FOTO Mănăstirea Negoieşti, monument istoric medieval ctitorit de Matei Basarab, restaurată cu bani europeni

FOTO Mănăstirea Negoieşti, monument istoric medieval ctitorit de Matei Basarab, restaurată cu bani europeni

Mănăstirea se află în reabilitare

Lăcaşul de cult din comuna Şoldanu, complex architectural medieval, ctitorit între anii 1646-1649 de Matei Basarab, va fi introdus în circuitul turistic, după o investiţie de 10,5 milioane lei. Voievodul Matei Basarab şi Doamna Elena aveau la Negoeşti un conac ce era reşedinţa de vară a familiei domnitoare, locul unde se retrăgeau adeseori, în linişte, şi de unde dirijau treburile ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, parohia Negoieşti, monument istoric, a devenit beneficiara contractului de finanţare pentru proiectul „Restaurare, consolidare, punere în valoare şi introducere în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei mănăstiri Negoiești - Șoldanu, județul Călăraşi, una dintre cele mai importante investiţii din judeţ.


10,5 milioane lei, valoarea investiţiei

Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 şi are o valoare totală de 10.593.303,72 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 5.668.650,68 lei, iar co-finanţarea beneficiarului de 115.686,75 lei. Cheltuielile neeligibile reprezintă în cadrul acestui proiect o sumă foarte mare, pentru care se caută în prezent sprijin financiar - 2.055.519,10 lei, iar autofinanţarea însumează 1.102.108,88 lei. Contractul de finanţare are o durată de 42 de luni şi a fost semnat în luna mai 2011. Are ca obiectiv specific restaurarea monumentului de patrimoniu naţional specific secolului al XVII-lea, ce caracterizează un stil arhitecural reprezentantiv pentru arta şi arhitectura religioasă medievală din ţara noastră.


Reşedinţa de vară a voievodului

Mănăstirea Negoieşti, situată în comuna Şoldanu din judeţul Călăraşi, a fost ctitorită de către Matei Basarab şi Doamna Elena în perioada 1646 - 1649. Voievodul Matei Basarab şi Doamna Elena aveau la Negoeşti un conac ce era reşedinţa de vară a familiei domnitoare, locul unde se retrăgeau adeseori, în linişte, şi de unde dirijau treburile ţării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: