De ce este bine să mâncăm merele cu tot cu coajă. O substanţă conţinută de fructe întăreşte inima şi distruge toxinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea de vitamine este dublă în coaja mărului decât în pulpa sa. Valoarea energetică este de 128 calorii/ 100 de grame de fruct. Fibrele din măr sunt bine tolerate şi au efect calmant asupra tranzitului intestinal, iar aciditatea fructelor mai acre stimulează funcţiile creierului, ficatului, rinichilor şi intestinelor.

Un consum constant de mere, prin cure de scurtă sau lungă durată, diminuează drastic riscurile multor maladii, cu diferite grade de gravitate, inclusiv riscurile de cancere, scrie doctorulzilei.ro. Mâncând un măr dimineaţa se purifică respiraţia, se fortifică gingiile şi se curăţă dinţii prin îndepărtarea tartrului dentar.

Un măr consumat după mesele principale are efecte digestive şi laxative şi absoarbe toxinele şi microorganismele de la nivelul intestinelor. Un măr mâncat seara are efect relaxant asupra sistemului nervos, fiind un bun somnifer.

Două mere pe zi ajută la întărirea muşchilor cardiaci, evită infarctul miocardic şi elimină excesul de apă din ţesuturi prin diureză.

Mărul este o adevărată fabrică de vitamine, fibre şi minerale care potolesc foamea şi hidratează. 

Sunt multe feluri în care putem adăuga merele în dietă. Cel mai simplu este să le mâncăm ca atare. Apoi le putem mărunţi şi adăuga în bolul de cereale sau la salate. Sau le putem coace împreună cu bucăţi de pui sau, pur şi simplu, separat, pe post de desert delicios.

“Un măr de mărime medie conţine 95 de calorii, sub 0,5 grame de grăsime, 2 mg de sodiu, 25 de carbohidraţi, 4, grame de fibre alimentare, 19 grame de zahăr, 0,5 grame de proteine. Mărul este o excelentă sursă de vitamina C, vitamină care se pierde prin procesul de transformare a mărului în compot sau suc. Este excelent ca şi gustare între mese, însă el trebuie consumat cu tot cu coajă pentru a se păstra substanţele nutritive”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie. De asemenea, este bine de ştiu că merele roşii conţin un antioxidant numit quercentina, antioxidant care ajută la îmbunătăţirea şi fortificarea sistemului imunitar, mai ales în situaţiile de stres.

Beneficii pentru sănătate

Reduc riscul apariţiei cariilor. Nu poate înlocui spălatul pe dinţi, însă atunci când muşcaţi şi mestecaţi un măr se stimulează producţia de salivă din gură, reducându-se astfel riscul apariţiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii.

Previn instalarea cancerului. Bogate în flavonoizi, merele pot reduce riscului dezvoltării cancerului pancreatic cu până la 23%. Cercetătorii au identificat în coaja mărului mai mulţi compuşi triterpenoizi care au o activitate puternică împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân.

Protejează de osteoporoză. Flavonoidul găsit în măr, numit florizină, poate creşte densitatea osoasă şi poate proteja femeile de osteoporoză. De asemenea, borul este un alt ingredient conţinut de mere care întăreşte oasele.

Menţin echilibrul zahprului din sânge. Femeile care consumă cel puţin un măr pe zi prezintă un risc mai mic cu 28% de a dezvoltă diabet de tip 2 decât cele care nu consumă mere. Merele sunt încărcate cu fibre solubile, utile pentru menţinerea echilibrului zahărului din sânge.

Scad colesterolul. Fibrele solubile găsite în mere se combină cu grăsimea aflată în intestine, fapt ce contribuie la menţinerea în valori normale a colesterolului şi o stare generală bună de sănătate.

Previn apariţia infarctului. Merele sunt bogate în quercitina, un flavonoid ce protejează inima de apariţia bolilor cardiovasculare. Mai mult, conţin şi potasiu, care joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii inimii: previne apariţia infarctului, reglează tensiunea arterială şi activitatea cardiacă.

Combat diareea şi constipaţia. Indiferent ce problemă aveţi, fibrele din mere ajută în ambele situaţii. Ele pot fie să stimuleze tranzitul intestinal când sunteţi constipaţi, fie pot absorbi excesul de apă din scaun pentru a încetini activitatea din intestine.

Aport de vitamina A. Merele coapte cresc aportul de vitamina A din organism. O singură porţie din aceast delicios fel de mâncare conţine 3% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Vitamina A este în special utilă în protejarea vederii, şi poate reduce riscul degenerării vederii odată cu înaintarea în vârstă, şi chiar a infecţiilor oculare.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite