Fata de la ţară care învaţă Jurnalism la London Metropolitan University: Curiozitatea m-a împins unde sunt acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amalia Radu, o elevă excepţională din Călăraşi, a ajuns să studieze la Londra FOTO Arh.pers.A.R.
Amalia Radu, o elevă excepţională din Călăraşi, a ajuns să studieze la Londra FOTO Arh.pers.A.R.

Amalia Radu, o adolescentă dintr-un sat din Bărăgan, a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul stabilit încă din primii ani de liceu: studiază jurnalism, film şi televiziune la London Metropolitan University. Este entuziasmată de cursurile parcurse până acum şi de oportunităţile unui oraş mare şi speră să revină în ţară pentru a face o schimbare în media

Ambiţioasă, hotărâtă şi mereu dornică să descopere lucruri noi, Amalia Radu a fost o elevă-model a Liceului Danubius din Călăraşi. Tânăra în vârstă de 18 ani, originară din comuna călărăşeană Alexandru Odobescu, s-a îndrăgostit de jurnalism în copilărie, iar anii de liceu şi i-a dedicat aprofundării acestui domeniu. Alături de profe-sorii săi a descifrat tainele meseriei de jurnalist.

„Cadrele didactice de la Liceul Danubius m-au făcut să înţeleg că învăţătura nu înseamnă doar carte, ci înseamnă şi mult voluntariat şi activităţi extracurriculare, din care poţi trage învăţături valoroase. Implicarea mea în proiectele Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism a făcut ca atracţia pentru media să devină o pasiune care, cel mai probabil, în viitor, va deveni un mod de viaţă. Doamna Loredana Fulga, cea care a înfiinţat şi coordonat Centrul, şi Sorin Danciu au jucat un rol crucial în dezvoltarea mea ca om. Dânsa a stat mereu în spatele meu, împingându-mă dacă era nevoie, pentru a mă ambiţiona să mă perfecţionez şi să merg mai departe. Ea a fost şi prima persoană care a aflat că vreau să studiez în străinătate şi m-a susţinut moral de-a lungul procesului de aplicare la studii universitare“, povesteşte Amalia Radu.

„România nu-mi poate oferi cadrul necesar dezvoltării“

Bine pregătită şi cu un bagaj solid de cunoştinţe, Amalia Radu nu a avut niciun fel de emoţii când a ales să plece din ţară. După o analiză temeinică, tânăra a ajuns la concluzia că sistemul de învăţământ românesc nu-i poate oferi ceea ce îşi doreşte şi experienţele pe care le consideră necesare, aşa că a ales să studieze în Marea Britanie. A intrat fără mari bătăi de cap la London Metropolitan University, unde studiază jurnalism, film şi televiziune.

„Am ajuns în Londra din pură curiozitate. Nu fusesem niciodată peste graniţe, însă auzisem de sistemul educaţional din Marea Britanie. În momentul în care m-am informat mai bine despre cursurile universitare din Londra, punând totul în balanţă cu sistemul şi costurile româneşti, am realizat că să studiez în altă ţară este mult mai convenabil din punct de vedere financiar. Nu am ales să continui studiile în ţară pentru că am simţit că drumul meu şi al României trebuie să se despartă pentru puţin timp. Cred cu tărie că, în momentul de faţă, România nu-mi poate oferi cadrul necesar dezvoltării mele personale şi profesionale, pe când Londra deja a deschis multiple uşi pentru mine. Londra înseamnă schimbare, înseamnă nou, înseamnă modernizare. Nu mă înţelegeţi greşit, îmi iubesc ţara, însă ea, momentan, nu-mi poate oferi suport şi nu o învinovăţesc pentru asta“,
îşi explică tânăra decizia de a studia peste hotare.

calarasi amalia este studenta la londra foto arh pers.A.R.

Amalia Radu este studentă la Londra FOTO Arhiva personală A.R.

Cu toate acestea, Amalia este hotărâtă să revină în ţară pentru a pune umărul la schimbarea în bine a societăţii româneşti. „Aşa cum mulţi au rămas în ţară pentru a aduce schimbarea, eu am ales să plec pentru ca mai târziu să o aduc. E o mare diferenţă între presa din România şi presa britanică. Totul este diferit, de la modul cum scrii un articol, la modul în care un ziar este redactat, să nu mai vorbesc de salarii.“

În ceea ce priveşte dorinţa de a face presă la cel mai înalt nivel, Amalia spune că este
impulsionată şi de faptul că a observat cât de influenţaţi sunt oamenii, de multe ori în mod negativ, de media.
„Provin dintr-un sat mic, cu populaţie îmbătrânită. Am văzut de multe ori cum un device modern, televizorul, poate fi folosit cu scop manipulator la adresa vârstnicilor. Am auzit chiar şi tineri care mi-au zis că dacă este difuzat la TV, este adevărat. Studiind şi profesând în domeniul media, mi-am spus că dacă televiziunea tot poate manipula societatea, măcar să încerc să o manipulez în bine, să deschid ochii oamenilor. Nu garantez că va fi o reuşită, însă acesta este principalul motiv din spatele dorinţei studiilor mele.“

O acomodare dificilă, privită cu optimism

Plecarea în Londra îi oferă nu doar o altă viziune asupra lucrurilor şi o experienţă nouă, ci şi avantajele de a fi într-o metropolă cu numeroase oportunităţi. Nu s-a gândit prea mult la minusuri – acomodarea sau dorul de cei dragi. A ales să se concentreze pe obiectivul propus, acela de a se dezvolta şi de a beneficia de cea mai bună educaţie în materie de jurnalism.

„Nu pot spune că m-am acomodat rapid, însă nici cel mai greu lucru din lume nu a fost. Din cauza lockdown-ului a fost destul de dificil să mă acomodez şi să cunosc oraşul, însă am găsit o mică evadare în natura din jurul Londrei. La început, am crezut că orele online vor fi cel mai greu aspect pe care aveam să-l întâmpin, însă s-au dovedit şi ele destul de plăcute datorită profesorilor. Îmi lipseşte interacţiunea umană, însă mă simt norocoasă
că am profesori care înţeleg că e greu pentru toţi. Aproape mi-au fost familia şi prietenii“, spune studenta.

calarasi amalia este studenta la londra foto arh pers.A.R.

Amalia doreşte să ajungă un jurnalist de succes FOTO Arhiva personală A.R.

În prezent, tânăra locuieşte în Londra, alături de sora ei şi de soţul acesteia. Spune că viaţa de studentă e destul de scumpă în Capitala Marii Britanii, însă cu ajutorul unui împrumut guvernamental a reuşit să-şi achite taxa de şcolarizare. „Din nefericire, bursă n-am şi e destul de greu să obţii una ca student european, însă am beneficiat încă de la început de student loan, un împrumut guvernamental pentru care poţi aplica pentru a-ţi plăti studiile de licenţă. Mă aflu la Londra din septembrie, însă dorinţa mea de a studia peste hotare a început pe la jumătatea clasei a XI-a. Încă de atunci mama m-a susţinut. Tata n-ar fi vrut să plec departe de el, însă a realizat că România nu e pentru mine momentan. Încă de când le-am dat vestea, ei m-au susţinut neîncetat din toate punctele de vedere.“

Curiozitatea, cheia reuşitei

Pentru a ajunge la performanţa de a fi admisă la universitatea londoneză, Amalia spune că nu a făcut sacrificii. A învăţat constant, a citit mult, s-a documentat şi, în general, a luat învăţătura în serios. Nu i-a fost greu, dar asta şi pentru că dintotdeauna i-a plăcut să se implice în cât mai multe activităţi şi să înveţe de la cei mai buni.

„Poate că mulţi vor fi surprinşi de răspunsul meu, însă eu nu consider că am făcut nimic special faţă de ce ar fi putut face alţi adolescenţi de vârsta mea. Totul a constat în a pune întrebările potrivite persoanelor potrivite şi a cere ajutorul atunci când aveam nevoie de el. De fapt, după ce am fost admisă în Londra, mi-am spus că e poate chiar de zece ori mai simplu decât îmi imaginam. Am primit întotdeauna felicitări şi laude pentru realizările mele, însă eu nu consider neapărat că le meritam, poate pentru că nu am făcut nici vreun sacrificiu major. Toată munca mea reprezintă, de fapt, ceva ce îmi place şi am iubit de mică. Curiozitatea m-a împins unde
sunt acum, atâta tot“, explică studenta.

calarasi amalia este studenta la londra foto arh pers.A.R.

La Londra, Amalia locuieşte alături de sora mai mare şi familia acesteia FOTO Arhiva personală

„Jurnalistul să se afle în slujba publicului, nu împotriva lui“

Amalia Radu este nerăbdătoare să-şi finalizeze studiile şi să-şi înceapă cariera în presă. Deşi îşi doreşte mult să ajute România, încă nu ştie când şi dacă se va întoarce definitiv în ţară. „Ştiţi cum e, când pleci spui că te vei întoarce cândva, că vei sta departe pentru puţin timp, însă apoi cunoşti o altă cultură, o altă lume, poate mai bună, şi ţi-e greu să mai dai înapoi. După terminarea studiilor de licenţă, sau poate chiar din timpul studiilor, aş dori să-mi pun amprenta undeva. Dorinţa mea cea mai mare ar fi să lucrez într-un domeniu jurnalistic care să-mi permită să vorbesc liber despre schimbările climatice, poluare, abuzul asupra animalelor, foametea globală, însă acest lucru rămâne de văzut“, spune tânăra.

Cât despre calităţile pe care trebuie să le aibă un jurnalist, Amalia Radu este foarte exigentă: „Dintre toate calităţile posibile, aş putea numi două cele mai bune: imparţialitate şi transparenţă. Consider că un jurnalist ar trebui să aibă un set de principii şi valori proprii, care, în conformitate cu munca acestuia, să-l ajute să se afle în slujba publicului, nu împotriva lui. De fapt şi de drept, pentru asta a fost inventat jurnalismul: pentru a veni înaintea publicului şi a prezenta realitatea. Modernizarea a adus schimbările ei, mai mult sau mai puţin bune“.

Vă mai recomandăm şi:

 

Salarii bugetari: Sunt angajaţi la sat cu lefuri de trei ori mai mari ca în oraş şi domenii cu sporuri de 85%. Ce variante de lucru are Ministerul Muncii

 

Proprietari de vile într-un cochet cartier, fără terenul aferent. Dezvoltatorul imobiliar cere pagube uriaşe Primăriei Buzău

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite