FOTO Micul dansator român, star pe ring în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen şi Sandra, un cuplu de senzaţie Foto:Facebook
Eugen şi Sandra, un cuplu de senzaţie Foto:Facebook

Succes. Eugen Miu (15 ani) a ajuns anul acesta numărul 1 al dansului sportiv danez, după ce încercările vieţii şi şansele reduse pe care i le oferea România aproape că i-au închis drumul spre performanţă. Tânărul, originar din Călăraşi, reprezintă Danemarca la competiţii internaţionale, alături de  partenera sa din ring, Sandra Overballe Pedersen, a cărei familie îl susţine financiar.


De un an, băiatul originar din Călăraşi trăieşte în Danemarca, ţară pe care o reprezintă în competiţiile internaţionale de dans sportiv. Locuieşte în oraşul Aarhus, merge la şcoală şi călătoreşte peste tot în lume la competiţiile de dans. Mai mult, adolescentul a fost admis la Şcoala Sportivilor de Elită din Aarhus.

Elevul lui Mihai Petre

Povestea tânărului dansator a început la Palatul Copiilor din Călăraşi, în 2008, unde l-a descoperit profesoara de dans Dorina Varghida. „Eugen m-a impresionat din prima clipă. Este un copil bun şi ascultător. Ar fi fost păcat să se irosească aşa un talent! L-am încurajat să meargă mai departe şi i-am sfătuit pe părinţi să-i deschidă drumul într-o meserie atât de frumoasă: dansul“, spune Dorina Varghida. Aşa a ajuns Eugen Miu la şcoala de dans a coregrafului Mihai Petre. „Mama m-a sprijinit să merg mai departe şi a căutat o şcoală bună, iar cea a lui Mihai Petre a fost o alegere inspirată. Sunt mândru că am avut norocul să fiu elevul său“, spune Eugen.

Nu a fost uşor nici pentru el, nici pentru părinţii lui. Ca băiatul să poată face performanţă, familia Miu a sacrificat aproape totul. Încă de la primele antrenamente, părinţii au încercat să facă tot ce le-a stat în putere pentru a-l susţine. Tatăl său se ocupa îndeaproape de el. Eugen se antrena de cinci ori pe săptămână la Bucureşti, iar tatăl său îl ducea cu maşina şi îl aştepta până când termina antrenamentele.

A cântat la pian

Pentru a deveni un artist complet, Eugen Miu a încercat să-şi dezvolte talentele pe mai multe planuri. Părinţii l-au trimis şi la lecţii de pian. „Am încercat să-l ajutăm să urmeze o carieră artistică. Pentru a-şi dezvolta urechea muzicală, Eugen a cântat la pian cinci ani. În fiecare săptămână, a avut pregătiri temeinice. Din păcate, a renunţat deoarece era foarte solicitant. Şi apoi, este foarte important să te concentrezi pe un singur lucru pentru a putea deveni cel mai bun“, spune Rodica Miu, mama lui Eugen. Pe lângă dansurile clasice şi cele latino, tânărul practică şi dansuri tradiţionale aromâne. S-a pregătit mai mult timp alături de Ansamblul „Vrearea armânească“ din Călăraşi.

Moartea fulgerătoare a tatălui său, răpus de un infarct la doar 44 de ani,  în 2011, a fost însă momentul de răscruce pentru tânărul dansator. Rămasă singură, mama sa a crezut că nu-i mai poate susţine financiar cursurile de dans. Însă, şi-a promis că-şi va ajuta fiul să-şi îndeplinească visul, chiar dacă va trebui să vândă tot ce are. Dar nu a fost suficient şi pentru a-l sprijini pe Eugen să treacă la etapa următoare, aceea în care să reprezinte România la concursurile internaţionale.

Şansa pentru o carieră în dans

Viaţa lui Eugen s-a schimbat cu adevărat abia după ce a devenit partenerul tinerei dansatoare daneze Sandra Overballe Pedersen, ai cărei părinţi sunt dansatori profesionişti. Remarcând talentul lui Eugen, familia Sandrei a decis să-l sprijine. L-au luat în Danemarca şi au grijă de el ca de propriul copil.  
Soluţia unei partenere străine, venită de la Mihai Petre, a fost cea care i-a salvat cariera lui Eugen. Băiatul mai fusese în Danemarca în mai multe cantonamente, cu şcoala de dans a lui Mihai Petre. „În urma acestor deplasări, a primit propunerea de a face echipă cu Sandra. A fost ca o minune pentru Eugen! Oportunităţile pe care le oferă străinătatea sunt imense! Familia fetei a decis imediat să-l ajute. L-au «adoptat» şi l-au integrat în mijlocul lor ca şi când acolo s-ar fi născut“, povesteşte Rodica Miu. ;

Ambiţia şi munca, secretele succesului

Eugen s-a adaptat rapid în Danemarca, deşi îi este foarte dor de mama şi de fratele său mai mare, Cosmin, care locuiesc în Călăraşi. Vorbesc aproape zilnic şi se întâlnesc în diverse colţuri ale lumii, acolo unde adolescentul merge la concursurile de dans.  „Îl ajut cât pot: cu vorbe frumoase, cu încurajări şi cu multă dragoste. Contribui material la deplasările pe care le face la concursuri, deoarece sponsorii sunt greu de găsit. În Danemarca nu plătim cazarea, masa şi nici şcoala“, adaugă Rodica Miu. Toate aceste costuri sunt suportate de familia „adoptivă“ a tânărului dansator. Eugen, care promite să devină un nume important în lumea dansului sportiv, depune eforturi uriaşe pentru a-şi vedea visul împlinit. „Lucrează în fiecare zi, alături de echipă, dar ia şi lecţii de dans în particular. Este important să repete coregrafii personalizate, iar asta nu se poate realiza decât individual. Ambiţia şi munca sunt ingredientele succesului. El este talentat, dar asta se dublează cu perseverenţă“, spune Rodica Miu.

Peste 30 de medalii şi 20 de cupe

În martie, Eugen s-a clasat, alături de Sandra, pe locul 14  la Campionatul Mondial de Dans Sportiv de la Moscova, competiţie la care au participat 67 de ţări. În februarie, Eugen şi Sandra au obţinut la concursul internaţional Copenhagen Open locul al III-lea la categoria standard junior II, locul I la categoria latino junior II şi tot pe locul I la categoria 10 dansuri junior II. În total, Eugen spune că are peste 30 de medalii şi 20 de cupe, obţinute în cei şase ani de dansuri.  Adolescentul se declară îndrăgostit şi de actorie. „Dacă aş putea să îmbin teatrul cu dansul, ar fi magnific!“, spune Eugen.

Acest reportaj a apărut în „Weekend Adevărul“, vineri, 2 mai.

Vă recomandăm şi:

Show de dans la Pro TV cu Mihai Petre şi soţia sa, de Paşte

Trupa de dans Space din Republica Moldova a avut cel mai bun spectacol la show-ul „Românii au talent“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite