Elena Udrea: La Nana e cel mai bun teren din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea investeşte strategic în agricultură Foto:Dorin Constanda
Elena Udrea investeşte strategic în agricultură Foto:Dorin Constanda

Devenită cunoscută după ce fiica preşedintelui Traian Băsescu a investit în agricultură, comuna Nana, din judeţul Călăraşi, îşi câştigă faima pe zi ce trece. Elena Udrea e interesată şi ea de terenurile agricole din zona Bărăganului.


„Am încercat să iau acolo teren. Este cel mai bun, se pare, din Europa. Din păcate, preţurile sunt foarte mari la Nana şi pentru că terenul e foarte scump, dar şi pentru că, în urma implicării familiei preşedintelui în agricultură acolo în zonă, au crescut preţurile foarte mult. E foarte greu să mai cumperi la Nana cu preţuri rezonabile. Deci, dacă eu cumpăr undeva între 1.500 şi 3.800 de euro, în funcţie de locaţie şi de calitatea solului şi de cât de mare e parcela, la Nana au ajuns la 6.000 de euro hectarul. Deci e mai greu”, a declarat Elena Udrea pentru Digi 24.

Vinde tot ce are

Ca să facă o afacere profitabilă cu pământ, la fel ca şi fiica preşedintelui Traian Băsescu, deputatul PDL s-a gândit să investească tot ce are. Îşi vinde toate proprietăţile, cheltuie toţi banii din conturi pentru a investi în agricultură. Ea vrea să lucreze în jur de o mie de hectare, în parte cumpărate, în parte luate în arendă.  Până în prezent este în negocieri pentru 80 de hectare, dar speră ca de la anul să intre în posesia a 100 de hectare de teren arabil. Toate în aproprierea Capitalei.
„Am cumpărat în judeţul Călăraşi şi în judeţul Giurgiu, dar am discuţii şi pentru judeţul Dâmboviţa”, a spus Elena Udrea, pentru Digi24.

Peste 7.000 de hectare de teren agricol

În Nana, datorită solului fertil, cernoziom, considerat etalon în Bărăgan, cultivarea de cereale nu dă niciodată greş. Tudoriţa Nicolae, secretara Consiliului Local al comunei Nana a povestit că în localitate, preţul unui hectar de teren, în funcţie de zona în care se află, poate ajunge şi la peste 5.000 de euro, în condiţiile în care până acum costa în jur de 4.500 de euro. O problemă serioasă îl reprezintă însă sistemul de irigaţii care lipseşte aproape cu desăvârşire.
 

Găina cu ouă de aur

Bogăţia Nanei este solul, un pământ extrem de fertil care, dacă ar fi lucrat cu utilaje performante şi tehonologie avansată, ar scoate din sărăcie tot Bărăganul. Găina cu ouă de aur a sătenilor din Nana este cernoziomul, acel sol rodnic de culoare închisă, neagră sau castanie, care se formează sub o vegetaţie ierboasă, în condiţiile unei clime continentale. Cândva, solul de la Nana era dat exemplu pentru proprietăţile sale ca la carte. „Solul de la Nana era trecut în manuale pentru calitatea lui. Aşa de bun este pentru agricultură“, arată agentul agricol al comunei, Marian Dobre, angajatul primăriei, care ştie cifrele recoltelor pe de rost.

Se mândreşte cu producţia Nanei din acest an, mai ales în condiţiile grele de acum. „În anul 2013, la grâu s-au recoltat 6.000 de kilograme la hectar. Producţiile sunt foarte bune, atunci când se lucrează cu tehnologie de ultimă oră. Solul de la noi este vestit. Încă din anii `70, comuna noastră a fost inclusă în manualele de agricultură pentru calitatea solului“, a precizat Marian Dobre, agent agricol la Primăria Nana. În comună, stratul de cernoziom este gros de 40-50 de centimetri, ideal pentru culturi de cereale.

Vă recomandăm şi:

Fiica preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana

De la cine a cumpărat Ioana Băsescu terenul de 290 de hectare de la Nana: o firmă de apartament, fără niciun angajat, controlată de o familie de italieni

Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în „Cazul Călăraşi“. Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite