Expoziţie inedită. Arhitectura caselor din Bărăgan, influenţată de prahovenii stabiliţi pe malul Borcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie inedită va fi vernisată, joi, 10 decembrie, la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, tema centrală fiind patrimoniul arhitectonic sătesc. În expoziţie sunt prezentate şi case din judeţul Călăraşi care îşi au originile planimetriei şi ale decoraţiunilor în judeţul Prahova.


Specialiştii amintesc doar două căi de influeţare a arhitecturii din judeţul Călăraşi de către locuitorii prahoveni: prima este cea legată de Drumul Sării, iar cea de-a doua este legată de Reformele Agrare.

În primul caz de este vorba de drumul comercial folosit pentru transportul sării extrasă de la Slănic Prahova care ajungea pe malul Dunării, la Ciocăneşti, unde era încărcată pe nave sau era trecută la sud de Dunăre în Imperiul Otoman.
Influenţele arhitecturii prahovene mai sunt vizibile şi azi în comuna Ciocăneşti, comună care reuneşte acum sub un singur nume vechi sate ca – Ciocăneşti Mărgineni, Ciocăneşti Sârbi, Ciocăneşti Pământeni, Smârdan, Andolina.

Au adus cu ei tiparele din zonele de origine

A doua cale de influenţare este datorată Reformelor Agrare din 1864 şi 1921 în urma cărora cetăţeni de pe Valea Prahovei, şi a Teleajenului au primit pământ în Bărăgan.
Astfel au apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea sate ca –  Perişoru, Stefan cel Mare, Dragoş Vodă ş.a.
Cei care s-au aşezat în Bărăgan sau pe malul Dunării au adus cu ei tiparele din zonele de origine pe care le-au folosit sau le-au adaptat condiţiilor de aici.
 

Vă recomandăm şi:

Afacerile în Bărăgan acum două secole. „Ruşii erau lacomi. Consumau şi beau mult. De aceea, băcăniile şi cârciumile s-au înmulţit“

FOTO Cum făceau speculanţii legea în Bărăganul interbelic

FOTO Cum se făceau producţii-record în Bărăganul anilor 30. La câmp munceau zilieri de peste Prut

FOTO Călăraşiul de altădată. Imagini inedite din oraşul aristocratic, locul unde se mutase comerţul bucureştean

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite