Dunărea creşte văzând cu ochii. Ce debite se anunţă în următoarele luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Debitul Dunării, în creştere în următoarele luni FOTO ferryboat-silistra-calarasi.ro
Debitul Dunării, în creştere în următoarele luni FOTO ferryboat-silistra-calarasi.ro

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa peste mediile multianuale în toate cele trei luni de primăvară calendaristică, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 50% şi 100% din mediile lunare.

Astfel, în luna martie 2021, regimul hidrologic se va situa în general peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Jiu, Buzău, Bistriţa şi în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Trotuş, pe cursul inferior al Ialomiţei şi pe râurile din Dobrogea.

De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Putna, Moldova, Suceava şi pe cursurile Siretului şi Prutului, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare şi între 30-50% în bazinul hidrografic Vedea. Doar pe râurile din bazinele Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului se vor înregistra valori sub 30% din normalele lunare.

"În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării", arată prognoza INHGA.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna martie este de 9.500 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 6.700 mc/s, iar cel minim de 6.000 mc/s, relevă prognoza de specialitate. De asemenea, pentru luna aprilie, debitul maxim al Dunării este estimat la 11.500 mc/s, iar cel minim la 7.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 7.900 mc/s.

Pentru luna mai 2021, debitul de nivel maxim prognozat este de 10.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 7.250 mc/s, iar cel minim de 6.500 mc/s.

Vă mai recomandăm şi:

Marea retrocedare din Retezat către două austriece, un întreg şir de nereguli. Ce se întâmplă cu cele 10.000 de hectare

Cine face cei mai mulţi bani de pe urma vaccinurilor anti-Covid

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite