FOTO Colecţia Acsinte face furori în străinătate. Fotografii vechi de un secol din Bărăgan, reînviate de o artistă din Australia

FOTO Colecţia Acsinte face furori în străinătate. Fotografii vechi de un secol din Bărăgan, reînviate de o artistă din Australia

Câteva fotografii ale lui Costică Acsinte au inspirat o artistă din Autstralia. Pozele vechi au fost reinventate Foto: Facebook/Colecţia Costică Acsinte

Un fotograf din Bărăgan, care a făcut carieră la începutul anilor 1900, a devenit celebru în lume, după ce o parte din fotografiile sale au fost transformate de o artistă din Australia. Costică Acsinte a lăsat în urma sa o colecţie foto valoroasă care a impresionat-o pe Jane Long din Brisbane.

Ştiri pe aceeaşi temăFotografiile au fost colorate şi prelucrate în Photoshop, scrie Boredpanda.com. Rezultatul: imaginile par atât de realiste, încât ai putea crede că au fost realizate ieri.

Fotograful australian a preluat varianta digitalizată a pozelor semnate de Costică Acsinte, care pot fi găsite pe site-ul colectiacosticaacsinte.eu. Arhiva fotografului român are peste 5.000 de cadre.

Cu multă imaginaţie, artistul fotograf a recreat poveşti de viaţă. “Sper ca imaginile mele să ajute oamenii să reflecteze şi să vedem astfel că ei au fost la fel ca şi noi”, a notat artista pe Facebook, făcând referire la albumul reinventat după fotografiile vechi de un secol realizate în Bărăgan.


" Eu nu voi şti niciodată, probabil, poveştile reale ale acestor oameni, dar în mintea mea au devenit personaje de poveste. Imaginaţia m-a ajutat să creionez câte o poveste pentru fiecare, " scria Long, la sfârşitul anului trecut. Fotografiile retuşate perfect înfăţişează copii de la ţară, soldaţi şi cupluri de tineri. Cu o tehnică aparte, artistul fotograf din Brisbane a reuşit să rescrie poveştile unor oameni uitaţi de vremuri, dând strălucire unor imagini învechite.

În circuitul cultural internaţional

Deşi mai bine de 4 decenii, Costică Acsinte a intrat într-un con de umbră şi nimeni nu şi-a mai amintit de el, în 2014 a fost relansat. Redate circuitului cultural internaţional, graţie internetului şi muncii asidue a echipei care se ocupă de plăcile fotografice donate Muzeului Judeţean Ialomiţa, fotografiile célèbre acum celebre. Multe au fost preluate de Times şi Daily Mail. Dincolo de unicitatea celor peste 5.000 de plăcuţe foto, fotograful Costică Acsinte a lăsat posterităţii şi albumul său foto cu imagini surprinse în decursul anilor 1916-1919, perioadă în care a activat ca sergent fotograf în cadrul Grupului 3 Aviaţie.

Comoara din album

Constantin C. Axinte( născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, s-a stins din viaţă la 7 ianuarie 1984 la Slobozia) devine cunoscut sub pseudonimul Costică Acsinte, acesta regăsindu-se pe reversul multora dintre fotografiile sale. Termină clasa a V-a în Perieţi, fiind un elev mediocru. La vârsta de 18 ani a absolvit Şcoala de Pilotaj de la Cotroceni, Bucureşti, dar fără a obţine licenţa de pilot (la data de 1 aprilie 1913 România avea doar 20 de piloţi licenţiaţi).

Costică Acsinte, fotograful care a lăsat posterităţii o comoară

Odată cu începerea Primului Război Mondial, se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale cât şi pe cele ale piloţilor şi observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, ruşi din grupurile 1 şi 3 Aviaţie. A făcut parte din Secţia foto a Escadrilei 1 Aviaţie. Experienţele trăite în această perioadă sunt redate de albumul fotografic personal ce conţine 84 de pagini şi 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoţite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schiţe, tăieturi din ziare). El a realizat fotografii cu Regele Ferdinand, Regina Maria, Prinţul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.

5.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă

În 1930 deschide un studio foto în centrul oraşului Slobozia, numit „Foto Splendid Acsinte“, pînă în 1950 folosind plăci de sticlă (cu precădere Agfa) pentru ca ulterior să treacă pe planfilm şi film de 35mm şi 120mm. Anul 1960 este anul pensionării, studioul fiind demolat la scurt timp după acest eveniment.


Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproximativ 5.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, un număr mult mai mic de planfilme şi un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ştampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.

Document istoric unic

Albumul foto este un document istoric unic. Pentru a nu se pierde în negura vremurilor, în urmă cu 8 ani a fost achiziţionat de către directorul Muzeului Judeţean Ialomiţa, Florin Vlad. Preţul lui a fost de 4.300 de lei şi, spune Ioan Cernău, muzeograful care s-a ocupat de studierea şi digitalizarea lui, a meritat fiecare leu. «Este un album unic în România. Multe dintre fotografii sunt fotografii aeriene făcute de către Acsinte în perioada cât a fost sergent fotograf. Nu au fost realizate de el, dar ştim cu siguranţă că el a fost cel care le-a developat. Ulterior, a păstrat aceste fotografii şi le-a reunit în acest album!».


Cele 363 de fotografii selectate pentru album sunt, potrivit experţilor Muzeului Naţional din România şi celor de la Muzeul Aviaţiei Române, unice în România şi documentează în imagini o perioadă istorică din care s-au păstrat extrem de puţine imagini. Deşi aflat într-o stare precară, albumul foto cu fotografiile aeriene selectate de Costică Acsinte a participat la cinci expoziţii naţionale de-a lungul ultimilor ani şi a fost catalogat drept «document istoric unic».Cezar Popescu, un fost avocat acum devenit fotograf, a convins muzeul să îl lase să scaneze negativele şi să digitalizeze fotografiile.Cezar Popescu încarcă fotografiile digitalizate pe Flickr, contul Costică Acsinte. El este prezent şi pe Twitter.
 

Vă recomandăm şi:

Românul care ne salvează trecutul: mii de poze ale fotografului Costică Acsinte sunt digitalizate şi publicate online

FOTO Românul care a renunţat la o carieră în IT pentru a se dedica fotografiei. Acum promovează România în ţările din Orientul Mijlociu

Fotografie de acum un secol, transformată de o artistă din Australia Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte

Imagini din aceeasi galerie
  • Fotografie de acum un secol, transformată de o artistă din Australia Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Fotografie din Bărăgan, transformată de o artistă din Australia Foto Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Fotografie veche, marca Acsinte, transformată de o artistă din Australia Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Fotografie din Bărăgan, transformată în operă de artă Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Fotografie reinventată Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Fotografie veche din Bărăgan, reinventată Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Povestea din spatele imaginii Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Fotografie reinventată Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
  • Fotografiile lui Costică Acsinte, un renumit fotograf din Bărăgan, de la începutul anilor 1900, sursă de inspiraţie pentru străini Foto:Facebook/Colecţia Costică Acsinte
Distribuie imaginea
citeste totul despre: