LIVE VIDEO Fenomen astronomic spectaculos: Eclipsă totală de Lună, vizibilă în România. De ce se crede că „Luna sângerie“ anunţă o catastrofă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna sângerie, un fenomen spectaculos FOTO EPA
Luna sângerie, un fenomen spectaculos FOTO EPA

O combinaţie între eclipsă totală şi super-Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Eclipsa totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă şi în România.Luna va intra complet în umbra Pământului luni, la ora 07.12, când se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproximativ o oră înainte să răsară soarele, potrivit news.ro.

Fenomenul va putea fi observat, în România, pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Eclipsa va începe la ora 04.36, când Luna va intra în penumbra Pământului, însă schimbări pe discul acesteia vor putea fi remarcate de când începe să intre în umbră, începând cu ora 05.34. La acel moment, satelitul natural se va afla înspre vest, la 20 de grade înălţime faţă de orizont.

Faza de totalitate, când discul Lunii va fi mai întunecat decât de obicei, va începe la ora 06.41 şi va avea maximul la ora 07.12. Această fază se va încheia la ora 07.43. Toate aceste faze vor fi vizibile în România, cu Luna aflată foarte aproape de orizont.

Ieşirea din umbră va începe la ora 08.51, când Luna se află sub orizont, iar eclipsa se va sfârşi la ora României 09.48. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, va avea loc fenomenul „super Luna sângerie a lupului”, o combinaţie între eclipsă totală şi super-Lună, care va fi vizibil în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi puţine regiuni din Asia. Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc pe 26 mai 2021.

În credinţa populară se vorbeşte despre „Luna sângerie” ca o adevărată ameninţare pentru oameni. Se crede că anunţă o catastrofă, deoarece marchează sfârşitul lumii şi a doua venire pe Pământ a lui Mesia, potrivit profeţiilor biblice. Acestea arată că ori de câte ori a avut loc acest fenomen, lumea a fost zguduită de evenimente care au schimbat istoria.

Se accentuează emoţiile

În timpul eclipselor de Lună, organismul uman are de suferit. Astrologii spun că se accentuează stările emoţionale şi că unii dintre noi putem fi puşi în faţa unor decizii importante, însă fiecare pas trebuie bine gândit. Din vechime însă, evenimentele astronomice le-au dat de gândit oamenilor simpli. Ţăranul român a asociat dintotdeauna semnele de pe cer cu numeroase calamităţi.

Conform www.superstitii.ro, oamenii credeau că atunci când este eclipsă de Lună sau de Soare “dracii sunt vinovaţi că vin şi-o fură de pe cer” sau dacă era eclipsă parţială, vinovaţi se făceau vârcolacii care “veneau s-o mănânce”. Evenimentul mai era considerat şi ca o pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor. Conform Magdei Stavinschi, doctor în astronomie, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române, citată de PROTV, miturile legate de eclipse "sunt clasice şi au venit din necunoaştere". Cercetatorul a precizat însă că acestea sunt legende şi mituri care rămân deocamdată la nivelul poveştilor populare şi nu au nicio influenţă asupra omului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite