Dezastru natural: Lunca Dunării, pierdută sub ape. Peste 3.000 hectare de culturi agricole au fost distruse în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturile au fost compromise Foto:Adevărul
Culturile au fost compromise Foto:Adevărul

În judeţul Călăraşi, de două săptămâni, nimeni nu mai doarme. Agricultorii sunt în câmp, încercând să mai salveze ceva din culturile de cereale. Scot apa cu motopompe trase de tractoare ca să nu se ducă tot de râpă. De la Chiciu şi până la Mănăstirea, situaţia este gravă: rapiţa, păioasele, lucerna şi orzul sunt sub ape.

Fermier cu o experienţă de peste 30 de ani, Aurelian Dobre spune că nu a mai văzut aşa din 1979. “Ne-m obişnuit cu loviturile, dar acum parcă e prea mult. Aproape tot e distrus. Ne chinuim cu resurse proprii, dar tot nu cred că vom salva mare lucru. Avem consum mare de motorină pentru că am intrat cu tractoarele în câmp, am făcut improvizaţii cu motopompe împrumutate, déjà s-a dat peste cap şi calendarul agricol de primăvară când trebuia să începem alte lucrări. Va fi jale”, spune agricultorul.

Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, oamenii spun că au început déjà să fie probleme şi cu rozătoarele, iar apa care a inundat este mană cerească pentru înmulţirea buruienilor. “ S-au dus pe apa sâmbetei banii daţi pe substanţe de fertilizare, acum ne vom lupta cu buruienile”, spune Dobre.  Se pare însă că cel mai grav lucru încă nu s-a petrecut. Oamenii se tem acum să nu cedeze digul de la km 392 din zona Dorobanţu-Chiciu, care n-a mai fost reparat de 30 de ani, deoarece nivelul apei creşte ameninţător.

Câmpul, o baltă imensă

„Din toamnă şi până acum stă apa pe câmp, sunt băltiri mari, pe suprafeţe întinse, unde culturile sunt efectiv compromise. Aşteptăm o raportare completă de la toţi fermierii pentru a pune la punct un plan de acţiune”,  spune Dionisie Tomescu, director executiv la Direcţia Agricolă din Călăraşi.

Pe ogoarele din sudul ţării s-au format adevărate lacuri, lucru ce pune în pericol efectuarea lucrărilor de primăvară. “Fermierii ar fi trebuit déjà să înceapă campania de primăvară, la mazăre şi borceag. Din păcate, nu se poate intra în câmp din cauza apei care bălteşte”, spune şi Marioara Hărmănescu, referent agricol la Direcţia Agricolă.

Adio, rapiţă şi orz

Din decembrie şi până în prezent, în judeţul Călăraşi, vremea rea a făcut pagube importante. Ploile şi gerul au pus la pământ tot ce-au întâlnit în cale. Fermierii sunt disperaţi că nu vor avea ce culege la vară, cele mai multe stricăciuni fiind la rapiţă şi orz. Mii de hectare de culturi agricole şi mii de metri pătraţi de sere au fost distruse. “Modelu, Chiselet, Frumuşani, Borcea, Grădiştea, Roseţi sunt doar câteva dintre zonele afectate. Am transmis déjà o situaţia la Minister pentru a vedea ce măsuri se pot lua”, a mai spus Tomescu.

Şi subprefectul judeţului Călăraşi, Florin Stoia e la curent cu situaţia din judeţ. A primit toate raportările din teren şi îi sfătuieşte pe fermieri să depună toate documentele necesare la Primării pentru a putea fi despăgubiţi de stat, în eventualitate în care autorităţile centrale vor considera ca situaţia este una de urgenţă.” Agricultorii ştiu ce au de făcut. Toate documentele se depun la autorităţi, iar Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă întocmesc Anexa nr.8 pe care o înaintează Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În urma evaluarii făcute în teren şi după ce se stabilesc pagubele, actele ajung la Ministerul de Interne”, spune subprefectul.

Recoltă profitabilă în 2014

În 2014, după un an agricol cu multe pagube, fermierii din Bărăgan au tras linie şi au răsuflat uşuraţi. Producţii de top s-au înregistrat la porumb, grâu şi rapiţă. În ultimele 2 decenii, în judeţul Călăraşi, nu s-a mai văzut o recoltă aşa de bogată la porumb. 591.750 tone s-au obţinut de pe cele 98.073 de hectare cultivate. Producţia medie la hectar a fost 6.034 kg, iar în unele zone a depăşit chiar 9.000 kg. “În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spunea Aurelian Dobre, fermier şi secretarul Camerei Agricole Călăraşi.

Vă recomandăm şi:

Recolta din 2015, sub semnul întrebării. Rapiţa şi grâul sunt deja compromise

Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite