Expoziţie de goblenuri la Muzeul Municipal. Vernisajul, pe 25 februarie

Expoziţie de goblenuri la Muzeul Municipal. Vernisajul, pe 25 februarie

O expoziţie de goblenuri se deschide pe 25 februarie la Muzeul Municipal FOTO Adevărul

Sâmbătă, 25 februarie, la ora 11.00, la Muzeul Municipal se deschide o expoziţie de goblenuri, creaţii ale mai multor călărăşence pasionate de această artă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Goblenul este o broderie executată înt-un punct având aspectul tapiseriilor. Istoria acestui tip de broderie îşi are originea în Franţa, mai exact în cartierul Saint Marcel din Paris, pe malul râului Bievre afluent al Senei. În acest cartier trăia de la mijlocul secolului al cincisprezecelea familia de boiangii (vopsitori de textile) Gobelins. 

În anul 1602 Henric al IV-lea a închiriat fabrica pentru ca doi tapiseri flamanzi ai curţii regale să-şi poată realiza comenzile. În 1662, Jean Baptiste Colbert preia fabrica şi realizează aici tapiserii şi tapiţerii sub îndrumarea şi supravegherea pictorului regal Charles Le Brun. De-a lungul timpului fabrica a înflorit sau a decăzut în deplină legătură cu evenimentele sociale şi istorice. În zilele noastre fabrica funcţionează ca instituţie a statului francez realizând tapiserii pentru instituţii publice.
 
Expoziţia care se va deschide sâmbătă va putea fi vizitată până pe 17 martie. Veţi putea admira goblenuri realizate de Daniela Constantin, Mimi Ovidia Gogu, Liliana Tănase, Crina Coarnă, Petruţa Torlac, Ecaterina Meleacă, Iulia Rădulescu şi Valentina Mereuţă, cea care a coagulat în jurul ei restul expozantelor.  Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri la Muzeul Municipal (Primăria veche) între ora 09.00 şi ora 16.00, accesul ultimului vizitator.
 

Vă recomandăm şi:

Cum au cucerit-o pe Stela Popescu goblenurile ţesute de un bărbat fără picioare dintr-un azil ialomiţean. Actriţa a plătit 1.000 de lei pe „Cina cea de taină“

GALERIE FOTO Coase goblenuri fără degete şi lucrează la maşina de cusut fără picioare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările