Cutremur pe piaţa cărnii de pui. Îngropată în datorii, Avicola Călăraşi a cerut intrarea în insolvenţă

Cutremur pe piaţa cărnii de pui. Îngropată în datorii, Avicola Călăraşi a cerut intrarea în insolvenţă

Avicola Călăraşi a fost lăcătul pe fermele de pui

Scandalul cărnii infestate cu salmonella de la sfârşitul anului trecut a adus dezastrul la Avicola Călăraşi. Unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România a cerut intrarea în insolvenţă, doborât de datoriile către furnizori. Societatea are de achitat restanţe care însumează aproximativ 70 de milioane de lei.


Dispariţia societăţii din Bărăgan de pe piaţă se simte deja. Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, crede însă într-o redresare a firmei. “Într-adevăr, Avicola Călăraşi era printre principalii producători de carne de pui. Nu ştiam că a cerut intrarea în insolvenţă, însă acest lucru, cu siguranţă, se va resimţi. Mai rău este că nu-i va lua locul nimeni pe piaţa. Este păcat, totuşi, că dispare o societate cu tradiţie”, e de părare Van.

Pierderi

Ultimii ani se pare că nu au fost profitabili pentru firma din Bărăgan. Avicola Călăraşi, al cărei acţionar majoritar este compania Nutricom SA Olteniţa, cu aproximativ 97%, a încheiat anul 2012 cu o pierdere de peste 9 milioane de lei. Conform informaţiilor de la Ministerul de Finanţe, cifra de afaceri a companiei, deţinută de libanezul Daher Hanna, a fost de aproximativ 103 milioane de lei anul trecut. De altfel, anul 2009 a fost ultimul an în care compania a realizat profit, ultimii trei ani fiscali fiind încheiaţi în pierdere.

“Într-adevăr s-a depus o cerere la Tribunal privind intrarea în insolvenţă, adică incapacitate de plată. Practic, insolvenţa înseamnă reorganizarea societăţii. Se face un plan, cu nişte paşi obligatorii de urmat pentru a ieşi din impas. Cu alte cuvinte, o iei de la început. Aşteptăm termen de judecată. Cel mai important lucru se referă la plata datoriilor. Către furnizori, datoriile se ridică la 60-70 milioane de lei”, a declarat Traian Bulearcă, director economic la Avicola.

Tranzacţie blocată

În urmă cu două luni, societatea ar fi putut fi salvată, dacă nu se află în curs de derulare o anchetă a procurorilor DNA privind evaziunea fiscală. În decembrie 2013, Vasile Iliuţă, deputat de Călăraşi, era decis să cumpere societatea. „Sunt dezamăgit deoarece vroiam să salvez locurile de muncă ale oamenilor. Am banii pregătiţi, cei 6 milioane de euro, însă nu pot definitiva actele. Deoarece ancheta privind evaziunea fiscală este în derulare, nu putem avansa. Dacă s-ar fi încheiat tranzacţia şi s-ar fi făcut transferul de patrimoniu, probabil, aş fi avut surprize neplăcute pe traseu. Deocamdată, eu rămân în aşteptare ”, declara Vasile Iliuţă.

Credit de 13 milioane de lei

Avicola Călăraşi, implicată în scandalul cărnii infestate cu salmonella, nu se poate vinde până când procurorii anticorupţie nu finalizează cercetarea. Traian Bulearcă, director economic la Avicola, spune că situaţia este delicată. „Ancheta poate să dureze şi ani de zile. Este adevărat că sunt probleme. Avem o linie de credit la BCR care însumează peste 13 milioane de lei. Deci, acestea sunt obligaţiile Avicola către bancă. Dacă eu nu le rambursez înainte de vânzarea societăţii, banca execută garanţiile, pentru că este normal să-şi recupereze banii. Acesta este motivul pentru care nu se poate încheia tranzacţia”, a precizat Bulearcă.

Angajaţii, pe primul plan

Ancheta din dosarul în care este cercetată o evaziune fiscală de peste 70 de milioane de euro, în care procurorii au descoperit că de la Avicola Călăraşi ar fi ajuns pe piaţă carne alterată, a dus, la începutul lunii noiembrie 2013, la închiderea acestei societăţi, care a funcţionat 32 de ani. Decizia de închidere a societăţii a afectat 300 de angajaţi. La începutul anului, aici lucrau peste 400 de călărăşeni, însă restrângerea în timp a activităţii a făcut ca o parte dintre ei să ajungă în şomaj.
“Este păcat de oameni, încercam să salvez locurile de muncă şi să relansez activitatea”, a mai spus Iliuţă. Deputatul spune că nu va concedia pe nimeni, cei care doresc să lucreze în continuare cu el, să facă parte din noul plan de management, sunt primiţi cu braţele deschise. Oamenii sunt calificaţi, adevăraţi profesionişti. Noi vom face şi o evaluare a personalului, pentru a vedea cine se încadrează în cerinţele noastre”, a adăugat Vasile Iliuţă.

Vă recomandăm şi:

Brandul Avicola Călăraşi apune. Ce planuri are noul proprietar

UPDATE Lacăt pe uşă. Scandalul cărnii de pui infestate cu Salmonella desfiinţează Avicola Călăraşi

Avicola răspunde acuzaţiilor privind carnea infestată : „Nu au fost distruse loturi cu salmonela improprii consumului uman“

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

Avicola Călăraşi, considerată „victima unui scandal mediatic“. Ferma caută cumpărători pentru ultimii pui

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările