Dezbatere privind revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă a României. Laszlo Borbely: Esenţiale sunt educaţia şi sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Borbely, consilier de stat, a participat la Călărşai la dezbaterea pentru reviziuirea strategiei pentru dezvoltare durabilă a României FOTO Adevărul
Laszlo Borbely, consilier de stat, a participat la Călărşai la dezbaterea pentru reviziuirea strategiei pentru dezvoltare durabilă a României FOTO Adevărul

Consilierul de Stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, a dezbătut, la Călăraşi, revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă, alături de reprezentanţii instituţiilor publice locale şi a societăţii civile din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

Este a cincea întâlnire regională pe această temă, obiectivul întâlnirilor fiind consultarea şi dialogul cu toate părţile interesate de procesul revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României. De asemenea, s-a discutat despre educaţie durabilă, sănătate durabilă, prevenţie, infrastructură, obiective şi probleme comune atât la nivel regional cât şi naţional. 

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat în data de 13 februarie 2018 Seminarul Regional ,,Împreună pentru dezvoltarea durabilă”. Evenimentul a avut loc în Regiunea Sud – Muntenia, în oraşul Călăraşi, la Consiliul Judeţean Călăraşi, şi a fost prezidat de Consilierul de Stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Această dezbatere face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care Departamentul şi-a propus să le organizeze în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. 

Prioritizarea problemelor

,,Doresc să iniţiez dialog regional cu toţi actorii importanţi din acest domeniu, în încercarea de a prioritiza problemele şi de a le soluţiona. Purtăm discuţii generale şi încercăm să înglobăm cât mai multe informaţii legate de acest concept al dezvoltării durabile. Mesajul principal pe care eu îmi doresc să-l diseminez cu precădere, în fiecare regiune, şi de la care îmi doresc să primesc feedback-uri şi să culeg cât mai multe informaţii relevante pentru un viitor plan de acţiune, după revizuirea strategiei, este acela legat de sănătate şi educaţie. Desigur, vorbim de Agenda 2030, un document adoptat de ONU şi 17 obiective ale dezvoltării durabile, 169 de ţinte. Toate din acestea ar putea însemna oprioritate, dar esenţiale sunt educaţia şi sănătatea. Dacă există o educaţie care să pregătească generaţiile viitoare şi care să activeze ca experţi pe diferite paliere, abia atunci putem vorbi de dezvoltare durabilă. La fel este şi cu sănătatea, ce putem face dacă aceasta nu există, cum putem noi să evoluăm, ca societate, dacă speranţa de viaţă este din ce în cemai scăzută, dacă nu suntem familiarizaţi cu termenul de prevenţie...etc", a declarat László Borbély, consilier de Stat şi Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

La eveniment au fost prezente peste 100 de persoane: prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari, conducători ai instituţiilor deconcentrate din regiunea Sud-Muntenia, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediul academic care au participat activ şi şi-au expus punctele de vedere cu privire la revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă şi modalităţile de implicare şi  implementare a acesteia. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite