Delicioasele fructe care omoară bacteriile şi reglează digestia. De ce se mănâncă perele cu tot cu coajă, ce vitamine conţin

Delicioasele fructe care omoară bacteriile şi reglează digestia. De ce se mănâncă perele cu tot cu coajă, ce vitamine conţin

Perele, cele mai delicioase fructe ale toamnei FOTO 123 RF

Folosită în salate, sosuri sau în deserturi, pară a fost menţionată încă din Antichitate. Filosoful şi scriitorul grec Homer a scris în „Odiseea“ despre pară că este „un dar de la zei“. Se spune că în Franţa, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, în secolul al XVII-lea, para era considerată un fruct de lux şi cel mai preţuit în cadrul curţii regale.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Conform unor studii ştiinţifice, para este fructul cu cele mai mici şanse să provoace alergii. De aceea, se recomandă să fie primul fruct oferit copiilor mici în procesul acestora de alimentaţie.
 
“Fibrele, vitamina C, cuprul şi vitamina K din pere sunt cele mai concentrate elemente din fruct. Consumul unei pere medii asigură 15-20% din necesarul zilnic de fibre al organismului nostru. Vitamina C, prezentă şi în pere, stimulează lupta celulelor împotriva infecţiilor, distruge viruşi şi bacterii şi regenerează vitamina E, un puternic antioxidant. Cuprul este responsabil pentru protejarea organismului de radicalii liberi, care produc pe termen lung efecte grave asupra organismului. Fibrele asigură o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a colonului: scad nivelul colesterolului şi micşorează şansele de dobândire a cancerului mamar pentru femeile de vârsta a doua şi a treia”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
 
Sursă importantă de fibre
 
Luptă împotriva radicalilor liberi. Vitaminele C şi K, dar şi cuprul conţinut de pere acţionează asemenea unor antioxidanţi care ne protejeaza celulele de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi, principala cauza a apariţiei cancerului. O pară medie conţine până la 11% din doza zilnica de vitamina C şi aproape 10% din cea de cupru.
 
Protejează inima.Pentru ca sunt o sursă de fibre, perele ajuta la scăderea presiunii arteriale. Studiile au demonstrat ca fibrele pot înlătura colesterolul rău, iar consumul lor regulat poate reduce riscul de infarct cu până la 50%.
 
Înlătură constipaţia. Tot datorită conţinutului mare de fibre, perele ajuta la menţinerea sănătăţii colonului. Pectina este însă cea care are efectul diuretic necesar reglării tranzitului intestinal.
 
Oferă energie şi reduc febra. Zaharoza şi glucoza conţinute de pere ne ajută să obţinem energie, iar un pahar de suc de pere este indicat împotriva febrei sau a răcelii.
 
Previn apariţia osteoporozei. Perele pot conţine o cantitate foarte mare de bor care ajută la reţinerea calciului în organism, nivelul redus de calciu din oase fiind principala cauză a apariţiei osteoporozei.
 
"De asemenea, perele sunt recomandate şi femeilor însărcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi. Perele conţin o cantitate mare de carbohidraţi solubili, prin urmare sunt o alegere foarte bună şi înainte de antrenamente, precum şi în curele de slăbire", spun specialiştii.
 
Au indice glicemic scăzut. Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie şi desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească şi sunt la dietă.
 
Pentru a beneficia de proprietăţile acestor fructe delicioase de toamnă se recomandă consumul cu tot cu coajă. Din pere se pot face decocturi şi compoturi care sunt bogate în substanţe cu proprietăţi astringente numite tamine, fiind de un real folos în tulburările intestinului. Sucurile de pere reglează digestia şi sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat şi obezitate.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: