Fedeleşul, un butoiaş folosit la păstrarea vinului odinioară, exponatul lunii septembrie la Muzeul Dunării de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Septembrie, ca lună a toamnei, este evocată de o serie de nume populare precum răpciune, vinicer sau viniţel, vinimeriu, atribuindu-i-se  calitatea de lună „ a vinului„ .  Cu atât mai mult cu cât, pe data de 14 septembrie, o veche sărbătoare care marca începutul culesului strugurilor era „Cârstovul viilor„. La Muzeul Dunării de Jos există o piesă de colecţie, un butoiaş care era folosit în gospodării la prepararea şi depozitatea vinului.

În această zi, în zonele în care viticultura a fost practicată ca ocupaţie de bază, dar şi în alte zone unde se cultiva viţa de vie, culesul strugurilor începea cu oficierea unei slujbe creştine de sfinţire a viţei de vie şi a rodului pentru ca şi în anul viitor gospodarii să se bucure de o recoltă bună. Aceştia culegeau cu vrednicie roada îmbelşugată, dădeau slavă celui “Atotmilostiv şi bun,, dar nu uitau niciodată ca strugurii ultimului butuc de viţă de vie să-i lase ca şi ofrandă pentru păsările cerului.

Culesul viei era un prilej de comuniune între oameni şi de bucurie. Era muncă şi sărbătoare totodată.

Se pregăteau bucate alese, se coceau plăcinte bune, se bea must şi din vinul cel nou, se cânta muzică şi se încingeau jocurile în podgorii. Şi tot pentru acest moment al anului, dogarii, cu efort şi cu migală, trudeau ca din trunchiuri de stejar, salcâm sau de castan să alcătuiască acele vase mult folositoare la prepararea şi depozitarea vinului .

Un astfel de fedeleş, folosit în gospodărie pentru uz casnic, deţine Muzeul Dunării de Jos, în colecţia de etnografie. Piesa inregistrată cu numărul de inventar 55065, este o donaţie din partea Doinei Bobârcea, din  localitatea Nicolae Bălcescu. Butoiaşul are o formă ovoidală, doagele din lemn de stejar, sunt prinse între ele cu patru cercuri metalice  încheiate cu nituri, iar pe partea centrală şi la un capat sunt prevăzute două orificii pentru canea. Impresionează ca bijuterie artistică atât prin dimensiunile lui modeste ( 19cm/16cm), cât şi prin faptul că pe unul din capace, meşterul a realizat o dantelărie în lemn şi monograma cu iniţialele „D„ si „G„ .

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite