FOTO Pro şi contra vaccinării - controversa specialiştilor pe tema imunizării copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care nu sunt imunizaţi riscă să fie excluşi din colectivitate Foto:Arhivă Adevărul
Copiii care nu sunt imunizaţi riscă să fie excluşi din colectivitate Foto:Arhivă Adevărul

Deşi prin programul naţional de sănătate, vaccinarea copiilor este gratuită, mulţi părinţi refuză imunizarea pe motiv că provoacă boli grave. Sunt şi medici însă care cred că micuţii se pot dezvolta armonios, fiind trataţi doar cu produse homeopate, tincturi şi ceaiuri.


Lili Dumitrean, 42 de ani, casnică, are o fetiţă de 2 ani nevaccinată. De când s-a născut, copilul a mers la medic doar de două ori. Doctorul a văzut că fetiţa se dezvoltă armonios, nu este bolnavă şi i-a prescris doar un antiinflamator pentru dureri de dinţi. „Încă de pe vremea când nu mai speram să devin mamă, căutam to felul de informaţii şi am dat întâmplător şi peste acest subiect: vaccinarea copiilor, pro şi contra. Am citit câteva articole, apoi am privit în jur şi am observat o foarte mare incidenţă de autism la copiii peste un anişor, în prealabil vaccinaţi născuţi sănătoşi. Am citit mărturiile multor mame ai căror copii, iniţial, sănătoşi, după vaccinare dezvoltau tot felul de boli. Atunci am decis să am mai multă grijă de mine, să nu mă expun radiaţiilor în timpul sarcinii şi să mă rog să nasc un copil sănătos”, povesteşte femeia.

Visul i s-a îndeplinit. Fetiţa este sănătoasă şi a luat până la această vârstă doar vitamina D, iar acum urmează un tratament homeopat pentru întărirea imunităţii. “O las să se joace ca pe vremea noastră, cu animale, în ţărână, în picioarele goale. Mai tot timpul suntem în aer liber, nu-i încarc mintea cu limba engleză şi poezii, ci o las liberă. Nu are nici un vaccin, a făcut deja vărsat de vânt într-o formă foarte uşoară.  Hrana ei constă în fructe, legume, nuci, migdale, dulciuri făcute în casa, lactate”, spune Lili

O mare minciună

Dumitrean care consideră iminizarea copiilor “o mare minciună”. Crede că guvernanţii s-ar gândi mai bine la o alocaţie consistentă pentru copii, dacă le-ar păsa de sănătatea lor. “Sincer cred că vaccinurile sunt cea mai mare eroare a acestui secol. În vremurile de acum, în care omul are un cult al igienei, în care apa curentă nu mai e o problemă decât în cazuri izolate, mi se pare aberantă aceasta campanie excesivă pro vaccin. Apa, săpunul şi hrana au dus la eradicarea multor boli ! Nu mai este respect pentru OM! Marile corporaţii farmaceutice au tot interesul să stârnească panica în rândul populaţiei, nu de grija copiilor nostril, ci de dragul banilor!”, e de părere tânăra.

Subiect discutabil

Prof. dr. Pavel Chirilă, cu o experienţă de 40 de ani de practică în medicina internă, este de părere că subiectul este „discutabil şi că uneori se impune vaccinarea, alteori nu”. „Am scris mult pe această temă, iar experienţa acumulată m-a ajutat să găsesc răspunsurile. Din păcate, atunci când mi-am spus părerea, am fost pus la zid. Comentariile făcute împotriva unui anumit vaccin mi-au adus numai deservicii. Am fost anchetat, da, acesta este cuvântul, de Colegiul Medicilor din Bucureşti. Nu ai voie să mă judeci atunci când îmi exprim o opinie. A fost o discuţie argumentată, ajungându-se în final la concluzia că la mijloc erau interesele firmei care punea vaccinul pe piaţă. S-a demostrat că am avut dreptate. De atunci, încerc să mă abţin de la alte comentarii. Sunt un medic pensionar care-şi vede de ale lui”, spune medicul.

calarasi chirila

Prof.dr. Pavel Chirilă e de părere că vaccinarea e o armă cu două tăişuri Foto:aicopil.ro

Ce înseamnă renunţarea la vaccin, de ce nu este absolut necesară imunizarea, care sunt soluţiile alternative?, toate acestea sunt explicate pe larg de către prof. Chirilă într-un interviu din 2011. Iată un fragment preluat din interviul Costinelei Georgescu:

-Domnule doctor, care este la ora actuală în România schema de vaccinare pentru un copil?
Până la 3 ani, schema de vaccinare propusă de Ministerul Sănătăţii, cuprinde 26 de vaccinuri (incluzând şi rapelurile); chiar dacă nu sunt 26 de inoculări se ajunge la aceasta cifră datorită polivaccinurilor (De ex: Infarix conţine 6 tulpini).

-Ce înseamna schema obligatorie şi câte vaccinuri cuprinde ea? Dar cea opţională?
Noţiunea de obligatoriu şi opţional este falsă. Nici o vaccinare în Europa nu este obligatorie. Zic medicii de familie că este obligatorie, dar, legal, nu este. Reglementarea românească prevede obligativitatea medicului de a vaccina copilul dacă părinţii cer lucrul acesta şi dacă nu există contraindicaţii.
 

-De când şi cum s-a ajuns la un număr atât de mare de vaccinuri?
În urmă cu 30-40 de ani exista o schemă minimală de vaccinuri. Pe măsură ce laboratoarele au preparat noi vaccinuri, medicii (la indicaţia Ministerului Sănătăţii) le-au prezentat ca „benefice”, „necesare” şi „obligatorii”.
 

-Care ar fi soluţiile alternative vaccinurilor? Sunt aceste soluţii recunoscute şi acceptate?
Majoritatea copiilor se nasc sănătoşi. Părinţii şi corpul medical trebuie să depună eforturi maxime pentru ca oamenii să nu-şi piardă sănătatea pe parcurs. Aceasta este adevărata profilaxie (nu cea cu substanţe farmacologic active). Dacă copilul are un stil de viaţă corect, adică alimentaţie cu proteine de calitate, fără aditivi, cure de aer curat, somn bun eficient, evitarea marilor aglomeraţii, a aerului poluat, a încăperilor igrasioase, a antibioticelor şi altor medicamente immunosupresive, atunci imunitatea copilului rămâne constant bună şi nu e nevoie de medicamente sau vaccinuri. Remediile homeo şi fitoterapice nu sunt similare vacciurilor, dar sint eficiente în creşterea imunităţii prin alte mecanisme de acţiune. Faptul că nu sunt recunoascute şi acceptate de întreg corpul medical nu trebuie să ne demobilizeze; explicaţia este una singură: metodele nu sunt predate în facultatea de medicină şi sunt întotdeauna la concurenţă cu medicamentele chimice.

-Ar trebui să ne vaccinam pe sistemul prevenţie (pentru toate posibilele boli, afecţiuni, riscuri) sau doar pentru acelea pentru care nu există tratament?
Principiul vaccinării nu funcţionează la toate bolile infecţioase. Din păcate ceea ce se observă in vitro nu este identic cu ceea ce se petrece „in vivo”, de aceea sunt atât de multe insuccese ale vaccinurilor.

-Prezintă vaccinurile şi riscuri?
Vaccinurile au riscuri menţionate în prospect şi în studiile făcute chiar de fabrica producătoare: reacţii alergice locale, reacţii alergice sistemice, epuizarea mecanismelor de apărare datorită abuzului de vaccinuri, boală autoimună inclusiv datorită conservanţilor, efecte mutante asupra tulpinilor microbiene sau virale respective etc.

O crimă săvârşită împotriva propriilor copii

De cealaltă parte a baricadei, aşa cum era firesc, există medici care consideră nevaccinarea o crimă săvârşită împotriva fiinţelor fără apărare.
” E o greşeală monumentală pe care, din păcate, nu putem s-o corectăm, pentru că nu există cadrul legal pentru a-i obliga pe părinţii să-şi imunizeze copiii. Este o eroare gravă! Le spun celor care fac acest lucru să se gândească seara când pun capul pe pernă că şi-au asumat riscul de a-şi pierde copilul tocmai de o boală pe care ar fi putut s-o prevină”, e de părere prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

calarasi cercel

Prof. dr.Adrian Streinu Cercel consideră refuzul părinţilor la vaccinare o mare greşeală

În prezent, în România, de la o acoperire vaccinală de 97%, procentul a scăzut la 87%. Prof. Streinu Cercel nu găseşte o altă explicaţie a acestui lucru decât proasta informare a oamenilor. „Îşi iau informaţii de pe blog-uri, de la ţaţa Floarea şi uite aşa ajungem aici. Informaţii greşite care nu fac decât rău. Un copil nevaccinat poartă cu el microbul pe care îl răspândeşte în colectivitate, iar bolile de care încercăm să scăpăm au liberă circulaţie”. Prof. Streinu-Cercel spune că cele mai curate informaţii despre vaccinuri le poate da doar un doctor specializat în imunologie. „Nu facem vaccinuri pentru că aşa vrea doctorul x. Există un program naţional asumat de Guvern, în urma unor cercetări de ani de zile ale unor oameni care au un cuvânt greu de spus în acest domeniu. Programul naţional de vaccinare se bazează pe studii competente. Asta ar trebui să ştie toată lumea”, e de părere managerul Insitutului de Boli Infecţioase din Capitală.

Mamele, cele mai influenţabile persoane

Şi dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie pe listele căruia figurează cei mai mulţi pacienţi din judeţul Călăraşi(aproximativ 3.400) e categorică: „Sunt total imorali şi ilegali pentru că iau decizii în numele unei persoane care nu se poate apără. Comit o crimă!”.

calarasi cantaragiu

Dr.Daniela Cantaragiu, medic de familie, spune că nevaccinarea copiilor este imorală şi ilegală

Camelia Truică, medic epidemiolog din cadrul DSP Călăraşi încearcă să-i convingă pe adulţi să fie responsabili cu propriii copii. „Nu există nicio reacţie adversă a vaccinului care să pună în pericol viaţa cuiva. Înainte de Revoluţie nu se înregistrau refuzuri la vaccinare, acum avem probleme pentru că există un larg acces la informaţie, iar oamenii nu ştiu să selecteze sursa credibilă. Mamele, în general, sunt cele mai influenţabile persoane. Cred că încă un motiv este legat şi de faptul că mai multe vaccinuri se fac în etape, există mai multe doze pentru ca imunizarea să fie completă, iar oamenii se plictisesc să tot vină la cabinet”.
 

Vă recomandăm şi:

Rata de vaccinare din România, sub media europeană

STUDIU Vaccinul antigripal, administrat în doză mare la vârstnici, mai eficient

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite