EXCLUSIV De ce nu a fost anunţată tornada din Călăraşi prin sistemul RO-ALERT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tornada Drajna Foto captura Facebook
Tornada Drajna Foto captura Facebook

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat pentru Adevărul că fenomenul meteorologic extrem petrecut, marţi seară, în judeţul Călăraşi, din cauza căruia un autocar a fost luat pe sus, iar mai multe persoane au fost rănite nu a fost anunţat prin sistemul RO-ALERT întrucât tornada este „o surpriză“.

  GALERIE FOTO

„O tornadă este o surpriză, ceva neaşteptat, care se produce imediat. A fost anunţat cod portocaliu în zona respectivă prin aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Apariţia tornadei nimeni nu o poate prezice nici măcar cu câteva minunte înainte. E  un fenomen care apare imediat, a explicat Arafat pentru Adevărul.

Şeful DSU a subliniat că prin aplicaţia DSU s-a dat alertă de cod portocaliu de vijelii şi de probleme în zona respectivă cu aproximativ un sfert de oră – 20 de minute înaintea producerii fenomenului extrem de periculos.

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT este operat de Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi prin inspectoratele pentru situaţii de urgenţă subordonate. Aşa prevede un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind operarea sistemului de avertizare „RO-ALERT” pus în dezbatere publică de MAI. Actul normativ este jusificat de faptul că OUG adoptată deja, prin care a fost implementat sistemul, nu stabilea şi condiţiile de operare a sa. Proiectul de act normativ are impact şi asupra mediului de afaceri sub forma unor cheltuieli directe şi indirecte ale operatorilor economici care sunt obligaţi, după împlinirea unui termen prestabilit, să retragă din circuitul comercial telefoanele mobile care nu îndeplinesc cerinţele de compatibilitate cu Sistemul RO-ALERT.

De asemenea, furnizorii reţelelor publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a asigura condiţiile tehnice necesare conectării Sistemului RO-ALERT cu fiecare reţea publică de comunicaţii electronice, de a asigura reconectarea în cazul schimbării amplasamentului staţiilor teritoriale ale acestuia, respectiv de a remedia disfuncţionalităţile, avertizează iniţiatorii actului normativ. Operarea Sistemului RO-ALERT presupune, pe scurt: recepţionarea informaţiilor de la autorităţile şi instituţiile publice care monitorizează tipuri de risc, introducerea lor în sistemul RO-ALERT şi transmiterea acestora prin intermediul reţelelor publice de comunicaţii electronice către telefoanele mobile conectate la aceste reţele şi aflate în zona vizată de manifestarea situaţiei de urgenţă.

Mesajele sunt gratuite şi au caracter de recomandare de comportament pentru persoanele aflate în zone ameninţate de manifestarea unor situaţii de urgenţă, fără consecinţe penale în cazul în care acestea nu sunt respectate. În ceea ce priveşte nevoia unor astfel de mesaje, autorităţile susţin că persoanele aflate în pericol pot lua mai repede măsuri de autoprotecţie dacă sunt anunţate din timp că sunt în pericol.

Când este folosit sistemul

Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situaţii extrem de grave care pot pune în pericol comunităţile. Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul Ro-Alert în cazul avertizării meteorologice COD ROŞU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROŞU de inundaţii pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situaţii de urgenţă. 

Pe de altă parte, în cazul seismelor, sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).

Când a fost folosit sistemul Ro-Alert

Spre exemplu, pe 20 martie 2019, ISU Covasna a trimis un mesaj de avertizare pentru sistemul Ro-Alert cu privire la existenţa unui urs pe raza localităţii Sfântu Gheorghe. „Atenţie! Urs observat în zona Lunca Oltului! Evitaţi zona! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihai Viteazul” al judeţului Covasna”, a fost mesajul transmis către populaţie. 

De asemenea, pe 12 martie sistemul Ro-Alert a fost din nou utilizat, de această dată în Timişoara, unde un incendiu a izbucnit la un depozit de dezmembrări auto. „Pentru asigurarea protecţiei populaţiei vă recomandăm să rămâneţi în incinte, să închideţi geamurile şi să nu vă expuneţi la fum”, se arata în mesajul trimis prin Ro-Alert.

Avertizarea ANM de cod portocaliu

MArţi seară, înainte de ora 17.00, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de tip nowcasting de căderi de grindină şi averse torenţiale valabile în municipiul Bucureşti şi în localităţi din mai multe judeţe din sudul şi estul ţării.

De asemenea, în mai multe localităţi din judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ilfov şi Călăraşi, până la ora 18.00 se vor semnala căderi izolate de grindină, averse torenţiale ce vor cumula local 25-30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot avea aspect de vijelie, preciza ANM.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Tornadă uriaşă la Drajna: autocar cu 40 de oameni la bord, răsturnat de vijelie, acoperişuri spulberate. Plan roşu de intervenţie

VIDEO Satul Constantin Brâncoveanu, grav afectat de furtuna violentă. Primar: 15 case nu mai au acoperiş

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite