Experţii avertizează că vor urma scumpiri în lanţ la alimente. Când va fi atins vârful

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vor urma scumpiri în lanţ la alimente FOTO Shutterstock
Vor urma scumpiri în lanţ la alimente FOTO Shutterstock

Creşterea preţului la combustibil şi energie electrică, dar şi explozia focarelor de pestă porcină vor aduce scumpiri în lanţ, avertizează reprezentanţii industriei alimentare.

Mary Eugenia Pană, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP) spune că epidemia de pestă i-a adus pe crescătorii de porci într-o situaţie disperată, iar acesta lucru se va reflecta şi asupra consumatorilor, în preţul produselor la raft.

„Din cauza pestei vom mânca o carne mai puţin proaspătă, mai ales că, uşor-uşor, nu vom mai avea unde merge să luăm un porc de la ţărani. Acolo situaţia e dezastruoasă”, a declarat Mary Eugenia Pană. În aceste condiţii, consumatorul va fi nevoit să pună pe masă carne din import.

Şi Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) atrăgea atenţia în luna iulie că au crescut masiv importurile, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor, estimând pentru lunile următoare o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator.

” În condiţiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială  este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator”, arăta Asociaţia.

Pierdem anual 900.000 de animale

Datele APCPR arată că România pierde anual în jur de 900.000 de porci, în condiţiile în care efectivele matcă au scăzut cu aproape 35.000 de scroafe de la începutul epidemiei de pestă porcină africană.. “Niciodată, producţia autohtonă nu a fost suficientă pentru aprovizionarea pieţei de consum din România. În  cei mai buni ani ai noştri se asigura un procent de 60% din necesar. Deci, eram nevoiţi să importăm 40%. Ca să vă faceţi o idee despre cum stau lucrurile, acum procentele s-au inversat: asigurăm 40% pentru consum şi importăm 60%. Principalele ţări din care facem aprovizionarea sunt Spania şi Germania. În 2020, au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare”, a spus Ioan Ladoşi, preşedinte APCPR.

20%, creşterea de preţ la carne şi procesate

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară spune că vor urma scumpiri care vor atinge vârful în lunile decembrie-ianuarie: Preţurile pot creşte cu 3, maximum 4 procente numai raportate la creşterea preţului la combustibil. Dacă luăm în calcul celelalte influenţe: energie electrică, gaze, furaje, preţ cereale, deprecierea cursului valutar, pe medie putem ajunge la 11-12 procente, cu creşteri mai mari în panificaţie, undeva la 25%. Şi cred că şi cu 20% la carne şi procesate.

Conform ultimei raportări a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la 15 octombrie 2021 în România erau active 591 de focare de PPA. Boala a băgat în faliment mii de crescători, dar şi  20 de ferme mari, cele mai mari probleme fiind în judeţele Ialomiţa, Teleorman şi Buzău. Potrivit ANSVSA, 476.000 de animale au fost ucise doar anul acesta, iar altele sunt blocate în ferme din cauza restricţiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pestei.

”Vorbesc de porci sănătoşi, de ferme mari, de 30 - 40.000 de capete care stau câte şase luni cu animalele, în loc să le  livreze după trei luni la abator”, spune Mary Pană.

La Călăraşi, în centrul vechi al oraşului, cea mai ieftină carne se vinde cu 17,5 lei kilogramul, coasta şi fleica de porc, în timp ce pentru muşchiuleţ, consumatorii trebuie să scoată din buzunar 22 de lei pentru un kilogram. Nici carnea tocată nu e ieftină, 15 lei kilogramul, iar ceafa de porc cu os se vinde cu 19,5 lei kilogramul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ordonanţa pentru compensarea facturilor la energie, modificată de PSD şi PNL. Cu cât creşte suma compensată şi la cât se plafonează preţurile

O companie deţinută parţial de patronii Dedeman şi Mobexpert preia integral o cunoscută fabrică de lacuri şi vopsele

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite