai ales că era pentru prima oară când se ridica în România o statuie a lui Carol I după al doilea război mondial. „Talentatul sculptor Ivan Mestrovici a dăruit ţării două mari capodopere: statuia ecvestră a regelui Carol I şi statuia regelui Ferdinand. Ambele au fost distruse în timpul dictaturii comuniste. Călăraşiul face astăzi o reparaţie identitară şi statală. Carol I îşi reia locul în Piaţa Centrală a oraşului de care a fost legat. Statuia va aminti generaţiilor viitoare de exemplul temeinic pe care Carol I l-a dat României şi fiecărui oraş al ei“, a spus atunci regele Mihai.

Pagini de istorie

În 2009, fostul primar al oraşului de pe malul Borcei, Nicolae Dragu, l-a invitat pe preşedintele României, Traian Băsescu, să participle la dezvelirea statuii reginei Maria la Călăraşi.  Prin hotărârea de Consiliu Local nr.80 din 26 iunie 2009, consilierii locali şi-au dat girul pentru amplasarea bustului reginei Maria, alături de cel al regelui Ferdinand în Parcul Central. Statuia are o înâlţime de aproximativ 3.70 metri şi este eexecutată din bronz, soclul fiind placat cu marmură albă. “Statuia va aminti celor ce o vor privi peste generatii, despre pagini din istorie de care trebuie să fim mândri”, nota pe blogul său Prinţul Paul de România, invitat special la acest acest eveniment, alături de soţia sa, Prinţesa Lia.
 

Vă recomandăm şi:

Povestea Monarhiei româneşti. Fotografii de epocă inedite

FOTO VIDEO Regele Mihai I împlineşte astăzi 92 de ani

66 de ani de la abdicarea Regelui Mihai. Cum au stabilit comuniştii discursul împotriva monarhiei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite