Femeile abuzate, învăţate pas cu pas cum să ceară protecţie. În cât timp se depune reclamaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile agresate, învăţate pas cu pas cum să ceară protecţia autorităţilor FOTO Shutterstock
Femeile agresate, învăţate pas cu pas cum să ceară protecţia autorităţilor FOTO Shutterstock

Şoapta Florilor, organizaţie non-profit care oferă protecţie şi ajutor pentru femeile abuzate, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane, le învaţă pe victime cum să ceară ordin de protecţie. Sfaturile sunt oferite de un avocat şi arată pas cu pas ce trebuie făcut.

Destul de des, instanţele refuză să elibereze ordin de restricţie pentru o femeie abuzată fiindcă aceasta ajunge la judecătorie mult prea târziu faţă de data abuzului, se arată în mesajul postat de Asociaţia Şoapta Florilor. 

Instanţele de judecată consideră că dacă persoana abuzată nu depune rapid cererea pentru ordinul de protecţie, atunci nu există o urgenţă şi nici o temere pentru persoana abuzată care să justifice eliberarea ordinului de protecţie.

Aşadar, nu aşteptaţi, dacă aţi fost abuzată, mergeţi cât se poate de repede (a doua sau a treia zi, nu mai târziu!) la Poliţie şi apoi la Judecătorie.

La Poliţie

1. Mergeţi cu cererea scrisă de mâna acasă şi cereţi înregistrarea cererii la Poliţie. Cereti numărul de înregistrare! Explicaţi poliţiştilor că aţi fost abuzată şi că doriţi un ordin de protecţie împotriva celui care v-a abuzat.

2. Cererea puteţi să o faceţi la Poliţie, cu ajutorul agenţilor, însă e foarte important să luaţi număr de înregistrare.

Cu documentul eliberat de Poliţie, se aratră pe pagina de socializare a Asociaţiei Şoapta Florilor, mergeţi imediat la Judecătorie şi cereţi ordin de restricţie. Bineînteles, trebuie să aveţi dovezi care atestă violenţa şi abuzul, sub diverse forme: certificat medico legal, înregistrări pe telefon sau sub altă formă a ameninţărilor, violenţei şi alte dovezi. Instanţele eliberează aceste ordine dacă ele sunt cerute repede şi au ataşate la dosar documente care atestă starea de pericol.

Dacă sunaţi la Poliţie şi vine acasă în cazul unei violenţe exercitate la domiciliu, solicitaţi în mod expres să răspundeţi la chestionarul în baza căruia se eliberează un ordin de restricţie temporar, valabil pentru 5 zile. În baza acestui ordin temporar, agresorul poate fi îndepărtat din locuinţă pentru 5 zile. După aceea, puteţi merge la Judecătoria de care aparţineşi şi cereţi ordin de restricţie judecătoresc, valabil pentru maximum 6 luni de zile.

Multumiri domnului avocat Paul Lospa pentru informaţiile furnizate şi pentru ajutorul oferit femeilor - beneficiare ale asociaţiei Şoapta Florilor, prin serviciile juridice prestate de biroul de avocatură Lospa Lawyers din Bucureşti.

Vă mai recomandăm şi:

Cât de bogaţi sunt primii oameni în stat

Celebra Neta Şaptebani, şefa Vămii Moraviţa, „traumatizată” de schimbarea din funcţie înainte de termen

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite