Excursia suveranilor României pe Dunăre. Pe traseu, regele Carol I s-a oprit la Olteniţa şi Călăraşi, iar inginerul Anghel Saligny a inspectat decoraţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere din portul Olteniţa FOTO Arhivă personală prof. Nicolae Ţiripan
Vedere din portul Olteniţa FOTO Arhivă personală prof. Nicolae Ţiripan

Excursia suveranilor României pe Dunăre de la începutul lunii mai 1908 a început la Severin şi a continuat până la Sulina, pe traseu fiind incluse şi porturile Olteniţa şi Călăraşi. Pentru a-i primi cum se cuvine pe regele Carol I şi pe regina Elisabeta, autorităţile din judeţul Călăraşi au făcut pregătiri intense, au decorat întregul chei cu steaguri tricolore şi au construit un splendid pavilion.

În timpul excursiei, conform cercetărilor efectuate în arhive de către prof. Nicolae Ţiripan, istoric, reise că aceştia au urmărit şi manevrele vaselor de război: monitoarele Lascăr Catargiu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Lahovary, Ioan C. Brătianu şi vedetele căpitan Valter Mărăcineanu, căpitan Romano, maior Grigore Ioan, maior Şonţu, maior Giurăscu şi maior Ene, care compuneau Divizia de Dunăre, la Tulcea.

„Traseul excursiei a inclus şi porturile Olteniţa şi Călăraşi. La Olteniţa încă din 2 mai, în vederea sosirii familiei regale se desfăşoară o intensă activitate pentru înfrumuseţarea portului. Întregul chei este foarte frumos decorat cu steaguri tricolore, iar în faţa localului vămii s-a construit un splendid pavilion. 

Inginerul Anghel Saligny a inspectat lucrările şi a rămas încântat de modul cum s-au executat decoraţiunile. Era aşteptat şi prefectul judeţului, N. Dorobanţu, pentru a da ultimele dispoziţii”, explică prof. Ţiripan.

Ziua vizitei, 4 mai 1908, este descrisă de corespondentul ziarului “Adevărul”, Fatti, astfel:

 “Deşi după program, regele avea să sosească la orele 9 şi 35 dimineaţa, totuşi, încă din zori de zi cetăţenii din întreaga regiune, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare au sosit în port.

Întregul port e împodobit cu steaguri şi verdeaţă. Vasele din port au arborat pavilionul românesc şi străin. Pavilionul regal, construit în faţa vămii, e o splendoare. De asemenea sânt splendide decorurile vămii.

Iachtul regal, precedat de vapoarele “Dunărea” şi “Domnul Tudor” şi urmat de “Vasile Lupu”, sosesc în port la orele 9 şi jumătate dimineaţa.

Pe ponton, regele, care e însoţit de principele Carol, e întâmpinat de dl. prefect al judeţului Ilfov, dl. Dorobanţu şi de diferite personalităţi judeţene şi locale între care se află şi dl. I. Ionescu, inspector comunal.

Suveranul trece în pavilionul regal şi după prezentările de rigoare s-a întreţinut cu dl. dr. Dimitrescu despre starea sanitară a plasei, cu dl. C. Brezeanu, judecător, cu dl. Ionescu-Brăila, medic veterinar şi cu dl. Niculescu – învăţător.

calarasi port

Regina fiind indispusă a primit pe iacht pe directorul şcoalei de fete, cu care s-a întreţinut. De asemenea, s-a întreţinut cu mai multe d-ne din localitate.

Două eleve au oferit câte un splendid buchet de flori atât reginei cât şi principeselor Elisabeta şi Maria. 

Regina s-a întreţinut cu cele două eleve şi a fost viu impresionată de povestirea copilei Dumitrescu, în vârstă de 7 ani, care i-a amintit că acum 4 ani, i-a oferit o ramură de salcâm. 

Micii dorobanţi au asistat la sosirea regelui. Cercul şcolar a intonat imnul regal şi alte cântece.

La orele 10 jum. Suveranul s-a urcat pe bordul iachtului regal care s-a depărtat în ordinea sosirei în uralele mulţimii.

Pe iacht se aflau d-nii miniştrii Sturza şi Morţun, d-nii dr. Theodori, Kalinderu, directorul general Saligny, etc. Ordinea în port a fost ţinută de dl. şef al poliţiei locale.

Cu prilejul vizitei suveranilor a sosit în localitate directorul şcolii române din Turtucaia, d. Gh. Ionescu”.

Majestăţile lor, primite cu mare însufleţire

Vizita este consemnată şi de Monitorul Oficial nr. 30 din 9(22) mai 1908:

„La Olteniţa yachtul a acostat la debarcader la orele 9,30 dimineaţa. Aici, Maiestăţile Lor au fost primite cu aceiaşi mare însufleţire de către cetăţeni şi locuitorii de prin împrejurimi, ca şi în celelalte porturi. La debarcader dl. prefect de Ilfov a prezentat raportul judeţului, iar primarul, oferind pâinea şi sarea şi urând bună venire, a exprimat M.S. Regelui recunoştinţa orăşenilor pentru solicitudinea arătată de Maiestatea Sa acestui oraş încă din primii ani ai Domniei Sale.

În pavilionul de primire M.S. Regele S-a întreţinut cu proprietarii din judeţ, membrii clerului, cu comercianţii. Maiestatea Sa S-a îndreptat în urmă către veterani şi şcoalele primare, unde a convorbit cu membrii corpului didactic. Apoi adresându-Se către dl. prefect şi dl. primar le-a exprimat viile Sale mulţumiri. Muzica comunală şi corul şcoalelor, atât la sosire cât şi la plecarea Maiestăţilor Lor, a cântat imnul regal. 

Tot aici M.S. Regele a fost salutat de directorul şi profesorii şcoalei primare române din Turtucaia”.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite