Echipament de ultimă generaţie pentru misiuni la dezastre: Cum arată macaraua  de 500.000 de euro care ridică 60 de tone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O macara uriaşă, care a costat 500.000 de euro şi poate ridica minimum 60 de tone, a ajuns pe malul Borcei. Mastodontul a intrat în dotarea pompierilor călărăşeni printr-un proiect transfrontalier şi va fi folosit la intervenţii de urgenţă, în special la inundaţii.

Capacitatea de ridicare a macaralei este de minimum 60 tone, iar braţul poate fi ridicat la o înălţime de 40 de metri de la nivelul solului. Macaraua de ultimă generaţie are toate accesoriile necesare, inclusiv un coş de salvare, o staţie mobilă Tetra, semnalizare vizuală şi modul acustic cu unul sau mai multe difuzoare, lumini stroboscopice.

„Şasiul are 5 axe, iar braţul macaralei este telescopic. Macaraua este mobilă şi va funcţiona pe toate tipurile de teren. De asemenea, autospeciala include echipamente hidraulice pentru ridicare, rotire şi extensie a braţului. Toate componentele principale ale suprastructurii, respectiv braţul telescopic, turnul şi şaşiul sunt fabricate oţel cu rezistenţă mare la tracţiune”, a explicat plt.adj. Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi.

Achiziţia face parte din proiectul "Managementul de risc şi protecţia la inundaţii în regiunile transfrontaliere Călăraşi-Polski Trambesh, Bulgaria", cu o valoare totală de 3.853. 515, 63 euro, 2.794.779, 66 euro revenind Consiliului Judeţean Călăraşi.

calarasi isu

Tot în cadrul aceluiaşi proiect a fost achiziţionat şi un sistem informatic integrat pentru managementul situaţiilor de urgenţă cu o valoare de 1.165.000 euro. Proiectul abordează problema situaţiilor de urgenţă, în special a inundaţiilor, dar şi a tuturor riscurilor naturale cum ar fi: accidente rutiere (de exemplu, camioane cisternă încărcate cu substanţe periculoase care trebuie îndepărtate imediat), muniţii neexplodate (care prin explozia accidentală în caz de manevrare defectuoasă ar putea provoca dezastre mediului şi vieţii umane) etc.

Peste 10.000 de intervenţii în ultimii 10 ani

„În ceea ce priveşte inundaţiile, acestea sunt extrem de periculoase în ambele regiuni vizate de proiect. În Polski Trambesh există numeroase inundaţii pe râul Yantra şi afluentul său Elija. În judeţul Călăraşi, peste 10.000 de intervenţii ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au avut loc în ultimii 10 ani, în timp ce daunele generale cauzate de inundaţiile din regiune se ridică la milioane de euro. Principala problemă care blochează o atenuare efectivă a acestor consecinţe este lipsa unui sistem modern de prognozare şi avertizare timpurie a evenimentelor de inundaţii. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătăţirea managementului comun al riscurilor în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria.

calarasi isu

Principalele activităţi sunt legate de crearea sistemului de prognoză şi de avertizare timpurie în Polski Trambesh şi înfiinţarea unui sistem de gestionare a situaţiilor de urgenţă (inclusiv avertizare timpurie şi acţiuni de răspuns) în judeţul Călăraşi (sistemul va include un sistem informaţional şi echipamente specializate, exerciţii şi încheierea unui plan de acţiune). De asemenea, în cadrul proiectului vor fi achiziţionate echipamente necesare intervenţiei rapide şi în siguranţă în vederea soluţionării situaţiilor de urgenţă apărute.

cfalarasi isu

Echipamentele care urmează a fi achiziţionate vor conduce la reducerea timpului de răspuns din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe Călăraşi la solicitările primite în caz de urgenţă. Rezultatul proiectului va fi o mai bună protecţie a mediului şi a populaţiei din zona transfrontalieră România-Bulgaria împotriva riscurilor naturale şi provocate de om”, a explicat Tătăranu.

Siguranţa teritoriilor româno-bulgare

Inundaţiile din bazinul râului Yantra apar în perioada toamnă-iarnă-primăvară. Cele mai severe inundaţii s-au produs în 2005 în zona VelikoTarnovo, când inundaţiile au devastat valea râului, iar cele 26 de poduri au fost distruse. Efectul în vale a avut loc în trei etape principale. Prima a fost de la 28 mai la 9 iunie 2005, cu precipitaţii de 40 litri pe metru pătrat. Al doilea a avut loc în luna iulie şi în al treilea în septembrie. În mod similar, în judeţul Călăraşi au avut loc mai mult de 1.000 de intervenţii ale ISU Călăraşi.

calarasi isu

Proiectul va asigura coordonarea, avertizarea timpurie prin monitorizarea permanentă, eficacitatea eforturilor comune ale părţilor interesate din instituţiile din BG şi RO, pentru a garanta siguranţa teritoriului regiunii comune, (dezastrele au avut de obicei cu consecinţe transfrontaliere) şi pentru a reduce daunele provocate de astfel de calamităţi.

calarasi isu
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite