Cum trăiau bunicii noştri acum o sută de ani. Satul din Valea Dunării s-a mutat la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul de acum un secol Foto:I.S.
Satul de acum un secol Foto:I.S.

Parfumul de odinioară al satului din valea Dunării poate fi regăsit la Galeriile Arcadia. Aglomeraţia urbană şi secolul vitezei pot fi schimbate uşor cu viaţa liniştită de la ţară din urmă cu o sută de ani. Chiar în centrul oraşului, oamenii au ocazia să păşească într-o lume uitată în care obiceiurile erau păstrate cu sfinţenie.


O gospodărie autentic ţărănească din valea Dunării poate fi admirată la Galeriile Arcadia, purtând vizitatorii pe uliţele din mediul rural. „Ne-am propus să aducem un suflu nou, ceva inedit, dar, totodată să şi respectăm întocmai acele vremuri. Dorim să-i facem pe adulţi să nu uite cum este la ţară, iar tinerilor, care nu cunosc acest mediu, să le aducem informaţii despre cum trăiau bunicii lor“, spune Ani Topârceanu, şef  Birou Etnografie din cadrul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.
 Fiecare obiect în parte care este prezentat publicului este încărcat de istorie şi pentru o clipă timpul se opreşte în loc. Parcă o şi vezi pe bătrâna cu fuiorul torcând lână, iar alături pe gospodarul casei care, la şopronul cu unelte, ascute o sapă. Doar vacarmul de pe stradă şi claxoanele maşinilor te scot pentru o clipă din liniştea statului dunărean.

calarasi muzeu
calarasi muzeu

„Obiectele prezentate în expoziţie sunt în majoritate adunate din satele călărăşene şi au fost folosite în gospodării cu aproximativ o sută de ani în urmă“, explică specialistul.
 
De la lume adunate
 
În munca de cercetare, muzeografii încearcă să-i convingă pe oameni să doneze obiecte vechi pe care le au în gospodărie. De la Lupşanu, Roseţi, Alexandru Odobescu, Independenţa, Grădiştea, Ulmu şi Ciocăneşti au fost adunate cele mai multe dintre obiecte.

calarasi muzeu

În curtea casei ţărăneşti se află la loc de cinste o căruţă, plugul pentru arat pământul, două rariţe, pirostriile cu ceaunul şi o meliţă. Cu această ocazie, cei care trec pragul Galeriilor Arcadia află o serie de lucruri inedite despre viaţa la ţară de acum aproape 100 de ani. Expoziţia este deschisă lunea şi duminica de la10.00 la 18.00, iar biletul de intrare costă 3 lei.
 

Vă recomandăm şi:

O sală la muzeu, în memoria lui Ion Sălişteanu. Renumitul artist plastic a realizat peste 4.000 de lucrări

Incursiuni arheologice. Expoziţia de fotografie aeriană "Peisaje la Dunărea de Jos", vernisată la Muzeul Gumelniţa

Două expoziţii excepţionale, vernisate la muzeu, în cinstea Zilei Naţionale

„Comorile României în China”. Două piese arheologice excepţionale de la Muzeul Dunării de Jos iau calea Asiei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite