Cum ne protejează Sfinţii. Ce trebuie să respecte credincioşii care poartă numele Nicolae, Ioan, Parascheva sau Andrei, pentru a nu încălca poruncile sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Părintele Stăniloae se întreba: Cum se face că un milion de oameni se roagă unui sfânt, iar sfântul le răspunde tuturor?. Explicaţia este că sfinţii primesc de la Dumnezeu darul de a asculta în acelaşi timp un milion de rugăciuni, de a face distincţia şi de a le da ajutor tuturor”, spunea părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

Oamenii năpăstuiţi de soartă, puşi în faţa unei boli grave, copii orfani, păgubiţii, cei furaţi de răufăcători sunt doar câţiva dintre cei care au îngeri păzitori. “Rugăciunea comună este mai ascultată de Dumnezeu decât cea individuală, pentru că se creeaza o emulaţie spirituală în care sufletul este mai adânc implicat. Şi sigur că răspunsul este pe măsura credinţei noastre. Comuniunea cu Dumnezeu nu poate fi întărită decât prin rugăciune şi credinţă”, spune părintele Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. Sfinţii pe care îi invocăm în rugăciunile noastre fac minuni.

Cum ne influenţează viaţa Taina Botezului

Adevărata protecţie o primim încă la Sfânta Taină a Botezului, mai ales atunci când pentru prunci se aleg nume de sfânt. “Astfel părinţii încearcă să le croiască un drum lin în viaţă propriilor copii, numindu-i ca pe sfinţi. În acest mod, oameni sunt protejaţi de rele şi poartă tot timpul asupra lor o binefacere. Sfinţii sunt îngerii lor păzitori. De acceea, este foarte important să încercăm să căpătăm, de-la lungul vieţii, măcar o parte din virtuţile sfântului al cărui nume îl purtăm. Pentru că Dumnezeu are cu fiecare dintre noi un plan, toţi avem o misiune pe pământ, să încercăm să descoperim acest lucru fiind aproape de credinţă”, spune preotul.

Virtuţile pe care trebuie să le deprindem

De exemplu, cei care poartă numele Nicolae trebuie să fie generoşi, la fel ca Sfântul care i-a ajutat pe cei sărmani, Solomon să fie înţelept ca şi regele, Andrei să fie destoinic şi aducător de veste bună, iar Vasile să facă acte de caritate.”Rugăciunile şi acatistele sunt cheia unei protecţii pe care o căpătăm de la Divinitate. Trebuie să credem în noi şi în credinţa pe care o avem în suflet şi, cu siguranţă, vom fi izbăviţi”, e de părere părintele Dascălu.

Dintre toate personajele biblice, cele mai luminoase figuri sunt cele ale sfinţilor care-i ocrotesc pe copii: Sfântul Spiridon, Nicolae, Stelian sunt în tradiţia religioasă iubitorii şi protectorii pruncilor, mai ales ai celor bolnavi, orfani ori săraci. Curaţi şi plini de dragoste din fragedă pruncie, Sfinţii Spiridon, Nicolae şi Stelian, au ocrotit şi ajutat copiii şi tinerii, fiind adevărate modele de sfinţenie pentru toţi creştinii. Au dat tot ceea ce aveau săracilor şi au ales viaţa monahală, rugându-se Domnului şi săvârşind minuni pentru pruncii bolnavi. Sfântul Nicolae s-a arătat mereu iubitor faţă de copii şi a împărţit averea cu cei sărmani.

Şi-a dat toate bogăţiile pentru sărmani

Sfântul Stelian şi-a dat toate bogăţiile pe care le avea de la părinţii săi şi a ales să-şi petreacă viaţa în rugăciune şi sihăstrie. El s-a retras cu totul din lume, mergând între oameni numai pentru a-i sfătui şi a-i alina. Aşa s-a întâmplat odată să întâlnească un copil rănit, Şi-a pus atunci mâna deasupra lui şi, pe dată, acesta şi-a revenit. De atunci, a început să ajute atât pe copiii bolnavi, cât şi pe cei care aveau nevoie de îndrumare duhovnicească, familii din diverse categorii sociale cerându-i să le educe copiii.

Rugăciunile lui au fost de ajutor şi femeilor care nu puteau avea prunci, iar atunci când o boală aducătoare de moarte a început să secere pruncii, părinţii l-au chemat pe Sfântul Stelian şi mulţi dintre micuţi au fost salvaţi. Chiar şi după moartea lui, a continuat să facă minuni pentru copiii ai căror prinţi îl chemau în ajutor.

Patronul armoniilor familiale

Patronul tinerilor şi al armoniilor familiale, Sf. Gheorghe e numit în credinţele populare româneşti "capul primăverii".  Despre acesta se spune că poate învinge vrăjitoarele sau că poate să le zădărnicească actele magice şi le poate arăta celor aleşi comorile. Tot el este chezaşul tuturor tocmelilor.

Cunoscuţi drept cei care au dat libertatea creştinismului, cei doi împăraţi Constantin şi Elena au devenit adevăraţi protectori ai creştinilor. În timpul domniei sale, Împaratul Constantin a adoptat o serie de măsuri în favoarea Bisericii şi a preoţilor. Iar despre mama lui, Împărateasa Elena, se spune că şi-ar fi eliberat sclavii şi i-ar fi ajutat pe creştinii persecutaţi. Sfânta Filofteia, considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor pe care le ajută să se căsătorească. Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor pe care le ajută să se căsătorească.

Veghează din Ceruri

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei. Tradiţiile populare spun că cine munceşte în această zi va avea parte de o moarte chinuită.

“Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protec¬torul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, scria Arhimandrit Ilie Cleopa, în “Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”.

Fecioara Maria are puteri nebănuite

"Sunt sfinţi care ocrotesc îndeosebi pe cineva, dar Sfânta Parascheva, apără, în general, de toate relele. Sfântul Mina este apărător în situaţii de pierdere de acte, de furturi, de descoperirea celor care fac rău.  Noi o avem întotdeauna pe Maica Domnului, apărătoarea tuturor celor necăjiţi, aşa se numeste şi acatistul pe care i-l adresam. Deci, pentru orice situaţie ne adresam unor sfinţi cu puteri mari, cum e Maica Domnului, la care ne rugăm în toate împrejurările”,  precizat părintele Nicuşor Dascălu. Fecioara Maria este pomenită la fiecare slujbă  prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră. 

Vă recomandăm şi:

Tradiţii la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi. Ziua în care este interzisă munca, iar tinerele ţin post ca să aibă o căsnicie fericită

Superstiţii la Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ziua magică în care se deschid cerurile şi se „leagă” farmecele

Superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cine munceşte pe 8 noiembrie va avea parte de o moarte chinuită

Superstiţii la sărbătoarea Tăierii Capului Sf.Ioan Botezătorul. De ce sunt interzise alimentele de culoare roşie pe 29 august

Ilie, sfântul care aduce ploaia şi trăsneşte demonii

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite