Din cauza preţurilor astronomice, tranzacţiile cu terenuri au fost sistate la Nana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devenită celebră după ce fiica preşedintelui Traian Băsescu şi-a cumpărat moşie, comuna Nana a intrat într-un con de umbră. Tranzacţiile cu terenuri agricole s-au sistat în inima Bărăganului, după ce localnicii au cerut preţuri astronomice pe pământul pe care îl deţin.


Primarul localităţii, Gheorghe Dobre crede că toată situaţia e mai mult de amuzament, având în vedere că nimeni nu plăteşte 5-000-6.000 de euro pentru un hectar.

„Cer nişte preţuri de te doare mintea. Oamenii cred că reuşesc să se îmbogăţească acum, însă nimeni nu se gândeşte că n-o să vadă banii aştia. Iarna e mai greu să vină investitorii la noi în comună, deoarece accesul la terenuri se fac mai greu din cauza vremii”, povesteşte primarul. Dobre crede că acest tam-tam s-a făcut pentru că e vorba de preşedintele ţării.

Dacă venea nea Gheorghe de la oi şi cumpăra teren, n-ar fi ştuit nimeni, aşa că e vorba despre Traian Băsescu, toată lumea a făcut spectacol”, spune primul gospodar al comunei.
Localnicii care deţin teren agricol încearcă marea cu degetul. „Până în primăvara anului trecut, se plăteau sub 3.000 de euro pentru un hectar. Ăsta era preţul zonei. Acum, s-au şmecherit. Ideea e că nimeni nu dă banii aştia, chiar dacă solul este printre cele mai bune din Europa”, a precizat Dobre.

Peste 7.000 hectare de teren

În comuna Nana există peste 7.000 de hectare de teren, majoritatea aflându-se în trecut în proprietatea mai multor moşieri. “Imediat după Revoluţie s-a trecut la reconstituirea dreptului de proprietate, iar cei care acum sunt proprietari vând oricui este interesat. Bani să iasă!”, a precizat Tudoriţa Nicolae, secretara Primăriei.

Sol de cea mai bună calitate

Solul în comuna Nana este format din cernoziom de culoare brună, având fertilitate ridicată, favorabilă culturilor cerealiere. Stratul de cernoziom este gros de 40-50 de centimetri, cel de la Nana fiind considerat o unitate etalon.
Agentul agricol al Primăriei din localitate, Marian Dobre, confirmă că în zonă se fac producţii frumoase. În anul 2013, la grâu s-au recoltat 6.000 de kilograme la hectar.

“Încă din anii 70, comuna noastră a fost inclusă în manualele de agricultură în ceea ce priveşte calitatea solului. Producţiile sunt foarte bune, atunci când se lucrează cu tehnologie de ultimă oră. Probleme sunt cu sistemul de irigaţii care a fost distrus în anul 1991. Cine se doreşte moşier, mai stă şi la mila Domnului. Să fie vreme frumoasă şi să plouă că altfel totul este compromis”, a spus Dobre.

Vă recomandăm şi:

Anchetă pentru moşia prezidenţială. Autorităţile de la Nana, chemate la audieri: “Suntem gata de confruntare!”

Fiica preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana

Ce-l aşteaptă la Nana pe fermierul Băsescu

De la cine a cumpărat Ioana Băsescu terenul de 290 de hectare de la Nana: o firmă de apartament, fără niciun angajat, controlată de o familie de italieni

Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în „Cazul Călăraşi“. Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani

Comisia de anchetă Călăraşi l-a invitat la audieri pe fostul primar din Nana, care a murit în 2008

Prefectul judeţului Călăraşi, la audierile Comisiei Nana: Ar putea exista titluri de proprietate ai căror autori să fie decedaţi

Şeful ANRP, audiat în Comisia Nana: Verificările făcute de Corpul de Control în mai nu au avut legătură cu terenul cumpărat de Ioana Băsescu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite