Aldis, marca înregistrată a Călăraşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de mezeluri din Călăraşi Foto:I.S.
Fabrica de mezeluri din Călăraşi Foto:I.S.

Renumit înainte de Revoluţie pentru carnea de porc, oraşul de pe malul Borcei a rămas în top şi după anii 90. Aldis, cel mai mare combinat de prelucrare a cărnii din România, cu capital 100% românesc a devenit o marcă înregistrată. Mezelurile de aici ajung pe mesele tuturor românilor.


Dacă în vremea comunismului Călăraşiul era asaltat de bucureştenii care veneau să se aprovizioneze cu carne de porc de la Combinatul din Modelu, zorii capitalismului au deschis larg porţile afacerilor de succes.

Bazele imperiului Aldis au fost puse în anul 1991 de către răposatul George Naghi, fost lucrător în alimentaţie publică. În timp, Aldis a devenit un brand românesc de succes, în plină expansiune, atât pe piaţa românească, cât şi pe cea europeană. Specialiştii explică faptul cum a ajuns în ultimii 20 de ani această companie să fie o ştampilă pentru Călăraşi:

"Aldis Calarasi este reprezentarea unui concept care sintetizează succint ideea de forţă-energie-echilibru. Lider de piaţă prin produsele oferite, Aldis a reusit sî concentreze, să administreze şi să gestioneze o forţă de muncă uriaşă, ceea ce a asigurat echilibrul financiar al locuitorilor orasului. Tehnica specială de management şi capacităţile superioare de marketing au făcut din acestă societate o marcă, un simbol, o etichetă de notorietate pentru oraşul nostru", e de părere Nicoleta Archiudean, psiholog.

În opinia acesteia, compania ocupă un loc clar, distinct şi bine definit în minţile oamenilor prin calitatea produselor fabricate, prin extinderea permanentă a investiţiilor. "Desfacerea pe piaţa internă şi internaţională a produselor Aldis conferă ancore economice de stabilitate acestei industrii şi asigură caracterul competitiv al strategiilor de marketing. S.C.Aldis şi orasul Călăraşi sunt două noţiuni care se identifică şi se susţin reciproc", a precizat Nicoleta Archiudean.

Averea

Pe lista proprietăţilor deţinute de familia Naghi se  află o pensiune agroturistică cu 30 de camere, o investiţie de aproximativ opt milioane de euro. Firma Aldis, fondată după Revoluţie, reprezintă o investitie de circa 70 de milioane de euro. Aldis Călăraşi se află printre marii jucători de pe piaţa procesatorilor de carne din România, cu afaceri de 97,6 milioane euro în 2010, procesând 15.000 de tone de carne/an. Familia Naghi figurează în topul Forbes cu o avere de 28 milioane de euro.

Deşi în 2011 decesul fulgerător al lui George Naghi, într-un tragic accident nautic pe braţul Borcea, a clătinat afacerile familiei, soţia sa a reuşit să menţină afacerea în top. Alina Naghi a închis mai multe magazine din ţară în care se comercializau produsele companiei şi a renunţat la 400 din cei peste o mie de angajaţi.

Declinul unui imperiu

Ca să iasă din declinul declanşat când s-a prăpădit George Naghi, văduva Alina a vândut, în februarie 2012, ferma Aldis, cel mai drag loc al miliardarului, dar şi  terenurile agricole ce aduceau un profit consistent. Ea a bătut palma cu libanezul Jihad Ibrahim al Khalil care deţine 21.000 de hectare de teren agricol în judeţele Călăraşi, Giurgiu şi Constanţa. Cele 3 milioane de euro obţinute în urma tranzacţiei au fost folosite pentru plata datoriilor şi salariilor restante către angajaţi.

A lucrat în alimentaţie publică

Până la Revoluţie, George Naghi a lucrat în alimentaţie publică, fiind la un moment dat chiar şef de hotel. După 1990 a intrat în afaceri, reuşind să pună pe picioare una dintre cele mai importante afaceri locale din industria cărnii. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pe lista acţionarilor producătorului de mezeluri Aldis, în 2011, se află George Naghi - 63,96 şi soţia sa, Alina Constanţa Naghi, cu 35%. Naghi mai era acţionar şi la firmele Campis SRL (cu obiect de activitate lucrări de construcţii), Aldis Ap SRL (cu activităţi în agricultură şi zootehnie), precum şi la Aldis Prod Impex SRL (cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne).

Se ocupa de agricultură

George Naghi renunţase, cu puţin timp înainte să moară, la funcţia de administrator al producătorului de mezeluri Aldis -  lucru care a cam lăsat fără cuvinte multă lume din industria cărnii - nu neapărat pentru că voia să iasă din afaceri, ci pentru a avea mai mult timp pentru agricultură, un domeniu de care s-a ocupat direct în ultimii ani. Naghi avea în administrare o suprafaţă de circa 2.000 de hectare de teren agricol, dar şi mai multe ferme de vite şi de oi. Omul de afaceri voia să iasă pe piaţă cu produse bio, o nişă despre care credea că are potenţial în următorii ani. Grupul Aldis mai deţine la Călăraşi un abator modern, dar şi o reţea importantă de magazine.

Tragedia din 7 august 2011

George Naghi a murit pe data de 7 august, la vârsta de 59 de ani, într-un accident nautic produs pe braţul Borcea în zona dinspre Portul Călăraşi către zona Chiciu. El se afla în barcă, la o plimbare, cu soţia, Alina(53 de ani), care a suferit mai multe traumatisme şi a fost tratată la clinica AKH din Viena.

Vă recomandăm şi:

Cum a petrecut miliardarul George Naghi fatidica zi de 7 august 2011. Ultimele cuvinte ale patronului Aldis: „Aşteptaţi-ne, venim repede!“

Imperiul Aldis, salvat de văduva milionarului George Naghi

FOTO Regretatul miliardar al Bărăganului, George Naghi, ar fi împlinit astăzi 61 de ani. Imagini inedite din tinereţea patronului Aldis

Revenire spectaculoasă. La un an de la moartea fulgerătoare a miliardarului George Naghi, fabrica de mezeluri Aldis, în top

Protest la fabrica de mezeluri Aldis. Angajaţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit lefurile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite